[Supernatural Movies]

Mégis kinek a bűne? - Aznap éjjel

2018. május 20. - kultúrfaló

Mire lennél képes, hogy ha olyan bűnért kéne bíróság elé állnod, amit nem biztos, hogy elkövettél? Milyen érzés lenne börtönben ülni, amíg az ítéletre vársz? Az ártatlanság vélelme vajon akkor is ugyanúgy megillet, ha nem keresztény vallású vagy? Erre ad válaszokat az Aznap éjjel.

A HBO ismét egy remek sorozatot nyújt át nézőinek, amiben az egyik legaktuálisabb problémával, a muszlimok helyzetével foglalkozik az erősen és tűpontosan megrajzolt társadalmi háttér segítségével, melyet egy gyilkosság elkövetése foglal keretbe.

Igyekszem nem spoilerezni, de ezt nehéz elkerülni, így mindenki saját felelősségre olvasson tovább.

A pakisztáni Nasir „Naz” Khan (Riz Ahmed) hétköznapi srác: jó tanuló; kerüli a balhékat; segít az élsportoló társainak a beadandókban. Jól beolvad az amerikai egyetemi hierarchiába, és nagyon örül, amikor végre elhívják a menő arcok egy buliba. Azonban a fuvarja kútba esik, így kénytelen kölcsönvenni apja taxiját. Mivel nem ismeri jól a környéket, ahova menni kéne, eltéved és a taxival is több kellemetlensége lesz. Nem akar senkit sem felvenni, ám amikor beszáll az autóba a gyönyörű Andrea (Sofia Black-D’Elia), nem tud neki ellentmondani. Több kitérő után végül a lány lakásán kötnek ki, ahol nem csak alkoholt fogyasztanak, de különböző tudatmódosító szereket  is kipróbálnak, és az éjszakát is együtt töltik.

Miután Naz a konyhában tér magához, elveszíti a kontrollt a további események felett, és több véletlennek köszönhetően végül a rendőrségen találja magát, ahol hamarosan le is tartóztatják. Erre a rendőrőrsre sétál be Jack Stone (John Turturro), aki azonnal elvállalja a srác védelmét. Innentől kezdve már semmi sem lesz a régi, mindegyikükben örökre megváltozik valami.

A főcím zenéje és a látványa azonnal magával ránt. Nem árulnak zsákbamacskát a készítők, a legelején megérezhetjük, hogy milyen szín- és hangulatvilágú sorozatot fogunk kapni. Szerencsére egyre elfogadottabb módszer a sorozatokat készítő tévétársaságok részéről, hogy már a főcím is jól kidolgozott. Az első rész kezdetekor még nem sokat fognak mondani nekünk az itt látott dolgok, de ahogyan egyre inkább a történet végéhez közeledünk, úgy nyer minden értelmet.

A HBO az eredetileg a BBC 2008-ban futó Criminal Justice című minisorozatot akarta amerikanizálni James Gandolfini főszereplésével. Steve Zailliant (olyan forgatókönyveket jegyez, mint a Schindler listája, New York bandái vagy a Pénzcsináló) forgatókönyvírónak és rendezőnek kérte fel. Gandolfini 2013-ban bekövetkezett halála azonban az egész produkciót veszélybe sodorta, a vele korábban leforgatott pilot mehetett is a kukába. Egy ideig úgy tűnt, hogy Robert de Niro ugrik be a helyére, azonban egyeztetési nehézségek miatt végül ez a lehetőség is ment a levesbe. Így kapta meg végül a főszerepet John Turturro. Az alkotók (még Richard Price nevét kell megemlítenünk) nem titkolt célja volt a 8 részes minisorozattal, hogy Naz személyén keresztül bemutassák, hogyan működik az amerikai igazságszolgáltatás; milyen lehetőségei vannak egy börtönbe kerülő embernek a bezártság ideje alatt; és hogy hogyan reagál a társadalom, ha egy bevándorlóval (a Khan család Pakisztánból származik, de már több generáció óta itt élnek) és egy más vallásúval találkozik különféle helyzetekben.

aznap2.jpg

A 8 rész alatt folyamatosan izgulunk, a több szálon futó cselekmény mindegyik része jól megírt. Nem tudom, hogy más hogy volt vele, de én egy idő után tudattalanul Stone-ért izgultam, hogy járjon sikerrel. Bár az alapsztori fő kérdése, hogy Naz követte-e el a gyilkosságot vagy sem, és az ártatlanságának bebizonyítása is fontos, számomra ő mégis másodlagos szereplő volt. John Turturro olyan jó Jack Stone bőrében, hogy többször kirázott a hideg, pedig semmi hókuszpókuszt nem csinált, csak hozta a tőle megszokott minőséget.

Külön tetszett, hogy nem egy olyan ügyvédet nyomtak az írók az arcunkba, amilyen kép erről a szakmáról él az ember fejében: Naz védője ekcémával küzd és allergiás a macskákra; betegsége miatt nem is tud zárt cipőt hordani; a legváratlanabb helyeken képes előkapni a kaparófát, hogy enyhítsen a viszketésén; és alig látjuk Columbo ballonkabátjára erősen hajazó felöltője nélkül; a metróban hirdet. Azonban egy percig sem merülhet fel bennünk, hogy nem alkalmas munkája ellátására; sőt… a fiatal indiai ügyvéd tanonccal összehasonlítva meglátjuk, hogy ő az igazi ász.

aznap.jpg

Naz szálán keresztül megismerkedünk a börtönélet minden veszélyével és a kiváltságosok különleges helyzetével. A srác a kinti életben remek lehetőségek előtt állt, ha nem siklik ki az élete, hasznos tagja lehetett volna a társadalomnak, mindenesetre valószínűleg normális élete lett volna felnőtt korában. Plusz pont az alkotóknak azért, hogy kibővítették az érintettek életének bemutatását: a Khan család tagjai közül a szülők munkahelyi hányattatásai is szerepet kapnak, ugyanakkor a fiatalabb fiú és az iskolás társai közötti feszültség is bemutatásra kerül.

Az Aznap éjjel egy jó minőségű sorozat, amely annak ellenére, hogy egy ezerszer lerágott témát boncolgat, mégis valami egyedit nyújt. A következő őszi estékre kimondottan kellemes időtöltés lehet, és nem is túl hosszú. Attól messze van, hogy tökéletes legyen, de nem sok kellett volna hozzá.

És mielőtt elfelejteném az elején feltett kérdést megválaszolni: mindenképpen megérte. 7/10

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9713963748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása