[Supernatural Movies]

Hiszel még? - X-akták S11E01

2018. január 05. - Duba Dániel

Az X-akták 11. évadával a készítők – az ígéretek szerint – arra vállalkoztak, hogy végleg felfedik előttünk az igazságot. Az igazságot, aminek darabjait már két és fél évtizede rakosgatjuk anélkül, hogy valóban látnánk a teljes képet. De vajon lesz-e létjogosultsága a sorozatnak, ha a legfőbb magja, a mitológiája, vagyis az igazság immáron nem lesz többé odaát? Olvasd tovább, ha te is hinni akarsz!

a-aktak_s11_main.jpg

Annak ellenére, hogy megszámlálhatatlan rajongó már évekkel ezelőtt lemorzsolódott a sorozatról, a készítők sokadszorra is perspektívát láttak egy új évad elkészítésében, így idén január 03-án, immáron tizenegyedik alkalommal nyitották meg újra az X-aktákat. Az előző széria záróepizódjának végső jelenetei azóta is zavarodott kísértetként keresik a megnyugvást, az új évad pedig pont ott veszi fel a fonalat, ahol az előző abbamaradt. Vagy legalábbis majdnem.

A 8. és a 9. évadban láthattuk, amint a hősi időkben kultikus státuszba emelkedett sorozat a legpongyolább délutáni CSI/Gyilkos elmék szintű nyugger-szériává silányítja magát, így a 10. évad, akárhogy is nézzük, a sorozat magára találását, felívelését hozta. Legalábbis az első pár rész mindenképp. Elég csak arra gondolni, hogy Mulder újra visszaült a nyeregbe, a monster of the week típusú részek pedig izgalmasan, néha érdekes humorral nyúltak az aktuálisan futó összeesküvés elméletekhez, a gyíkemberektől slendermanig – a nyitó epizód sűrű UFO és árnyékkormány-blablájáról nem is beszélve. Működött, na. Aztán jött az utolsó rész, ami belekezdett ebbe a világvége történeti szálba, ami egy unalmas családi dráma irányába kezdte tolni a szériát, ahol az asztalfőn a sokadszorra életre kelt Cigarettás férfi mondta az asztali áldást.

a-aktak_s11_2.jpg

Végül pedig jött az az iszonytató cliffhanger, most pedig az új évad nyitó epizódjában annak feloldása – sajnos nem túl elegánsan. Konkrétan egy D betűs sorozat jutott rögtön eszembe, amiben mindenki cowboy kalapot viselt, és whiskyt vedelt, két családi perpatvarral terhelt olajüzlet között. És nagyon úgy tűnik, hogy Chris Carter – a sorozat megalkotója – marad is ezen a vonalon. Talán tényleg ez az évad lesz az utolsó?

Persze az is lehet, hogy az előzőleg indított eseményeknek most a végére járnak két részen belül, és aztán elindulnak egy másik irányba, de én erre elég kevés esélyt látok. Egyelőre tehát ez MÉG nem az az X-akták, amire vártunk. Vagy talán MÁR nem az, ezt még nem lehet biztosan tudni.

Mulder a megszokott Ford Mondeoját egy dögös Mustangra cserélte (WTF?), és rögtön le is zavart vele egy autós üldözést, ami végül nem igazán vezetett sehová. A történet egyelőre mentes a tényleges izgalmaktól, a szereplők is csak árnyékai önmaguknak, ironikus módon talán csak a Cigarettás férfi maradt hű önmagához. Skinerrel közös jelenetük azért elég kedves emlékeket ébreszthet egy igazi X-akták rajongó szívében.

a-aktak_s11_1.jpg

Scully már régóta csak egy mellékszereplő, aki nyomozói munkája helyett steril kórtermekben kísért, hol doktorként, fehér köpenyben, hol betegként, infúzióra kötve, de mindig riadt, megfáradt szemekkel. Hol van már az a hamvas tekintet, az a természetes kémia? Ami nagyobb baj, hogy egyelőre Mulder se nagyon brillírozik.

Az évadnyitót nézve nem lettem túl bizakodó a továbbiakat illetően, de mi, akik ismét hinni akarunk, egyelőre semmiképp ne kaszáljuk a szériát. Hamarosan úgyis kiderül, a készítők mennyire veszik komolyan a jelvényüket.

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1913552453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nico 1 2018.01.06. 17:00:00

Duchovny most már örökre Hank Moody marad, sosem lesz belőle igazi Fox Mulder.

agarik 2018.01.06. 18:40:41

Meh, az előző félévad záróepizódja óta NEM HISZEK.
Az egyetlen jó a franchise-ban még Ms. Anderson, oszt annyi.

Az igaz hogy megint azon nyammognak hogy Bagós az Mulder apja? Ezer éve tudjuk.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2018.01.06. 19:45:03

@Nico 1: fájó, de ebben van valami. Pedig csak annyi kellene, hogy olyan karaktert írnak neki megint, mint anno.
süti beállítások módosítása