[Supernatural Movies]

[kritika] A múmia (1999)

2014. május 17. - REMY

Rengeteg gyerek, köztük én is rajongtam az ókori Egyiptomért. Általános iskolás koromban folyamatosan a hieroglifák után olvastam a könyvtárban, illetve megannyi képes könyvet vettem ki, hogy többet tudjak meg arról a birodalomról. Mi az a mumifikálás, kik voltak azok a fáraók, és kik építtették a piramisokat. Röviden és tömören, csodáltam azt a kort. A 2000-es évek elején ráadásul a TV-ben is láthattam egy filmet, mely pont az ókori Egyiptom titkait célozta meg, és ami nem más volt, mint a Múmia. Stephen Sommers filmje a mai napig az egyik kedvenc kalandfilmem.

mumm3.jpg

Imhotep főpap és a fáraó szeretője között tiltott szerelem alakult ki. A bűnükért halálra ítélték őket. Imhotep a legrosszabb halált nyerte el, és a múmiája 3000 évig feküdt Hamunaptra elveszett városában. A 20. század elején azonban egy kalandorokból álló csapat rátalált az ősi sírra. Akaratukon kívül kiszabadították és felélesztették a halott testet, aminek aztán egyetlen célja maradt, hogy visszakapja kedvesét.  Közben természetesen, aki az útjába mert állni, arra halált hozott. Egyedül csak Rick O'Connell és csapata volt képes szembeszállni a múmiával...

Első ránézésre azt lehetne mondani, hogy a film egy Indiana Jones másolat, csak éppen itt egy múmiával harcolnak, és csapatban. Ebben van is valami, de ha jobban megnézzük, akkor csak nagy vonalakban igaz az Indis hasonlat. A Múmia egyik legfőbb erénye, hogy poénosabbra veszi a figurát, és próbál egyedi lenni, és nem utánozni Spielberg klasszikusát. Tény, hogy abban is rengeteg viccet sütöttek el, de itt valahogy mégis más lett az összkép. A Múmiát eredetileg horrorfilmnek szánták, és azt szerették volna, hogy a Boris Karloffos Universal klasszikust idézze, de végül egy családi kalandfilm kerekedett ki belőle, amit én bevallok őszintén nem is bánok. Bár szerettem az 1932-es kiadást is, de jobb így, hogy ez a Múmia más akart lenni.

A főszerepre eredetileg olyan nevek pályáztak, mint Tom Cruise vagy Brad Pitt, de a rendezőnek más elképzelése volt. Ő mást akart, így esett a választás Brendan Fraserre, akinek ez a mai napig a legjobb és leghíresebb szerepe. Nem egy nagy színész ugyan, de Rick O'Connell szerepében parádézott, és ezt már senki nem veheti el tőle. Az 1999-es Múmia legnagyobb pozitívuma, hogy nem egy karakterre, és nem két karakterre helyezi a hangsúlyt, hanem teret ad a kisebb szerepekben feltűnő színészeknek is, gondoljunk csak Benire, Jonathanra, vagy Ardeth Bayre. Olyan figurák ők, akik O'Connell, Evy, és Imhotep mellett meg tudják színezni az alkotást, és ez azért ritka. Ritka, amikor egy filmből több embert is ki lehet emelni pozitív értelemben, pláne, ha nem „világbajnok” névsorból áll a színészi gárda.

mumm.jpg

A Múmia sosem lesz a legnagyobbak között emlegetve, de a film klasszikussá válását nem lehet vitatni. Egy olyan családi produkcióról beszélünk, ami kiállta az idő próbáját – ami bár még nem volt olyan sok – és a mai napig kegyetlenül szórakoztató. Lendületes, vicces, néhol horrorisztikus, de végtelenül hangulatos alkotás, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Tizedjére is remek. 8,5/10

ui: Ha szkarabeusz bogarakkal találkoztok, akkor fussatok, amerre láttok!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr646138145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.05.17. 00:58:02

