[Supernatural Movies]

Neil Gaiman - Halál

A Kaszás egy gót csitri

2018. július 25. - Fincherista

Dübörög a képregénypiac Magyarországon. A világ két legnagyobb képregénykiadójának (DC és Marvel) sorozata mellett az elmúlt években egyre szélesebb választék áll az érdeklődők rendelkezésére. A szuperhősös sztorikon felül nagy népszerűségnek örvendenek a Sarah Andersen, Walking Dead kötetek is, de rajtuk kívül már az Incal, Takarók vonalon is találunk minőségi kiadásokat, mint ahogyan a közelgő megjelenések is sejtetik, hogy a kínálatra nem lehet panasz. Ugyanakkor nem kell Keynes-nek születni ahhoz, hogy kissé aggódjon az ember az esetleges túlkínálat miatt, lévén a 2000-es évek végén egyszer már bedőlt hazánkban a piac. A Fumax azonban megelőlegezte a bizalmat, s nagyobb volumenű szerződést kötött a DC-vel és Vertigóval, hogy eljuttathassák a hazai piacra az arra érdemes köteteket. Az eddigi legnagyobb durranásuk A teljes Watchmen, de a keretszerződés első megjelenése, Neil Gaiman kultikus Sandman sorozatának spin off-ja, a Halál is bőven dicséretre méltó nyitány.

halal.jpg

A brit szerző méltán népszerű, metafizikával kacérkodó képregényes világában a Végtelenek sorsát követhetjük nyomon, akik hatalma és személyisége leginkább az istenekével hasonlatos. Az angol eredetiben valamennyiük neve D-vel kezdődik, míg a magyar verzióban a K megfelelő változataival találkozhatunk, noha számos más néven is hivatkoznak rájuk a történetek során. A Halál így a Kaszásként is ismeretes, azonban a névből eredeztethető prekoncepcióval szemben közel sem egy zord, csuklyás csontvázat ismerhetünk meg benne. Gaiman kaszása egy ankh-ot viselő gót tinilány képében jelenik meg, személyisége szintén végtelenül paradox: az egyik legidősebb Végtelenként fiatalos, önironikus lendülettel veti bele magát a kalandokba. Nem csoda hát, hogy a Sandman képregények egyik legnépszerűbb karaktere a hölgy, amelynek köszönhetően Gaimanék önálló történeteivel is boldogították a rajongókat. A Death – Halál kötet ezen történetek teljes gyűjteménye.

Mint ahogyan minden gyűjtemény esetében, itt is megkülönböztethetünk jobb és kevésbé jó fejezeteket, amelyek egyébiránt nem csak narratívájuk, hanem rajzstílusuk alapján is jól elkülöníthetők. A Sandmanből átemelt Halál-közeli sztorik a széria hírnevéhez méltó kreativitásról és mitológia-építésről tesznek tanúbizonyságot, számomra a kötet egészének legerősebb momentumait szolgáltatták. Ezekhez a Halál velencei kalandja nőtt fel, amit minőségben a mindössze pár oldalas, de koncepciójukat mégis jól felvázoló átvezetők követték a sorban. A kisasszony itteni elmélkedései, halandókkal történő interakciói bájos és szeszélyes személyiségének ügyes leképezései voltak. Érdekes módon inkább ezekben, s nem a hosszabb történeteiben éreztem azt, hogy karaktere egyre nagyobb mélységet kap. Emügütt az lapulhat, hogy történetei többnyire karakterének milyenségét kiegyensúlyozandó sokkal inkább az életről szólnak, semmint az elmúlásról, arról, miként értékeljük saját döntéseinket, hogyan bírkózunk meg problémáinkkal. Ő pedig ott van, hogy végighallgasson minket, szükség esetén pedig átvezessen végső nyughelyünkre.

halali.jpg

Noha üzenete ezáltal letargikus helyett inkább az életigenlés felé hajaz, az összefüggő, hosszabb történetek jelenlétének visszafogottsága lévén nem érték el a rövidebbek kimagasló színvonalát. Talán, mert ennyivel érdektelenebbek lennénk, de még inkább azért, mert ő egyszerűen sokkal érdekesebb utakat járt be nálunk. Ezen minőségbeli hullámvasutat enyhítendő a fejezetek után található a gyűjteményben egy kiváló galéria is, amelyben Halál elevenedik meg a képeken számos stílusban, s értelmezésben, mintegy megalkotva a karakter megvalósításainak evolúcióját. Továbbá a kiadás nyomdai kivitelezésére sem lehet panasz: Dave McKean borítói, a történetek rajzai kiválóan mutatnak a pazar minőségű fényes papíron. Az meg már csak külön öröm, hogy nem a szokványos méretben, hanem „túlméretezve” (oversized) jelent meg a kötet. Annak gyűjteményes mivoltából fakadó ambivalens érzéseim öszességében eltörpülnek az egész nyújtotta élmény mellett, így merem ajánlani Neil Gaiman különleges Kaszását azoknak, akiket nem zavar, ha egy nagyobb egész helyett több kicsi alkotás vár rájuk. Amennyiben mégis, akkor merjünk nagyot álmodni, s reménykedjünk, hogy a Sandman befurakodhat majd a piacra.

halaliak.jpg

Neil Gaiman - Death Deluxe edition
Fumax kiadó, 2018, 304 oldal.

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4514099567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása