[Supernatural Movies]

Vívódás az Erővel - Az utolsó Jedik

2017. december 13. - REMY

!SPOILERMENTES!

2015-ben óriási várakozás előzte meg az Ébredő Erőt. A rajongók, de igazából az egész világ arra volt kíváncsi, hogy vajon miként tudja J.J. Abrams és bandája levezényelni a Jedi visszatér folytatását. Han Solo, Leia és még Luke is visszatértek, hogy az Erő segítségével legyőzzék a gonoszt és a rajongói elvárásokat. Sikerrel is jártak, hiszen a film jó lett (igen, az lett), a nosztalgiafaktora pedig brutális erővel bírt. Kijelenthető volt tehát, hogy visszatértünk a messzi-messzi galaxisba!

star-wars-the-last-jedi.jpg

A folytatástól viszont jóval több kellett (volna), ugyanis...

Ez nem az a film, amit előre elképzeltél, vagy amire úgy Isten igazából vártál, legalábbis első ránézésre. A kicsapongó, néha céltalannak tűnő, sokszor filozofálgató, ámde végezetül bátornak nevezhető és nem várt húzásainak hála, egy igencsak megosztó filmmel van dolgunk. Rian Johnson nagyon akart, és véleményem szerint pont ez lett a veszte. Túl sokat markolt, hiába a hosszú játékidő. Filmje kapkodó, nem tudja összességében, hogy merre húzzon a szíve. Vívódás az egész mozi, vívódnak a nézők, vívódnak a karakterek is. Hol önmagukkal, hol pedig a feltornyosuló akadályokkal vívnak ádáz harcot. Vajon hová vezet az út, ki a gonosz, vagy mi az a gonosz, mit akar az erő és a messzi-messzi galaxis. Az erő mindenesetre körülvesz minket, átjárja a testünket, jelen van a Star Wars feeling!

s3_4.jpg

Egy folytatástól, egy széria 8. (!) darabjától viszont ennél TÖBBET, s NAGYOBBAT várna a néző. A film nem képes átesni a holtpontján. Magával tud ragadni ugyan, szerethetővé is tud válni, de képtelen magas fordulatszámon teljesíteni. Hiányoznak a nem nosztalgiára alapuló libabőrös érzések, az epic, badass dolgok tömkelege. Hol maradtak a tátott szájjal nézős momentumok? Noha Mark Hamill odarakja magát Adam Driverrel az oldalán, és elviszik a showt mindenki elől, de érzésem szerint jóval több volt bennük (is), mint amennyit végül láttunk.

Rian Johnson túl sok karaktert akart a középpontba állítani - és túl sok poént próbált letolni agresszívan a torkunkon -, így végül két szék közé esett a végeredmény. Nincsenek igazi központi szereplők, mindenkiből kaptunk egy szeletet a tortából, sokszor teljesen feleslegesen, és emiatt pont azoktól esett el még nagyobb tér, akikre jobban rá kellett volna fókuszálni. Szép és jó, hogy mindenkit fontosnak akartak beállítani, de épp ez az egyenlőség nem tudta végül az egyensúlyt elhozni a játékidőbe. Nyitott kérdések maradtak, amikre illett volna válaszolni a látottak alapján.

s2_4.jpg

Még mindig nem lehet érezni a sötét oldal erejét! Hamarosan elérkezünk a trilógia, sőt talán az egész Skywalker-széria záróakkordjához, ám mégse látni azt, hogy hová is tart a széria. Kivárásra játszanak még, de ez nem tesz jót az Utolsó jediknek. Fogalmazhatnék úgy is bizonyos történések miatt, hogy kaptunk egy Star Warsos Marvel-filmet. Ez nem minden esetben ledegradáló, de a spoilermentesség miatt, talán ez a hasonlat illik ide a legjobban.

Azt viszont fontos leszögezni, hogy ez NEM egy Birodalom visszavág reboot! Míg az Ébredő Erőre rá lehetett ugyan fogni, hogy olykor-olykor az Új reményt tolta az arcunkba, itt erről szó sincsen. Az utolsó jedik egy teljesen új(szerű) film. És igen, lesz aki csalódásként fogja megélni és lesz, aki imádni fogja a kiszámíthatatlan történetvezetése miatt, de annyi biztos, hogy még sokáig beszédtéma lesz az utolsó jedik! 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9813495619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Knuth úr 2017.12.13. 12:51:32

Igen, jó lett az Ébredő erő - és ez tény. Direkt a polgárpukkasztás? Szerintem nem lett jó, és a "nosztalgiafaktor" pont kontra produktív volt, de ez egy vélemény, ahogy minden filmkritika az, ne kezeljük már tényként. És mielőtt még... nem abba kötök bele, hogy jó-e vagy sem (mert ez vélemény kérdése), hanem hogy itt tényként kezeled, hogy jó lett és pont. A tárgyban forgó filmről egyébként lehet, hogy 100%-ban igazad van, amint megnézem, kiderül!

A nép fia 2017.12.13. 13:33:25

@Knuth úr: Az Ébredő Erőt 4x, igen 4x láttam moziban, a második megnézésre tetszetta legjobban, harmadikra VIP-be mentünk a feeling miatt, negyedjére pedig ... miért ne? :D

De azóta nem tudtam rendesen megnézni újra.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.12.13. 13:42:37

Én 3x láttam az Ébredő Erőt moziban. Sose néztem meg más filmet ennyiszer.

Nyílméregbéka 2017.12.14. 00:26:22

Maximálisan egyetértek minden mondatoddal! A moziból kijőve ugyan ezek a gondolatok foglalkoztattak engem is. Valahogy nem állt össze az egész, a közepéből pl. nyugodtan kivághattak volna kb. 10-15 percet, és egy kicsit feszesebbre vághattak volna, az film utolsó harmada viszont nagyon jó volt. 8/10

SPOILER!!!
A világ leglassabb bombázói már az elején felbaszták az agyamat! Egy csomó hasonló feszültnek szánt jelenetet is rendesen túlhúztak szerintem, sokszor már inkább idegesítő volt mint izgalmas.

O.Endre 2017.12.14. 20:46:08

Miért vagyok ennyire dühös....mert ilyen szinten, ahol ennek a filmnek állnia kellene, ilyen színészekkel, történelemmel ilyen elvárások mellet....szóval ezekhez képest egy szánalmas ostoba alkotást hoztak létre. Legalább a Zsivány Egyest elérték volna!
Olyan ez a film, mintha C Ronaldo felvenné az NB I. tempóját és elvárná az elismerést....pedig könnyedén felül tudná múlni az a színvonalat.

Bitang nagy csalódás....elfogadhatatlan

nagyon gyenge....gyerekes...ostoba...logikátlan....manipulatív....idegesítő....rossz-rossz-rossz

Megalázva érzem magam, hogy ennyire egyszerűnek és ostobának néznek azok, akik csak a bevételre utaznak, vagy azt hiszik ennyi elég egy nézőnek akinek agya is van. Nem tudom. r*hadtul bosszant.

Az ős 3 rész ehhez képest atomfizika, akkora a színvonalban a különbség.
Az Űrgolyhók egy pompás életteli logikus és sziporkázó alkotás ehhez képest.

......bombázunk az űrben.....
......elfogy az üzemanyag....
áááááááá

\"Mi nem azok ellen küzdünk, akiket gyűlölünk, hanem azokért, akiket szeretünk\" - igen, ez egy idézet a mű messze legkínosabb pillanatából.)

Carmichael 2017.12.15. 21:20:44

Érdekes, nekem pont a vívódások miatt lett szerethető ez a darab. Legalább annyi az érzelmi küzdelem benne, mint fizikai, és ehhez tényleg sok időt használt fel RJ és a dinamika látta kárát. A fordulatok viszont (amiből ugye több is van) ezen érzelmekből táplálkoznak, és a feszültséget is inkább innen nyeri a film. Engem a karakterek jobban érdekeltek ebben a filmben, ezért nem bántam ezt a rendezői elképzelést annyira, de megértem azt, aki igen.
Nem állítom, hogy hibátlan a film, a 8/10 reális, de az egyetlen tényleg öncélú és felesleges jelenet - ami Leiához kötődik - és még 15 perc kivágása nem ártott volna.

Jerico 2017.12.20. 08:04:41

Nagyjából egyetértek az elemzéssel, bár az furcsa, hogy a poszt hangvétele egy közepes filmre utal, míg a végén mégis 80% az értékelés. De a 80 - 85% reális. Az is igaz, hogy Ébredő erő igenis jó film.
süti beállítások módosítása