[Supernatural Movies]

Költözés filmről filmre

2018. augusztus 27. - kultúrfaló

A költözés az életünk része. Több oka is lehet: új életet akarunk kezdeni; össze- vagy szétköltözünk; kirepülünk a családi fészekből; vagy külföldön próbálunk szerencsét, illetve éppen haza jövünk. 

Számos film foglalkozik a témával, ezekből szemeztünk, így a lista most is szubjektív.

Pénznyelő – költözés előtt és után is kötelező, az idegek megnyugtatására
penznyelo.jpg

A Tom Hanks és a Shelley Long alakította fiatal házaspárt óriási szerencse éri: megtalálják álmaik otthonát. Ráadásul még a pénzük is elég, így hamar lecsapnak a soha vissza nem érő alkalomra, és megveszik. Azonban az idő múlásával az álomház szépen lassan rémálommá változik. Szinte nincs olyan, ami rendeltetésszerűen működne, és erre a felújítást végző bagázs „szakértelme” még egy lapáttal rátesz.

A költözéses filmek alfája és omegája. A roppant humoros film jól mutatja be, hogy aki költözik, az nem tud eléggé felkészült lenni. Ha pedig már azt hinnénk, hogy nem lehet rosszabb, akkor mindig van lejjebb. Mert hol az ágy nyel el, hol a lépcső tűnik el, hol pedig az emeleti padlón képződő lyuk tart fogva. És az az idő is eljön, amikor már egy szabad konnektort sem könnyű találni…

Lakótársat keresünk – a külföldre költözőknek
lakotars.jpg

Az embert mindig hajtotta a kalandvágy, a felfedezés izgalma. Ez leginkább fiatalkorban a legjellemzőbb. A 25 éves francia Xavier Barcelonába megy nyelvet tanulni, hogy be tudja fejezni az egyetemet és munkába állhasson. A városban nagy nehezen sikerül albérletet találnia, amivel csak annyi baj van, hogy már heten laknak ott. Ráadásul különféle nemzetiségűek. És ha ez még mind nem lenne elég, a barátnőjével a távkapcsolat mellett döntenek, ami mindkettejüket megviseli.

Xavier helyzete sokak számára ismerős lehet, hiszen szerencsére egyre többeknek lehetősége lesz, hogy külföldön tanuljanak. Ajánlott azoknak, akik már tanultak külföldön, hiszen nekik remek nosztalgia. Akik meg még csak gondolkodnak rajta, vagy erőt gyűjtenek, azoknak nagy segítség lehet a döntésben.

Ragyogás – ha apu bekattan
ragyogas.jpg

Az elátkozott ház/hotel nagyon kedvelt témája a filmeseknek. Ezek nagyrészt egy-egy családon keresztül mutatják be, hogy milyen az, ha megmagyarázhatatlan dolgok játszódnak le egy épületben. Ha új helyre költözünk, felmerülhet bennünk a kérdés, hányan laktak előttünk az épületben, illetve történtek-e abnormális esetek, esetleg meghalt-e valaki.

Stephen King legismertebb könyvéből készült film nem lenne tökéletes Jack Nicholson nélkül. A Torrace család egy világtól elzárt szállodába költözik, ahol a családfő gondnoki állást kap. Az idő múlásával a szálloda egyre inkább felfedi titkait és szellem lakóit. Őket csak a kisfiú látja, az apa viszont egyre furábban viselkedik, míg végül egy megállíthatatlan gyilkossá válik.

Amerikában – amikor a család felkerekedik, hogy új életet kezdjen
america.jpg

Ez a film sokkal többről szól, mint egyik országból egy másikba való költözés. Egy szegény ír család Kanadából Amerikába megy lakni, hogy elmeneküljön és mindent újrakezdhessen az egyik gyerek halála után. A nagyobbik kislány szemszögéből látjuk, hogy mikkel kell megbirkózniuk. Ő állandóan egy videokamerával veszi a körülötte levő bérházat, a családját, a szomszédokat és a hétköznapokat.

Nagyon szép film annak ellenére, hogy egy ilyen szörnyű tragédia adja az alapját. A szereplők szerethetőek, a rendező családja történetét dolgozza fel. A film viszont ennél többről szól: hogyan tud egy család boldogulni egy új környezetben munkahely, biztos anyagi háttér nélkül, és milyen mindent a nulláról kezdeni.

Totoro: a varázserdő titka – gyerekkorban csupa kaland
totoro_1.jpg

Két kislány, Satsuki és Mei édesapjukkal vidékre költözik. Az új helyszín, a ház és a közeli erdő felfedezésekor különleges dolgokra bukkannak. Kiderül, hogy a környékükön szellemek laknak. Ezek leginkább állatokra hasonlítanak, és senkit sem bántanak. A két kislány a fantáziája segítségével tud csak megbirkózni édesanyjuk betegségével, aki kórházban van, ezért költözik a közelébe a család. Totoro, a hatalmas, leginkább egy óriási nyúlra emlékeztető szőrpamacs-szellem pedig a maga módján segít nekik, hogy megszokják az új helyet és a megváltozott körülményeket.

Az 1988-ban bemutatott anime rajzfilm a japán Walt Disney, Mijazaki Hajao munkája. Egy európai sok japán hagyománnyal, szokással megismerkedhet. Számunkra szokatlan lehet, ahogyan a szereplők viszonyulnak a szellemekhez, illetve az élethez és egymáshoz. Szerencsére nem csak a gyerekeknek lehet érdekes, a felnőttek is élvezni fogják.

Kitúr-lak – nyakunkon a család
kiturlak.jpg

A fiatal pár (Mark, Jessie) épp azon van, hogy boldogan éljen, míg meg nem hal, amikor a családtagjaik belerondítanak a képbe. Első körben Mark Fred nevű rokona és házisárkány felesége, valamint a minimum kilenc élettel rendelkező macskájuk jelenik meg. Őket hamarosan követi Jessie hozományvadász húga és drogdíler unokaöccse. A képet a továbbiakban színesíti még bizonyos események során nincstelenné váló szomszéd család; egy cirkuszi elefánt és a többször is megjelenő rendőrség. Ha ez még mind nem lenne elég, a terhes házisárkány balesetet szenved, és hosszú időre ágynyugalmat ír elő neki a doki, és ezt hol máshol kell töltenie, mint Markéknál.

A helyzet kilátástalan Jessieék számára. Nem is csoda, hogy mindenféle trükkel próbálkoznak, hogy minél hamarabb megszabaduljanak az egyre kevésbé szívesen látott vendégseregtől. Már csak az a kérdés, sikerül-e visszafoglalni a saját házukat.

Jószomszédi iszony – ha olyan helyre költözünk, ahol kibírhatatlan a szomszéd
szomszed.jpg

A Pénznyelőhöz hasonlóan itt is egy fiatal házaspár a főszereplő. Azonban amíg az előbbinél a felújítás izgalma a történet fő mozgatórugója, addig itt a szomszéd néni. Aki nem is olyan ártatlan anyóka, mint amilyennek első ránézésre tűnik. A látszólag barátságos és rozoga hölgy valójában egy undok, dörzsölt, minden hájjal megkent, elvetemült, gonosz hárpia! Rövidesen harc kezdődik a nyugalomért és a lépcsőházért, melynek végén nem biztos, hogy valami kő kövön is marad.

Ajánlott azoknak, akiknek jó fej szomszédjuk van, hogy jobban meg tudják becsülni. Ha pedig hasonló cipőben járunk, mint a film házaspárja, akkor meg elleshetünk pár hasznos trükköt.

Tanguy, nyakunkon a kisfiúnk – a mamahotel nem zárhat be
tanguey.jpg

A 21. században egyre elfogadottabb lett, hogy a gyerekek akár a 20-as éveik végéig is otthon maradnak. Közben a legjobb esetben iskolába járnak, esetleg még munkájuk is van. Tanguy is ilyen fiatal, hiszen csak tanul, és semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy valaha is ki akarna repülni a családi fészekből… szülei legnagyobb bánatára. Ők már régóta arra vágynak, hogy egy szem gyermekük saját lakásba/albérletbe költözzön, azonban amikor erre egyre kisebb az esély, úgy döntenek, hogy saját kezükbe veszik a dolgokat… innentől kezdve pedig minden percet és lehetőséget megragadnak, hogy rossz szülők legyenek, hátha 28 éves fiacskájuk végre kirepül és önálló életet kezd.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2712772364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misinator 2018.08.27. 21:17:01

Ha már költözés, akkor:

Költözés (Moving) amerikai vígjáték, 89 perc, 1988

port.hu/adatlap/film/tv/koltozes-moving/movie-34501
süti beállítások módosítása