[Supernatural Movies]

TOP 10 Joaquin Phoenix film

2014. február 10. - REMY

A következő összeállítást egy lelkes olvasónak, Soadrolinak köszönhetitek, aki hatalmas Joaquin Phoenix fan, így nem csoda, hogy róla készített toplistát. Csemegézzetek!

Joaquin Phoenix nem az a tipikus hollywoodi csillag, akibe nap mint nap belebotlunk egy újságban vagy épp a világhálón. Aki nem igazán van benne a filmek világában, annak nem sokat mond ez a név, viszont akik kicsit is jártasak e téren, egyből felkapják a fejüket ha éppen egy készülő filmjéről olvasnak. Nem véletlenül, hiszen már régóta ott van a legjobb színészek közt, és rendre minőségi alkotásokban láthatjuk.

csakúgy.jpg

Phoenix 1974. október 28-án látta meg a napvilágot Puerto Ricoban. Édesanyja (Arlyn Phoenix) magyar-orosz házaspár gyermeke, tehát Joaquin ereiben magyar vér is csordogál. Eredeti neve Joaquin Rafael Bottom, karrierje elején a Leaf Phoenixet használta. Öten voltak testvérek, bátyja, River Phoenix is tehetséges színész volt, ám ő kábítószer-túladagolásban meghalt, Joaquin karjaiban.

A testvérek tehetségére Iris Burton színészügynök figyelt fel, ám eleinte csak tv-showkban és reklámokban szerepeltek. Első filmje az Űrtábor(1986) volt, majd nem sokkal később olyan színészekkel szerepelhetett együtt, mint Steve Martin, vagy Keanu Reeves a Vásott szülők(1989) című filmben.

Most akkor jöjjön az én 10-es listám a kedvenc színészemtől!

 

10. - Majd’ megdöglik érte (1995)

jp1.jpg

A Vásott szülők (1989) után felhagyott a színészkedéssel, már nem találta érdekesnek a szakmát. Pár évvel később azonban barátai bíztatására visszatért a filmezéshez. A Majd’ megdöglik érte című filmben Gus Van Sant keze alatt dolgozhatott, olyan nevekkel, mint Nicole Kidman, vagy Matt Dillon.
Suzanne (Nicole Kidman) többet akar jelenlegi időjárás jelentő munkájánál, tv-sztár szeretne lenni, férjének (Matt Dillon) azonban ez nem tetszik. Megismerkedik Jimmyvel (Joaquin Phoenix), akivel érdekes kapcsolatot alakít ki, majd megkéri, hogy végezzen a férjével.
Phoenix már itt is megmutatta, hogy nem akárki lesz belőle, remekül játszotta a magának való, suhanc tinédzsert. A kritikusoknak is nagyon tetszett Joaquin játéka. A filmért egyébként Kidman kisasszony Golden Globe – díjat kapott.

9. - Sade márki játékai (2000)

jp2.jpg

Ebben az évben 3 filmje is megjelent, bár nem ez hozta neki a sikert, de ebben is remekelt. Coulmier abbét alakítja, aki megpróbálja jó útra téríteni a híres pornográf írót, Sade márkit (Geoffrey Rush) egy elmegyógyintézetben. Madeleine (Kate Winslet) az író műveit sorra kicsempészi, ám ennek híre eljut a császárig, aki Royer-Collard doktorra (Michael Caine) bízza az elhallgattatását.
Phoenix itt se főszereplő, de kihasználja amíg a vásznon van. Kicsit visszafogottabban játszik, de kihozta a maximumot a szerepből.

8. - A tűzből nincs kiút (2004)

jp3.jpg

Ebben az esztendőben is szorgalmas volt Phoenix, szintén három filmhez adta a nevét. A Tűzből nincs kiút bár nem aratott nagy sikert, de szerintem megérdemli, hogy rajta legyen a listán. Joaquinnak nagyon jól állt ez a szerény, újdonsült tűzoltó szerep. A film bemutatja a tűzoltók életét, és tulajdonképpen előttük tiszteleg. A történet középpontjában Jack Morrison (Joaquin Phoenix) áll, az ő mindennapjait követhetjük figyelemmel az új munkahelyén. Az egyik bevetés során viszont nem minden a tervek szerint halad, bent reked egy lángoló épületben. Társai mindent elkövetnek, hogy kihozzák, mi eközben Jack visszaemlékezéseit láthatjuk.

7. -  Két szerető (2008)

jp4.jpg

Phoenix bejelentette, hogy ez lesz az utolsó filmje, és innentől a zenének szenteli az életét. Mint az kiderült, szerencsére ez nem így lett, de akkor sokakat meglepett ez a kijelentés. A rendező James Gray, akinek ez már a harmadik filmje Joaquinnal, és idén is érkezik tőlük egy, The Immigrant címen. Szerintem megérdemelt volna egy Golden Globe vagy akár egy Oscar jelölést is, de ez elmaradt.
Leonard egy szakításon van túl, visszaköltözik a szüleihez, megpróbálja összeszedni magát. Hamarosan két nővel is találkozik, akik szinte egymás ellentéte; Michelle (Gwyneth Paltrow) a dögös, bulizós csaj, Sandra (Vinessa Shaw) pedig egy szerény, kedves lány. Leonardnak döntenie kell, hogy a szívére hallgasson, vagy az eszére.

6. – Cserbenhagyás (2007)

jp5.jpg

Joaquin nagyon megválogatja a szerepeit, szinte csak minőségi filmben látni. Ez is egy fantasztikus dráma, amilyet ritkán lát az ember. A két főszereplő, Phoenix és Mark Ruffalo zseniális, mindkettőhöz hozzávágtam volna egy díjat. Ruffalo talán élete alakítását hozta. Aki szereti a jó drámákat, nem lő mellé ezzel a filmmel, maradandó élmény, az biztos.
A Learner család éppen hazafelé tart egy hangversenyről, megállnak egy benzinkútnál. A kisfiú az út szélén áll, hogy az üvegében lévő bogarakat elengedje. Dwight (Mark Ruffalo) éppen haza tart egy baseball meccsről a fiával, de mikor odaérnek a Reservation Roadra, véletlen elüti a fiút. Pánikba esik, majd elhajt. Az apa (Joaquin Phoenix) ügyvédhez fordul, aki nem más, mint maga a tettes Dwight.

5. – Az éjszaka urai (2007)

jp6.jpg

Újabb James Gray film. Phoenix egy menő klub vezetőjét játssza, ő a család feketebáránya, hiszen apja és testvére is rendőr. Annyira hitelesen ebben a szerepben, hogy egy Oscar-jelölést minimum kapnia kellett volna. Mindenkit lemos a vászonról, pedig olyan színészek veszik körül, mint Mark Wahlberg vagy Robert Duvall.
Joseph (Wahlberg) apjuk (Duvall), a brooklyni rendőrkapitány nyomdokába lépett. Bobby (Phoenix) a város legmenőbb klubjának vezetője. Mikor egyik este Joseph és az osztaga megjelennek a klubban, Bobbynak válaszúthoz érkezik.

4. - A nő (2013)

jp7.jpg

Joaquin legújabb filmje egy nagyon elgondolkodtató romantikus dráma. A film 90%-ában csak őt láthatjuk a képernyőn, és szinte egyedül viszi hátán a filmet. Persze Scarlett Johansson hangja, és Spike Jonze forgatókönyve és rendezése segít neki. Meg is kapta a Golden Globe - jelölést, de azt DiCaprio nyerte meg (teljesen megérdemelten). Hogy Oscarra miért nem jelölték, az örök rejtély marad. A film rávilágít egy fontos társadalmi betegségre, és ez mellé az utóbbi idők egyik legszebb romantikus történetét kapjuk.
Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) magányosan él a nem túl távoli jövőben. Feleségével nemrég szakítottak, de a válási papírokat még nem írták alá. Munkája egyhangú bár érdekes; mások leveit írja meg, nem is akárhogy. Az otthona üres, a baráti társasága alig 1-2 főből áll. Azonban megjelenik egy új mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszer, amit Theodore nyomban ki is próbál, ám arra nem számított, hogy hamar beleszeret a szexi hangú Samanthába (Scarlett Johansson )…

