[Supernatural Movies]

Rambo? Az egy... - Rambo V: Utolsó Vér

2019. szeptember 19. - Creativ3Form

Mindenki tudja, kiről van szó

11 évvel ezelőtt lezárult egy korszak. Egy karakter korszaka, amit és akit mindenki ismer, aki csak kicsit is szereti a filmeket. Lehet, hogy nem látott egy részt sem, de ha azt mondják neki, hogy Rambo, tudja kiről van szó. Már a 2008-as epizódban is érezni lehetett, hogy Rambo öregszik. A fejében, a testében és a lelkében még mindig háború dúl, de ez dúlni is fog a halála napjáig. Próbálja persze elnyomni, próbál úgy élni, hogy ne kelljen újra felszínre hozni azt az énjét, amit mindenki ismer, és amit ő személy szerint nem kedvel, de hát tudjuk, hogy a sors bizony néha méltán érdemli ki – már bocsánat, de – a mocsadék jelzőt. Ám nagyon úgy tűnt, hogy ezúttal tényleg pont kerül mindennek a végére, és Rambo…John végre lenyugodhat, és apja házához visszatérvén békében élhet. Említettem már a sorsot? Ja igen, épp az imént.

rambo_poster.jpg

Öregember, de nagyon nem vénember

John tényleg nyugalomban él. Apja farmján letelepedvén gondozza a földet, sajátjaként neveli házvezetőnője kislányát, akit lovagolni is megtanít és minden erejével azon van, hogy a benne dúló, háború okozta dlmonok egyszer se törjenek a felszínre. Ennek lecsillapítására illetve féken tartására, néha-néha besegít a helyieknek a közeli erdőben eltévedt turisták felkutatásában és kimentésében, de persze az élet nem fenékig tejfel és nem mindig sikerül mindenkit megmenteni. Emiatt a szunnyadó démon újra és újra a felszínre akar törni, de a körülötte lévő szeretetnek hála, amit a házvezetőnőjétől és annak lányától kap, mindig csak kapargatni tudja azt a bizonyos felszínt, felbukkanni sohasem sikerül neki. Viszont ahogy neki, a fogadott, nevelt lányának is van múltja. Az apja még kiskorában minden szó nélkül lelépett, és a lányát ahogy felcseperedett, egyre inkább elkezdte érdekelni az a bizonyos miért szócska. Természetesen John nem tartja jó ötletnek, hogy felkutassa az apját, mert ahogy ő mondja, a kinti világ felett nincs hatalma és ott nem tudja megvédeni, de természetesen a lány nem bír magával, és meg is történik a baj. Mexikó egy veszélyes hely, és az ottani szexrabszolgakereskedőket nem igazán hatja meg, hogy ki milyen fiatal, az meg végképp nem, hogy valaki szeretne-e egyátalán szexrabszolga lenni. Egy dolog azonban érdekelhette volna őket…mégpedig, hogy John Rambo nevelt lányáról van szó. Sok mindenkit elvesztett az életében, sok olyan ember halálát végignézte, akit szeretett...de ha a szívét veszik el tőle, azt ő is elég nehezen viseli.

rambo_02.jpg

Legyen elég ennyi a sztoriról, lássuk John milyen módszerekkel dolgozik. Nos…brutálisakkal. Azokkal, akik bántani akarják a szeretteit, nem bánik kezes bárányként. Az utolsó vér helyenként nagyon véres és nagyon brutális lett. Nincs csak a sikolyokat vagy az eltorzult arcokat mutató sejtetés, esetleg a megfelelő pillanatban egy kamera elrántás…ha ki kell szedni egy csontot a helyéről és azt izomból húzni, azt bizony megkapjuk keményen az arcunkba. Ha törik az állkapocs, ha szakadnak a végtagok, ha bármi beleáll az emberbe…eltudjátok képzelni még akkor is, hisz láttátok a korábbi részeket, de ha csak a 2008-as John Rambot, akkor is. A film ilyen téren nagyon korrekt és ez igaz az akciójelenetekre is. A kérdés, ami bennem motoszkál a látottak alapján, hogy vajon mi szükség volt erre a történetre? 11 évvel ezelőtt gyönyörűen lezárták ennek a karakternek a sorsát, hagyták végre megbékélni és megpihenni, miért kellett még egy küldetésre elküldeni? Volt értelme, hozzáadott bármit is a karakterhez ez a cirka 100 perc, amit eddig még nem tudunk? Nos, nem igazán. Ha nagyon őszinte akarok lenni azt mondanám, hogy teljesen jól meglehet az ember nélküle, mert nincs meg benne az a plusz, ami végett azt mondhatnánk a mozitermet elhagyva, hogy „na igen, itt bizony megértettem a karakterekkel egy-két olyan dolgot, amit korábban nem.” Emiatt lehordhatnám a sárga földig, és szidhatnám a készítők anyukáját, amiért kierőltettek ebből a karakterből még egy akciót, de elnyomván magamban ezt a kis hangot, még sem teszem. Mégpedig azért nem, mert nem tudok rá annyira haragudni, mint kellene vagy mint egyesek majd haragudni fognak.

