[Supernatural Movies]

Snowpiercer

2014. március 23. - REMY

2013 elején jött a hír, hogy Chris Evans egy ázsiai filmben fog szerepelni több másik neves színésszel; Tilda Swinton, Ed Harris, John Hurt, Octavia Spencer, és még sorolhatnám. Aztán jöttek a poszterek, meg a képek, valamint az első előzetesek, és csodák-csodájára, sok filmszerető kezdte feltenni a kérdés, hogy vajon ez mi? Egy csiszolatlan gyémánt? Joon-ho Bong ismét nagyot alkot? A Gazdatest és a Halál jele rendezője ismét megcsinálta, és megmutatta, hogy hogyan is kell bemutatni Hollywoodnak.

snow2.jpg
2031-ben, 17 évvel azután, hogy az egész Földet ellepte a hó, a jég és a rettenetes fagy, az emberiség megmaradt része egy száguldó vonaton talált menedéket. Ez első hallásra jónak tűnik, ám a vonaton ugyanúgy megtalálhatóak azok az osztályrendek, amik a Földön is észlelhetőek voltak. A szerelvény hátuljában a szegények, míg a vonat elejében a gazdagok telepedtek le. Curtis, a szegények egyike megunja, hogy leszarják őket, és megvonják tőlük a normális életet, így harcba indul a társaival, hogy egyenlőséget teremtsen a vonaton…

Mindig magas a léc, amikor egy ember epekedve vár egy filmet, épp ezért sok esetben csalódás is a vége, pont azért, mert a várakozás miatt olyan magasra kerül az a bizonyos léc, hogy lehetetlen lesz végül megugrani. A Snowpiercer esetében viszont sikerült a lehetetlen, mert pont azt kaptam, amit vártam, sőt talán többet is, mert Joon-ho Bong pont úgy tálalja a filmjét, hogy nem zúdít egyből mindent a nyakunkba, hanem engedi, hogy kiélvezzük azt, amire régóta vártunk.

A Snowpiercer az 1982-es Le Transperceneige című francia képregényen alapul, így elkönyvelhetünk egy újabb képregényadaptációt, amit bár most nem a tengerentúlon készítettek, hanem Ázsiában. Ugyebár a film egy vonaton játszódik, és ezt sikerült olyan jól átadni, hogy pár perc leforgása alatt mi is kénytelenek voltunk felszállni a száguldó szerelvényre. Egyrészt sikerült a sminkeléssel, a díszletekkel, és zenével egy olyan atmoszférát teremteni, ami nem engedett el minket, és ezek után a színészek játéka már csak adalékanyag volt a remek alaphoz. De mégsem ez volt az igazon ütős ebben a moziban, hanem a történetvezetés.

Joon-ho Bong vonatja csak úgy, mint a filmbéli karaktereknek, úgy nekünk is egy rejtély volt. Csak úgy, mint Chris Evansék, úgy mi is kénytelen voltunk felfedezni, mindazt, amit a szerelvény tartogatott. Vagonról-vagonra járkáltunk, és összeszorított kézzel vártuk, hogy vajon mit rejt a következő kapu. Féljünk, esetleg örüljünk? Élet vagy halál? Fény vagy sötétség? Végül mindent megkapunk, de sosem ömlesztve, hanem szépen sorjában. Emellett a játékidő során az emberiség egy újabb kritikát kap, melyben megmutatkozik, hogy a lehető legrosszabb helyzetben is a hatalom, és a felsőbbrendűség lesz úrrá rajtunk, és még ilyenkor is elvárjuk, hogy megmaradjanak az osztálybeli különbségek. Ezt már sokszor láthattuk viszont, de mindig feltehetjük a kérdés, hogy vajon megérdemeljük, hogy ne pusztuljunk ki?

snow1.jpg
A Snowpiercer összességében az év egyik meglepetés filmje, és csak sajnálhatjuk, hogy ezt mi nem láthattuk a mozikban. Minden megvan benne, ami a tökéletes szórakozáshoz kell, sőt még annál is több. Bong egyszerűen telibeszarja azt, amit Hollywood képvisel, mert nem érdekli, hogy mennyi vér folyik vagy mennyire válik brutálissá az adott jelenet (Nem, ez nem PG-13-as film). Egy igazán ütős, akció, sci-fi, dráma produkciót hozott össze, amiben természetesen benne vannak az ázsiai filmekre jellemző túlzások, és fekete humorral átitatott jelenetek, de a végeredményt tekintve nem lehet okunk a panaszra. (Talán a vége volt egy kicsit több, mint amennyit elbírt volna a film, de ez nem ront az összképen). 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr615874646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.23. 00:38:58

Szerintem pont a vége rontja le az összképet, addig kicsit lassan, de elég jól épül fel a film, ott meg hirtelen 5 perc alatt akar 60 fordulatot keresztülverni a forgatókönyv. Amelyeknek ráadásul sokszor nincs is értelmük.

SPOILER
Pl. a koreai arc mondja, hogy minden évben egyre kevésbé van befagyva a repülő. És mindezt ő egy fiókból látta a börtönkocsiból?
Arról nem is beszélve, hogy kb. bárhol kitörhették volna az üveget, de helyette inkább (nagyjából 10szer annyi robbanószerrel, mint szükséges) kirobbant egy ajtót. Btw akkor már ajtó sem kellett volna, ennyi robbanóanyag bárhol csinál egy lyukat a falon.
Vagy pl. ahhoz képest, hogy Wilford Curtist akarta az utódjának, előtte csak a szerencsén múlt, hogy nem ölette meg a bérgyilkosaival.

Szóval nagyon átgondolatlan és feleslegesen túlbonyolított lett a befejezés ezekkel a dolgokkal,a kevesebb több lett volna, mint mindig.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.23. 01:05:54

@danialves: Mindenki milyen gyorsan megnézte. :D

Tény, hogy a vége "kissé" összecsapott volt, de mégsem tudta nálam elrontani azt az élményt, amit addig kaptam a filmtől.

SPOILER

"Vagy pl. ahhoz képest, hogy Wilford Curtist akarta az utódjának, előtte csak a szerencsén múlt, hogy nem ölette meg a bérgyilkosaival."

Nyilván, ha nem jutott volna el a vonat elejébe, akkor nem érdemelte volna meg a kinevezést, egyfajta próba volt a kaland.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.23. 01:21:51

@REMY: SPOILER
Igazán ezt nem nevezném próbának, ha jól emlékszem, kb. 3 ember ment utána, az egy dolog, hogy majdnem így is megölték, de egyébként egy percig sem zavartatta senki magát, hogy végiggrasszál ott a vonaton. Ami ahhoz képest nem rossz, hogy nem sokkal előtte még 50-60 baltás embert kapartak össze a vonat elejének védelmére.

Szóval alapvetően elég esetleges gondolat volt ez Wilford részéről, hiszen eleve nem is kellett volna túljutniuk a vizesblokkon, de ennek így semmi értelme nincs. "Itt van ez a gyerek, mit csináljak vele? Hát, kinevezem az új górénak, úgyis öregszem már..."

Ha egy tippet kellene mondanom, akkor ez egy nagyon körülményes plot device akart lenni arra, hogy miért nyitja ki Wilson önként az ajtót és invitálja be Curtist.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.24. 15:22:54

kiderült (ismét), hogy Amerika Kapitány nem csak szuperhőst tud eljátszani.

@danialves: 1. nem tudjuk, hogy mióta volt befiókozva a koreai.
2. A vonat fala nem olyan könnyen robbantható, hiszen ki kell bírnia az állandó fagyot is, nem?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.24. 17:24:06

@doggfather: Nem csak szuperhőst, hanem okos, erős, ügyes, és egy közösség sorsát magára vállaló vezető személyiséget is. Ami egyáltalán nem olyan, mint egy szuperhős :P
SPOILER
1. Ez jogos, erről tényleg nincs info.
2. Az üveget átlőtték egy gépfegyverrel. Máshol is lehetett volna robbantani, és egyáltalán nem volt szükség ekkora bombára.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.24. 17:36:06

@danialves: igazad van, itt is kicsit szuperhősös volt, illetve neobb neonál, ez a film meg mátrixabb a mátrixnál. :)

2. de nem is az volt a lényeg, hogy BÁRHOL törjék szét, hanem, hogy a MOZDONYNÁL szedjék szét, hogy minden ember ki tudjon szabadulni, vagy ez hülyeség?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.24. 17:55:03

@doggfather: Bárhol is pont úgy ki tudnak menni, mint a mozdonynál, nem? Ha robbantok egy bazi nagy lyukat, az nagyjából mindegy mi volt előtte.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.25. 09:28:49

@danialves: ebben az esetben nem inden ember szabadul ki, aki a robbantás előtt van az marad a vonaton. ;) és a kábszeresnek az volt a célja, hogy felszabadítson mindenkit, nem?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.25. 11:08:43

@doggfather: Most azt próbálod magyarázni, hogy azért robbantott ott, mert ki akarta siklatni a vonatot? Csak mert ezzel megint az a probléma, hogy miért pont az ajtónál, miért nem ment be Wilfordhoz és robbantott ott, mert ez így egy elég balfasz megoldás volt, hogy kb. meghalt mindenki. (És szerintem alapvetően nem is ez volt a célja.)
Pl. akkor is lerobbanthatta volna a mozdonyt, a vonat akkor is megáll, és mindenki rajta marad.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.25. 11:19:17

@danialves: nem, azt próbálom, hogy ha mondjuk 10 kocsi a vonat, és ő robbant a (hátulról) a 4ben akkor a többi rész (5től a mozdonyig) fut tovább, azok az emberek akik előrébb vannak azok nem szabadulnak fel.

Ám ha a mozdony mögött robbant azonnal akkor mind a 10 kocsi lemarad a benne élők felszabadulnak.

Mert AmKap a hátsókat akarta felszabadítani, de a koreai mindenkit.

A másik amit írtál:

"Vagy pl. ahhoz képest, hogy Wilford Curtist akarta az utódjának, előtte csak a szerencsén múlt, hogy nem ölette meg a bérgyilkosaival."

Nem akarta utódjának, úgy tervezték a félkarúval, hogy kell egy újabb lázadás, hogy a hátsók kicsit reményt kapjanak, ahogy az eddigi lázadások is ezért kellettek, de, mikor látta W, hogy AmKap mennyire jó akkor gondolta át, hogy ez az akit keresett aki át tudja venni a helyét akár.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.25. 11:24:55

@doggfather: Na de ő nem a mozdony mögött robbantott, hanem a mozdonyon egy ajtót, hogy ő ott majd kimegy. Ami olyan jól sikerült, hogy tulajdonképpen mindenki meghalt, szóval jól felszabadította őket.

Wilford kapcsán ezt mondom én is, hogy úgy állt hozzá, hogy hirtelen nem tudott mit kezdeni a sráccal, de ha már ott volt, kinevezte az utódjának. A saját szempontjából elég csúnyán meg is szívta ezzel az "átgondolt" döntéssel.
Azért ha valaki a világvége ellen egy vonatot épít évekkel előre, az valószínűleg nem 2 perc alatt fog dönteni az utódlásáról.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.25. 12:35:35

@danialves: volt benne 1-2 logikátlanság azt nem merném tagadni. De ennyi van minden világvégés filmben szerintem. Illetve ebben nincs kiemelkedően sok a többihez képest.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.03.26. 11:37:25

Ennél ostobább filmet még SOSEM láttam'

Az iró-rendező egy tehetségtelen balfasz.

- Az utolsó életben maradt emberek partyznak a vonaton??

- a faszi keze 7 perc alatt kővé fagy, de pár órával később a lány meg a fiú vígan mászkál a külvilágban ahol jegesmedvék élnek (amik mit is esznek?)

- rája úszik az akváriumban??

- Steaket vajh miből csinálták (tehenet nem láttam, és a tehenet citrommal etetik vagy mivel)

- símán életben hagyják a brutális őröket, hogy aztán azok sec perc alatt kiszabadulhassanak

- egyesek zombik voltak, vagy mi? Hatszor belé lőnek, lekéselik és még mindig feláll...

- az őröknek egy golyó sem jutott, de azért volt egy pár fully loaded géppisztoly később...

Hogy a fenébe nyerték meg Ed Harrist erre a marhaságra??

Időpocsékolás volt megnézni az biztos. Ekkora szar filmet még nem láttam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.26. 12:18:13

@Chaoyang: rája miért ne úszhatna akváriumban? :D

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.03.26. 12:45:40

@doggfather: azonkivul, hogy jol nez ki, SEMMI ertelme nincs. Ragadozo. Megeszi a halakat amiket taplalkozasra tartanak...

a sushi egyebkent is Salmon-nak tunt.. lazac? Azt honnan szereztek? Az akvariumnak nem voltak valaszfalai, sos vizi halak voltak benne. Mindegy, egy baromsaggal tobb vagy kevesebb,.

Mint tobb szaz meterrol olyan pontosan loni egy geppisztollyal, az uvegen keresztul, meg hasonlo..

Ja es a faszi a karjaval allitotta meg a szuper gyors es falakat ledonto ereju vonat gepezetet...

Hihetetlen, akinek ez tetszik az kabe minden szart letud nyomni a torkan..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.26. 13:02:33

@Chaoyang: te minden filmet ennyire kritikusan nézel? Mert akkor naaaagyon kevés film tetszhet. Mondjuk a sci-fik, akciók rögtön kuka mind?
süti beállítások módosítása