[Supernatural Movies]

Eljött a tél - Trónok harca 7. évad 6. rész

2017. augusztus 21. - Mikesi Tomi

Az évad utolsó előtti része mindig a legváratlanabb, legkegyetlenebb fordulatokat hozza, ez most sincsen másképpen. Jon és társai öngyilkos küldetésre indulnak a Falon túlra, az Arya és Sansa közötti feszültség tovább nő. SPOILERES ÍRÁS

kepernyofelvetel_338.png

Az északi különítmény Jon, Tormund, Ser Jorah, a Véreb, Beric Dondarrion, Myri Thoros és Gendry már a Falon túl masíroznak egyenesen a holtak serege felé. Mivel mindenkinek van közös múltja valakivel a csoportból és Tormund is nagyon szívesen barátkozik, az első néhány jelenet a karakterek közötti párbeszédekre épül. Először Tormund és Jon mesélnek észak szépségeiről Gendrynek, bár Tormund szerint Deres már rég délhez tartozik, és szar szaga van. Aztán mikor Tormund egy aranyat érő beszólással elüldözi Gendryt, Jon és Óriásvész a Sárkánykirálynőről kezdenek beszélni. Jon kétségeit Tormund komolyabb magyarázat nélkül szeretné elűzni, Mance Rayder ugyan jó ember volt és nagyszerű vezető, mégis sok ezer vadnak kellett meghalnia a büszkesége miatt, vagyis szerinte bölcsebb lenne, ha Jon térdet hajtana.

Jon vissza akarja adni Hosszúkarmot Jorahnak, ő azonban ezt visszautasítja, sőt azt mondja, hogy szolgálja ez a kard őt és utána a gyermekeit is. Ezzel lemond a Mormont ház egyik családi örökségéről, másrészt ő tisztában van, hogyan éreznek egymás iránt Daenerys és Jon, de tudja azt is, hogy Daenerysnek nem lehet gyermeke. Az epizód eleji dialógusok nagyon jól lettek megírva, tele aranyköpésekkel és visszautalásokkal.

Arya szembesíti Sansát a levelével, amelyben Robbot kéri arra, hogy esküdjön hűséget Joffreynak. Nem fogadja el a magyarázatot, miszerint Sansát kényszerítették és azután is a nővérének támad, hogy Sansa rájön, a húga is ott volt, mikor Eddard Starkot lefejezték és ugyanúgy ő sem tett semmit. Sansa ekkor Deres úrnőjeként lép fel és elmondja Aryának, hogy hálásnak kéne lennie, hiszen nélküle nem nyerték volna vissza az otthonukat. Meglepő, hogy Kisujj praktikáinak Arya ilyen könnyen bedől.

kepernyofelvetel_284.png

Daenerys arról beszél Tyrionnak Sárkánykőn, hogy azt szereti Segítőjében, hogy nem egy hős. Nem úgy, mint Drogo, Jorah, Daario és ez a Jon Snow. Tyrion megemlíti, hogy ez a felsorolás érdekes, mind a négy férfi szerelmes volt Daenerysbe. Daenerys ezután Cerseiről kérdezi, mégis mit várhatnak a találkozótól. Tyrionnak nincs kétsége afelől, hogy a nővére csapdát fog állítani, a tárgyalás pedig ezen felül is nagy próbatétel lesz. Tyrion egyik legfontosabb gondolata, hogy Daenerys azt a kereket készül lerombolni, amelyet Aegon felépített, ezért ne akarja hozzá hasonlóan a félelemre építeni a hatalmát. Tyrion nagyszerű tanácsadó, aki nem a maga hasznát nézi, és bár néha téved, a Sárkánykirálynő jobb Segítőt nem is kívánhatna. Mikor azonban megemlíti királynőjének, hogy arra is kellene gondolni, ki követi majd őt a trónon, láthatóan hibát vét.

Zombijegesmedve támadja meg Jon csapatát. Thoros és Beric azonnal felveszik a harcot, lángoló kardjaikkal a medvére támadnak. Thorost súlyosan megsebesíti, mielőtt azonban újra támadhatna, Jorah leszúrja a lángoló medvét. Dondarrion leégeti a sebeit, ezután pedig látszólag rendbe jön és talpra áll. A vadak közül többen is életüket vesztették, de a sorozat olyan tempóban darálja az eseményeket, hogy még az arcukat sem látjuk, nemhogy megismerhetnénk őket.

Kisujj és Sansa kettesben beszélgetnek, a levél okozta bonyodalomról. Sansa nehezményezi, hogy a szövetségeseik készek lennének Jont leváltani rá, pedig nemrég még neki ajánlották fel a kardjukat. Kisujj figyelmezteti, hogy Aryát viszont ne kezelje hozzájuk hasonlóan, hiszen ő családtag. A javaslata hallatán pedig minden néző ereiben megfagy a vér, kérje Brienne segítségét, a saját húgával szemben. Talán Kisujj hatalma nem a régi, de nála kevés nagyobb manipulátor él Westeros földjein.

A Falon túl a szupercsapat egy kis létszámú élőhalott hordára akad, akiket egy Más vezet. Mivel úgy tűnik, egyedül vannak, Jonék kapnak az alkalmon és megrohamozzák a holtakat. Jon lerendezi a vezért, mire a legtöbb élőhalott azon nyomban meghal. Azt, amelyik továbbra is életben marad, bekerítik, majd megkötözik. Az élőhalott sikolya azonban magára vonja a közelben menetelő sereg figyelmét. Jon rögtön átlátja a helyzetet és ellentmondást nem tűrve visszaküldi Gendryt a Falhoz, hogy küldjön hollót Sárkánykőre. A csapat többi tagja egy befagyott tó közepére rohan, aminek a felszíne vékony jég. Óvatoskodásra azonban nincs idő, a hátuk mögött feltűnik a holtak serege. Azonnal a tó közepén álló sziklához rohannak, a holtak alatt pedig berogy a jég. Körbeveszik őket, a holtak a víz miatt azonban kénytelenek távolságot tartani. Gendry végigrohanja az utat a Falig, a kimerültségtől pedig a kaputól nem messze összerogy, Ser Davos azonban már várja. Másnap hajnalban kiderül, hogy az éjszaka során Myri Thoros meghalt. A medve harapása és a hideg végzett vele. Miután elégetik a holttestét, Dondarrion elmondja, hogy egyedül az Éjkirályt kell megölni, ha ő meghal, az egész sereg elpusztul. A Mások itt már nagy lándzsákkal a kezükben láthatóak, ami mindenképpen vészjósló.

kepernyofelvetel_336.png

Sansa Királyvárba küldi Brienne-t, maga helyett, amit a lovag amiatt kifogásol, hogy ez esetben itt kéne hagynia Sansát együtt Kisujjal. Sansa magából kikelve adja tudtára, hogy nincs szüksége arra, hogy pátyolgassák. Nem tudjuk, hogy Sansa azért küldte-e el Brienne-t, mert nem akar úgy ugrálni, ahogyan Kisujj akarja, vagy attól fél, hogy Arya ellene fordítaná a lovagot.

Sárkánykőn Tyrion próbálja lebeszélni Daeneryst arról, hogy a világ legveszélyesebb helyére repüljön a sárkányaival. Daenerys azonban eltökélt, meg egyébként is már átöltözött. Talán a józanész azt kívánná, hogy ne tegye kockára a saját életét és a népe jövőjét egy tucat emberért, akiket alig ismer, azonban, ha nem repül oda, Ser Jorah, Jon Snow és a többiek biztosan meghalnak. A jelenet, mikor a három sárkány elrugaszkodik Sárkánykő szikláiról, a sorozat egyik legepikusabb képsora.

A Véreb ostoba játékának köszönhetően a holtak ráébrednek, hogy a tó jege újra teljesen befagyott és semmi nem állíthatja meg őket. Jon csapatának a helyzete kilátástalan, több ezer élőhalott támadja meg őket. Mindenki felveszi a harcot, ki valyriai acélból készült karddal, ki sárkányüveg fegyverekkel, Dondarrion pedig a lángoló kardjával várja az ellenfeleit. Az esélyeik egyre rosszabbak, a feláldozható vadak mind meg is halnak, Tormundot pedig a halál torkából menti meg a Véreb. A szikla szélére szorulnak vissza, már csak öten állnak és felkészültek szembenézni a halállal, mikor Jon reflexből a földre bukik, majd egy hatalmas lángcsóva zúg át felettük. A sárkányok hatalmas pusztítást okoznak pillanatok alatt. A holtak seregét még a Lannister seregnél is gyorsabban bedarálják. Azonban most nem akarnak végleges győzelmet aratni, csupán a túlélőket kimenteni. Látszólag Daenerys és a sárkányai teljesen uralják a helyzetet, Jon kivételével már mindenki felszállt Drogon hátára, mikor az Éjkirály egy jégből készült lándzsát vesz kézbe. Megcélozza a seregét a levegőből aprító Viseriont, majd elhajítja a fegyverét. A lándzsa süvítve szeli a levegőt, majd eltalálja a sárkányt. Viserion fájdalmasan felsikít, mire a testvérei is elbődülnek. Daenerys és a többiek kétségbeesve figyelik, ahogyan a sebezhetetlennek hitt sárkány belecsapódik a tóba, majd elsüllyed. A gyászra, vagy a bosszúra azonban nincs idő, az Éjkirály ugyanis újabb lándzsát vesz elő, ezúttal pedig Drogont célozza meg. Jon nem tud eljutni a sárkányig, néhány élőhalott ugyanis ráveti magát, amitől beszakad alattuk a jég. Daenerys még néhány pillanatig reménykedve figyeli a léket, hátha feltűnik Jon, de aztán rájön, hogy erre sajnos nincsen ideje. Drogon elrugaszkodik a földtől és, ahogy a levegőbe emelkedik, elzúg a szárnya mellett az Éjkirály lándzsája.

kepernyofelvetel_506.png

Jon egyszerre csak kiemelkedik a vízből, de alig bírja kihúzni magát a jég felszínére. Hosszúkaromra támaszkodva próbál meg minél messzebb kerülni a holtak seregétől, azonban a kíméletlen hidegtől teljesen átfagyott, alig bír mozdulni. A holtak észreveszik és elindulnak felé, mikor a semmiből feltűnik egy lovas, a lángoló buzogánnyal írtja őket. Ellovagol Jon mellett, majd leugrik és lekapja a fejéről a csuklyát. Benjen felsegíti Jon a lóra, majd mielőtt az bármit is mondhatna, elindítja a lovat. Jon még hátranézve látja, ahogy a nagybátyját bekerítik, majd leterítik a holtak.

A Falnál Tormund búcsúzik a Vérebtől, aki egy ladikon viszi a hajóra az elfogott élőholtat. Láthatóan Beric Dondarrion is a Keleti Őrségben fog maradni, ami érdekes döntés, hiszen Bericet ezután már senki sem fogja feltámasztani. A Fal tetején Daenerys reménykedve kémleli a láthatárt, hátha valamilyen csoda folytán Jon Snow visszatérne. Ser Jorah a mielőbbi indulásra biztatja, Daenerys már indulna is, mikor felharsan a kürt. Jont azonnal a hajóra szállítják, ahol rögtön levágják róla a ráfagyott ruhát és ágyba dugják. Daenerys értetlenül szembesül az igazsággal, Jon kilyuggatott felsőtestével, bizonyára kíváncsi, hogyan lehet életben ilyen sebekkel.

kepernyofelvetel_463.png

Sansa betör Arya szobájába és mikor átkutatja, megtalálja két ember arcát. Arya ekkor betoppan és a legnagyobb nyugodtsággal és felsőbbségérzettel elmagyarázza nővérének, mire jók az arcok. Megkérdezi azt is, mit érez Sansa amiatt, hogy Jon lett Észak királya. Aztán a kezébe veszi Macskamancsot és elkezd lassan Sansa felé sétálni. Mielőtt azonban bármi történhetne, egyszerre csak megfordítja a tőrt és odanyújtja a nővérének, majd elsétál. Ha Kisujj terve beválik és a két lány egymásnak esik, akkor valószínűleg újabb Starktól kell elbúcsúznunk. Az, pedig, hogy melyikük lesz az, ismerve a képességeiket, egy percig sem lehet kérdéses.

Mikor Jon magához tér, Daenerys a lábánál ül. Jon bocsánatot kér, hiszen az egyik gyermeke miatta halt meg, Daenerys azonban elmondja, hogy látnia kellett a holtakat ahhoz, hogy ezt elhiggye. Aztán megígéri, hogy együtt szállnak harcba az Éjkirály ellen. Jon ezután királynőjének nevezi, vagyis hallgatott Tormund tanácsára. Daenerys ettől elérzékenyül, de még mielőtt valami megfontolatlanságot tenne, elhagyja a kabint. Ennek a párbeszédnek komoly jelentősége van, Jon hűséget esküszik Daenerysnek, holott eddig teljesen érthetően Észak függetlenségéért küzdött. Egyébként meg ez az első jelenet, ahol kettesben látjuk őket, az érzelmeik pedig félreérthetetlenek. A párbeszédüket nem sikerült a legjobban megírni, de az évad tempóját tekintve, azt hiszem, örülhetünk ennek is. Mivel a Trónok harca két központi karakteréről van szó, ráadásul két Targaryenről, nem jósolnék túl fényes jövőt a szerelmüknek. Hogy Daenerys hogyan fog reagálni, mikor megtudja, hogy Jon Targaryen, feltámasztották és nagy eséllyel ő a megígért herceg, egyelőre a jövő zenéje.

Az utolsó jelenetben az Éjkirály pedig feltámasztja Viseriont. Igen, a Másoknak van egy jégsárkányuk. És igen, a Trónok harca még mindig képes a kiszámíthatatlanság érzetét nyújtani, persze csak azoknak, akik nem olvasták el a „kiszivárgott” storyline-t.

kepernyofelvetel_494.png

Erre az epizódra megérte várni. Mivel csak korlátozott számú cselekményszál szerepel benne, így minden karakternek elég idő jut, a párbeszédeket sem darálják le az évadra jellemző módon, a csatákat pedig nem montázsként mutatják be. Nem fogadtam volna nagy összegben, hogy a Falon túlra tartó szupercsapatból mindössze egy ember fog meghalni, de ez is egyfajta meglepetés. Viserion halála és feltámasztása valószínűleg sok nézőnél kiveri a biztosítékot, azonban, azok alapján, ahogy a sárkányok a csata elején letarolták a holtak seregét, egyenlőtlen küzdelem lett volna, akárcsak Cersei seregei ellen. Az évad a sorozat eddigi leghosszabb részével fog lezárulni, aztán következhet megint egy egyéves várakozás, a nyolcadik évadig pedig várhatóan rengeteg új teória és elmélet fog napvilágot látni a sorozat lezárását illetően.

Az HBO Go linkje

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a
 Facebookon és a Twitteren       

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr312764934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.08.22. 16:26:28

Voltak benne várható történések, de végre el is érkeztek. Az évad legjobbja, de az egész sorozatot nézve is előkelő helyen szerepel ez a rész.

Petrow 2017.08.29. 08:21:31

Én meg pont hogy nem igazán állhattam. Eye candy-nek tök jó volt (sárkány végigfújja a zombihordát, a Night King átmegy légelhárító ütegbe), de egyébként iszonyatosan megírt rész volt, és itt sem volt senkinek se bátorsága legalább pár szereplőt eltenni láb alól. Nálam a 4. epizód volt a csúcspont, azt egyetlen rész se tudta újrázni.

Mikesi Tomi 2017.08.29. 09:21:58

@Petrow: Az tényleg hiányzott nekem is. Hét fontos karakter elmegy egy öngyilkos küldetésre és csak egy hal meg? Mi ez, valami Marvel film? Tormund beszólásai szerintem sokat dobtak az elején, de valahogy a rész végére elfogyott a szufla a szövegkönyvből. A hatodik évad utolsó két részét sajnos meg sem közelítette a hetedik évad vége.
süti beállítások módosítása