15 éves ez a film, és a mai napig is frissen hat, nézhető bármikor, nem fogott rajta az idő sem a trükkökben, sem sztoriban. Ezért nem is értem miért akarnak ebből egy remake-et? Szeretem ezt a filmet, ma is ott ragadok a képernyő előtt ha valahol leadják a tévében. 8,5/10 részemről is! :)

Családi filmnek azért nem nevezném, elég sok benne a gyilok, és a horror elem is, inkább akció-kaland film, amiből sajnos olyan kevés készül manapság.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.17. 01:52:40

@Nyílméregbéka: Nekem 11-2 évesen abszolút működött az a pszichológia, hogy milyen kemény leszek, ha megnézem, mert van benne gyilok meg horror. De azért így utólag visszatekintve semmi olyan gyilok meg horror nem volt benne, amit ne nézhetne meg egy annyi idős gyerek.
A családi film meg úgyis burkoltan azt jelenti, hogy a gyerekekre van belőve, csak próbálnak úgy csinálni, mintha a szülők is élvezhetnék.

Amúgy az tényleg durva, hogy a kalandfilmek mennyire kihaltak, az első Karib-tenger óta eltelt időből gyakorlatilag 1 jó kalandfilmet nem tudnék mondani.

Nyílméregbéka 2014.05.17. 02:10:55

@danialves: persze így utólag nincs benne olyan amit ne láthatna egy gyerek minden nap a tévében vagy pláne a neten. Most nem emlékszem hirtelen, de azért elég sok embert lelőnek benne, még vér is van ha jól emlékszem. Mindenesetre, megnéztem, és anno PG-13 besorolást kapott, ami nem az a tipikus családi mozi besorolás, bár ezeket már szinte senki nem veszi komolyan... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.17. 02:22:28

@Nyílméregbéka: A PG-13at pont arra találták ki, hogy a gyerekeket is be tudják ültetni rá, nem is olyan régen volt erről egy cikk, hogy Spielberg hogyan harcolta ki:
www.businessinsider.com/indiana-jones-and-the-temple-of-doom-created-pg-13-rating-2014-4

És a Múmiára abszolút jellemző, ami a cikkben is írnak, hogy ott van a vér meg a horror, amire ráizgulhat a 12 éves, a szülő pedig meg van nyugtatva a korhatárral, hogy semmi komoly.

Persze értem, hogy az összes állatos szart, meg bármit, amit családi moziként próbálnak eladni, azt eggyel lejjebb szokták sorolni. De szerintem szimplán azért családi mozi, ami a kritikában is szerepel: mert nincs meg benne az az igazi, felnőttes komolyság.

Nyílméregbéka 2014.05.17. 12:34:10

@danialves: Ha így nézzük igazad van, csak az én fejemben a családi mozik mindig azok a Disney féle klasszikus, 9-99 éveseknek, szex, erőszak és káromkodásmentes lehetőleg happy enddel végződő filmek...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.17. 12:35:39

@Nyílméregbéka: És akkor a Jumanjiról mit gondolsz? Lesz arról is majd kritika hamarosan.

Nyílméregbéka 2014.05.17. 12:40:05

@REMY: Régen láttam, még a maga idejében, és nem láttam azóta sem, mert nem szeretem azt a filmet. De ha jól emlékszem, akkor az pont példa arra mit az előbb írtam, nekem az olyan filmek a klasszikusan családi filmek, sok bonyodalom, nem hal meg benne senki, és a végén minden jó... :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.17. 12:49:57

@danialves: Amúgy tényleg nincsenek mostanában jó kalandfilmek, pedig a technika segítségével már brutál látványos filmeket tudnának csinálni.

Ha mondanom kéne, akkor Utazás a Föld középpontja felé... de hát tudjuk, hogy ez is milyen minőséget képvisel. Kár, pedig szeretem a műfajt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.17. 13:33:56

ez a film nagyon szépen hozza az indiana jones féle kalandfilmek hangulatát a mai napig.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.17. 17:03:12

Klasszikusnak azért nem mondanám, de kétségtelenül remek film. Sokszor nézős darab.
süti beállítások módosítása