[Supernatural Movies]

[kritika] Pain and Gain (2013)

2013. augusztus 10. - REMY

A legtöbb ember, ha meghallja Michael Bay nevét, akkor a Transfomers filmek, illetve a sorozatos robbanások jutnak eszébe. Na már most a Pain and Gain felborította az elmúlt években jelentkező Bay stílust, mert a látványorgia helyett egy karakterközpontú, igaz történeten alapuló (csak nagy vonalakban) fekete komédiát készített a rendező.

p2.jpgDaniel Lugo személyi edzőként tevékenykedik, de csakúgy, mint a legtöbb ember, ő is többre vágyik. Célja a nagy amerikai álom teljesítése, amivel dúsgazdaggá szeretne válni. A terv megvalósításához beszervezi két haverját is, akikkel együtt elrabolnak egy milliomos ipsét, akit megpróbálnak kisemmizni. A terv nagyszerű, de...

Nagyon úgy néz ki, ha Bay "kevés" pénzt kap egy film elkészítéséhez, akkor képes megújulni, és odatennie magát. Igen, odatenni hiszen a film is ezt hangsúlyozza. Csak akkor leszel képes elérni a céljaidat, ha odateszed magad.

Bay végre jó filmet rendezett, és bár nem fog mindenkinek tetszeni, mert nem a legszélesebb réteget célozta meg, de aki képes értékelni a fekete komédiát, és nem lesz rosszul attól a gondolattól, hogy úgymond kifiguráznak egy igaz történetet (aminek ráadásul magyar halottjai is voltak), akkor bizony a felhőtlen szórakozás garantált.

A Pain and Gain egy gyors tempójú alkotás, melyben a vígjáték, akció, dráma, és a horrorisztikus hentelés is nagy szerepet játszik. A két órás játékidő nagyon gyorsan eltelik, annak ellenére is, hogy 1-2 helyen érződik az üresjárat hatás. A szórakozás a 3 (+1) főszereplőnek köszönhető leginkább, akik remekül lettek kiválasztva a szerepre. Wahlberg, The Rock, Mackie óriási löketet adnak a filmnek, és bátran kijelenthető, hogy simán elviszik a hátukon a filmet. (meglepő módon a szinkron hangjaikat is nagyon eltalálták) Karaktereik kidolgozottak, és egyiknél sem érezzük azt, hogy adhattak volna egy kicsit többet, mert valami hiányzik... A +1-es színész Tony Shalhoub, aki a dúsgazdag embert alakítja, szintén pluszt tudott adni az alkotáshoz). A P&G esetében az operatőri munkát is érdemes kiemelni, hiszen a fényképezés minőséget képvisel. Emellett a színekkel, lassításokkal, és a kép kimerevítésével is jól játszottak (+ feliratozás).

p1.jpgA film egy szép nagy pofont ad az amerikai álomnak, ami az emberek fejében csillogó gyémánt, míg a valóságban közel sem mutat olyan szépen.

Bay nem alkotott maradandót, de erőteljesen ajánlott a megtekintése, mert jó film, és egy szombat esti lazuláshoz elég tökös. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr775453981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.j 2013.09.20. 09:17:47

Egy csöppet túlértékelted ezt a filmet. Nagyon nagy jóindulattal 5/10, de inkább 4/10. Szinte minden és mindenki középszerű, gyenge volt benne. Még Monk is beleszürkült a tömegbe, pedig tőle tényleg többet vártam volna.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.20. 10:49:09

@d.j: Ez a film elég megosztó lett a nézők körében. Vagy nagyon szeretik vagy egyszerűen gyűlölik. Olvastam már mind a két féltől értékelést. Ahány ember annyi vélemény.
süti beállítások módosítása