rambo_03.jpg

Mégpedig azért nem, mert ha elvonatkoztatok attól, hogy kb. semmi pluszt nem adott a karakterhez, és a sztori is kimerül egy Elrabolva VS Reszkessetek Betörök egyesítésben, akkor azt kell mondanom, hogy az amit láttam, helyenként bizony nagyon jól néz ki. A dramaturgia szerintem jól működött, jól lett érzékeltetve, hogy Rambo még mindig közd a belső démonjaival, de végre megtalálta azokat az embereket a környezetében, akik mellett biztonságban éli magát és akik feltétel nélkül szeretik. A benne rejlő brutalitás és erő is kellően véresen lett elénk tárva, bizony Rambo nem az a vénember, akinek rászeretnél lépni a tyúkszemére még akkor sem, ha nem adj isten sokkal többen vagytok. Mert ha valahogy túléli az esetet...nos...az újratalálkozást te már nem biztos. A rendezés is remek, Adrian Grunberg stílusán és látásmódján érezni, hogy évekig Mel Gibson mellett edződött, így vele nincs különösebb baj. A film egyensúly azonban már nem lett annyira tökéletes. A 100 perc nagyon rövidnek érződik, és mire elérkezik az, amire mindenki vágyott, bizony már vége is van. Hiába működik jól a dráma, hiába van jól felépítve, hogy Ramboból hogyan tör felszínre újra a szörnyeteg, mikor felszabadul túl hamar végez és túl hamar ül le a tornácba, hogy kényelmesen hátradőlve nézze a naplementét a hintaszékben. Picivel több akciót elbírt volna a film, mert bár hiába hagytam el úgy a termet, hogy haztaaaaaaa, megemésztve és visszagondolva a látottakra, a kezdeti lelkesedés elhalt picit. Persze nem annyira, hogy az a bizonyos hangot, amit elnyomtam most szabadjára engedjem, de a motoszkálás megvan.

rambo_01.jpg

Még is mire érdemes hallgatni

Bevallom őszintén, rég voltam ennyire bajban egy film végi értékeléssel és a pontszámmal kapcsolatban. Tisztában vagyok vele, hogy a 2008-as John Rambo után ezt az epizódot nem sok értelme volt megcsinálni, mert ott annyira szépen lezártak mindent, hogy felesleges volt még egy akció. Viszont ha már megtették, akkor a látottak összességében tetszettek, mert hatott rám a dramaturgiája, a brutalitása karfa szorításra késztetett, és az akciójelenetek - amikből tényleg lehetett volna vagy kétszer ennyi - tetszetősek. Hiába akarok haragudni erre a filmre, nem tudom lehordani a sárga földig, és nem tudok annyira bosszús lenni, hogy ne kerüljön majd be a gyűjteményembe, és egy jövőbeli maraton következtében ne kérdés nélkül tegyem majd be a lejátszóba, miután véget ért a John Rambo stáblistája. Viszont azért remélem, hogy ezzel végleg elengedték ezt a karaktert, és nem fognak csak azért is egy hatodik részt előhúzni a "semmi nem jut az eszünkbe, vajon mit csináljunk" kalapból. Rambo most már végre tényleg pihenje ki magár. Ráfér. Ennek reményében, és a túlzottan is elnéző szívemnek köszönhetően, legyen... 7/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6215125682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2019.09.20. 19:19:56

- Apu, Rambónak csúfolnak az osztálytársaim...
- Rendben fiam, holnap bemegyek és beszélek az osztályfőnököddel, hogy csináljon rendet.
- Ne , apu, ne, ez az én harcom!

Ursus Arctus 2019.09.20. 20:07:16

Kicsit kínlódás szagú film, de Stallone akkor is Stallone. Az akciójelenetel jók, az a filozofálgatás meg, hogy "minek is kellett ez a rész" értelmetlen. Sly akart még egy epizódot és volt annyi kraft a karakterben, hogy termeljen pár milliót. Ennyi.

Rejtélyes 2019.09.20. 21:38:36

Kihagytak egy oltari poent, a film cime lehetett volna:

Rambo: number 5 :)

Mezzanine 2019.09.20. 22:41:34

Hasonló érzéseim vannak nekem is.
Szerintem azért csalódás pár embernek, mert nem egy 100 perces vérfürdőt kap a néző a 4 rész után, hanem egy nem túl bonyolult sztorit, néhol erkölcsi mondanivalóval, jellemrajzoló párbeszédekkel. És ez néhol valóban nem túl izgalmas.
De szerintem korrekt film, sőt. A sztori is kerek és az akciókra sem lehet panasz. Az is igaz, hogy elég brutálisak, de ez passzol a kiégett karakterhez, aki a felszúrt, elvérző vagy éppen lángoló bűnözőt még fejbe is lövi, mert biztosra megy és már az üvöltések hangjából is elege van. Ezt a karaktert nem meglepő módon nagyon jól hozza Sly, és nekem pont emiatt tetszik a film. Mert úgy érzed, hogy nem megkoreografált, látványos verekedéseket látsz, hanem valósághűeket: bemegy Rambo és kalapáccsal úgy veri szét az emberek fejét, ahogy épp sikerül. Nem pontosan, nem tökéletesen, hanem indulatból. És ezt hitelesen hozza.

moonshadow 2019.09.21. 09:45:08

stallone rendes iparosmunkákat csinál, nézős.

lenörd hofstadter 2019.09.21. 10:56:12

Korrekt összefoglaló. Normálisan összefoglalás a moziról.

-----

Kérdezném a zindexet, hogy az ostoba SIXX még ostobább, magát valószínűen végtelenül humorosnak hívő performanszát ugyanebben a témában ezek után hogyan volt pofátok kirakni, láthatóan nem véletlenül nem enged a koma hozzászólást az ostobábbnál ostobább firkálmányaihoz.
süti beállítások módosítása