3. -  Gladiátor (2000)

jp8.png

Ez a mestermű hozta meg Phoenixnek a hírnevet, én is itt figyeltem fel rá, személyes kedvencem. Az elvetemült Commodust alakítja, nem is akárhogy. Egyszerűen fantasztikus, ahogy lubickol a szerepben, így karaktert még nem utáltam filmben, mint őt, zseniális, Szintén mindenkit háttérbe szorít. Jött is az Oscar jelölés, és teljesen érhetetlen, hogy ha Russel Crow megkapta, akkor Phoenix miért nem? Érdemes megnézni, hogy A nőben és ebben a filmben mennyire ellentétes figurát játszik, és mindkettőt profin. Ha díjat nem is, de sok rajongót szerzett magának ezzel a filmmel. Máig ezzel a szereppel kötik össze.
A rómaiak csatát nyernek Marcus Aurelius utolsó hódító hadjárata alatt. A hadvezérnek, Maximusnak (Russel Crow) csak egy kérése volt, hogy engedjék haza a családjához. A haldokló Marcus Aurelius, ahelyett, hogy fiára ruházná át a hatalmát, Maximust kéri meg, hogy töltse be a pozícióját. Azonban Commodus (Joaquin Phoenix) az éjszaka megöli apját, hogy ő lépjen a helyére. Az új császár első rendelkezései között Maximus  és családjának az kivégzése szerepelt, ám főhősünk életben marad, és minden vágya hogy bosszút álljon, gladiátorként…

2. - The Master (2012)

jp9.png

Igazából ez is lehetne az első helyen, nehéz döntés volt. Phoenix talán itt nyújtja élete alakítását. Freddie (Phoenix), a világháborút megjárt veterán a háború végeztével nem találja helyét a társadalomban. Felkarolja őt a Mester (Philip Seymour Hoffman), és bevezeti a Szcientológia világába.
A sovány arca, hunyorgásai, grimaszai, görnyedt teste, minden mozdulata zseniális. Megkockáztatom, hogy ennél jobb alakítást még nem láttam, és nem is biztos, hogy fogok. De  Philip Seymour Hoffman is fantasztikus, mindkettőjüket jelölték is GG-ra és Oscarra is. Természetesen most se kapta meg Phoenix, de Hoffman se.

1.  A nyughatatlan (2005)

jp10.jpg

2005-ben a countryzene nagy csillagát, Johnny Casht keltette életre. Phoenix teljesen azonosult a szereppel, lemásolta Cash mozgását, és minden jellegzetességét. A dalokat is ő maga énekelte, ahogy Reese Witherspoon is. Meg is kapták a Golden Globe – díjukat, Witherspoon az Oscart is, Phoenix viszont megint érthetetlen módon csak a jelölésig jutott. A film nagy siker volt, el is nyerte a Golden Globeot a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában.
Johnnyt gyermekkorában meghatározó élmények érik, amit sokáig nem képes feldolgozni; elveszti testvérét, és az édesapjával is akadnak problémái, hiszen ő zenész szeretne lenni; megházasodik, de nem működik a kapcsolatuk. Egyre híresebb lesz, sok nő veszi körül, előkerül az drog és az alkohol, Majd beleszeret lesz June Carterbe (Reese Witherspoon), aki Cash turnéin szokott fellépni.

A dalok közül kiemelnék párat, amik nagyon jók lettek:
- I Walk The Line
- Ring of Fire
- Get Rhythm
- Jackson

Amik sajnos nem fértek be: Buhersereg, Jelek, A falu, Három a nagylány, Visszatérés a Paradicsomba

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr905806874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása