[Supernatural Movies]

[kritika] A függetlenség napja (1996)

2014. május 24. - REMY

Roland Emmerich és Michael Bay a két legnagyobb zseni Hollywoodban. No, nem azért mert olyan remekműveket tesznek le az asztalra, amik filmtörténeti mérföldkőnek számítanak, hanem azért mert leszarják, hogy a kritikusok hogyan vélekednek a filmjeikről. Megcsinálják, és bankot robbantanak, majd belevetik magukat a következő projektbe. Bay a 4. Transformers filmjét csinálja, holott a 2. rész is már csak látványorgia volt, Emmerich pedig megtanította a 90-es években az embereket popcornt zabálni. Kevés olyan rendező van a világon, aki szinte mindig nagy költségvetéssel dolgozhat, és ennek ellenére mindig a jól bejáratott sablonokra építi a filmjeit. Semmi kockázat. Ők ezt csinálják, és szinte mindig nyernek.

id42.jpg

Az emberek ünnepelni készülnek, hiszen hamarosan július 4-e. Azonban a piros betűs ünnep előtt néhány nappal megjelennek az idegenek. Hatalmas űrhajókkal érkeznek a Földre, hogy ellepjék a fontosabb városokat. A céljuk, hogy elpusztítsák az emberiséget. Az első támadás után az emberek reménytelen helyzetbe kerülnek, és még az USA elnöke se tudja, hogy mit kéne tenni…

Vajon lehet rossz forgatókönyvből, jó filmet csinálni? Természetesen, bár ehhez nem árt, ha Roland Emmerichnek hívnak, és a kezeid alatt egy meglehetősen impozáns szereplőgárda dolgozik. Emmerich filmjének az igazi ereje a túlzásokban rejlik. Soha nem látott pusztítás, több mérföld átmérőjű űrhajók, világméretű bakik és hülyeségek, valamint rendkívül buta karakterek. A függetlenség napja egy igazi trashfilm (csak jó sok pénzből), de mégis imádnivaló, egy 145 perces tömény szórakozás.

id4.jpg

Imádnivaló, mert mennyire király már, hogy Will Smith kiüt egy ufót, vagy hogy az USA elnöke rakétákat lő ki egy vadászgépből az űrhajókra. De említhetném a piás pilótát is, akit elvileg 10 évvel korábban már elraboltak a földönkívüliek, hogy kísérleteket végezhessenek rajta. Emellett az sem elhanyagolható, hogy az emberi faj annyira fejlett, hogy képes egy sima mezei vírussal megfertőzni az idegen lények eszközeit, akik aztán semmit nem tudnak kezdeni a fertőzéssel. Hol a NOD32 vagy az Avast? Fejletlen barbárok, azt hiszik, hogy elbánhatnak az USA-val július 4-én?

Emmerich alkotása gyermekien naív, és rendkívül felületes, ám szórakoztatóbb, mint sok zsánertársa. De miért, hiszen ez a film rossz! Azért, mert Bill Pullman a valaha volt legjobb USA elnök, Will Smith lazább, mint valaha, Jeff Goldblum szerényebb, mint bármelyik zseni, valamint Randy Quaid a legcoolabb pilóta, akit az ember valaha láthatott a filmvásznon. Ezek a színészek szállították a sikert még úgy is, hogy a szövegeiket egy 5 éves óvodás írta. Az ID4 ezenfelül hangulatos és látványos (bár mai szemmel már nem annyira, de ez legyen a legkisebb bajunk), valamint jó zenékkel van tarkítva. Ja igen, ha már zene… ennél amerikaibb már nem is lehetne, de hát ez az egész filmre igaz. Az USA a király, az USA a legnagyobb, az USA a legjobb. Lehetne utálni ezért ezt a filmet, mert megy benne keményen az önimádás, de Emmerichnek a fő célja a szórakoztatás volt, nem pedig a politika.

id43.jpg

Sikerült is neki, mert több mint 800 millió dolláros bevételre tett szert világszerte a film, és Emmerich neve örökre belevésődött a történelemkönyvekbe. Megalkotta a világ legbutább baromságát, amit az emberek egyszerűen imádtak. Jól van mozibajárók, üljetek le, 1-es! 8/10

Ui: Vajon mi lett azokkal a kurva nagy űrhajókkal? Hova hordták szét az emberek?

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr136198481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.05.24. 05:32:00

Ez egy nagyon rossz írás, ne haragudj....

Nyílméregbéka 2014.05.24. 21:32:20

@REMY: Nincs bajom a filmmel. :) mobilon voltam, korán reggel azért írtam csak ilyen kurtán, de kifejthetem mi bajom az írással. Alapvetően az, hogy ennél sokkal szinvonalasabb posztot vártam, nem ezt szoktam meg tőled. A függetlenség napja mint trash film? WTF? Ennek a filmnek és a trash műfajnak nincs közös halmaza, semmilyen szinten. Az égész hangvétele az irásnak azt sugallja, mintha ez egy buta, bugyuta filmparódia lenne, amit csak beszívva érdemes nézni, pedig a valóságban semmivel sem butább mint mondjuk a mai DC vagy Marvel képregényfilmek zöme. A maga idejében az ID egy korrekt sci-fi akciófilm volt, ami a mai napig is nézhető, megállja helyét. Nem sok közel húsz éve készült sci-fi mondhatja ez el magáról. Aztán meg a virussal jönni, meg NOD-os viccet elsütni? Nanemá! Ez a szint a komment trollokra jellemző, azok viccelődnek ezen, mintha Win95-öt futtatott volna az idegen űrhajó....
"Gyermekien naív, renkívül felületes, világ legbutább baromsága" stb.. hemzseg az ilyen hatásvadász eltúlzott jelzőktől a poszt és stb... Mindegy nem ragozom tovább, a lényeg a lényeg, ez nem egy acélos írás, jobb lett volna, ha nem kerül ki. Peace! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.25. 18:12:39

"Roland Emmerich és Michael Bay a két legnagyobb zseni Hollywoodban. No, nem azért mert olyan remekműveket tesznek le az asztalra, amik filmtörténeti mérföldkőnek számítanak, hanem azért mert leszarják, hogy a kritikusok hogyan vélekednek a filmjeikről"

Lehet, hogy én vagyok maradi, de nálam attól még nem lesz zseni valaki, hogy leszarja, hogy mit gondolnak a filmjeiről. (Vagy most akkor te vagy én is zseniális kritikusok leszünk, ha leszarjuk, hogy mit gondolnak az írásainkról az emberek?) Ez konkrétan egy elég öntelt és visszataszító gondolkodás sok alkotó részéről, hogy ha nem méltatják, akkor ő csakis egy meg nem értett zseni lehet, akihez még nem nőtt fel a plebs.
Másrészt pedig semmi különleges nincs bennük, ugyanis pont olyan filmeket csinálnak, amelyekkel megtehetik, hogy leszarják. (Bár két bukta után Emmerich kezdhet azért kicsit gondolkodni.) Ha nekem is a seggem alá tolnának 200 millió dollárt, annyi kritériummal, hogy 2 év múlva legyen belőle 800, én sem érezném szükségét, hogy benyaljak a kritikusoknak. Ennél akkor már sokkal jobban tisztelem azt, amikor valakinek ténylegesen szüksége lenne pozitív hírverésre, de ennek ellenére nem akar megfelelni senkinek. (ld. Bad Words) De még ezt sem hívnám zsenialitásnak, inkább integritásnak vagy hasonlónak.

Nekem semmi bajom azzal, ha valaki szereti mondjuk Emmerichet, mert én is bírtam ezt a filmet, de ettől még azért érdemes lenne a helyén kezelni, és nem kihozni ilyen nyakatekert módon, hogy ő mekkora zseni.

A többiben nagyrészt @Nyílméregbéka: véleményét osztom, naiv és komolytalan film, de nagyon messze van a trash-től.
(És szerintem pont ezért is jobb, mint a későbbi Emmerich-filmek, mert ez vette a legkevésbé komolyan magát.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.26. 21:14:09

@danialves: attól zsenik, hogy a befektetőkkel, stúdiókkal még mindig el tudják hitetni, hogy érdemes pénzt adni nekik, mert majd FILMET készítenek, holott több, mint 10 éve ez nem nagyon sikerült nekik. ;)

(a pain and gain kábé az egyetlen kivétel az utolsó évtizedből)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.26. 23:59:21

@doggfather: Ugyan már, te komolyan elhiszed, hogy a producereket az egy percig is érdekli, hogy film legyen belőle? Amikor az überfos TF2 836 milliót csinált, a folytatásra pedig nem hogy menekültek volna az emberek, hanem még többen is nézték meg?
Ezek után miért ne lenne érdemes pénzt adni nekik?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.27. 14:27:24

@danialves: dehogy hiszem, csupán kerestem valamit amire rá lehet húzni a @REMY: által írt zseni jelzőt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.27. 14:47:40

@doggfather: @danialves: Úgy gondolom, hogy nem véletlenül nézik a mai napig a filmjeiket az emberek, ráadásul úgy, hogy a többség szereti is őket. Logikai hibáktól hemzsegnek a filmjeik, bugyuták, stb, de mégis imádják az emberek ezeket a filmeket. Azért ezt elérni nem kis dolog, szerintem. És nem egy, nem két ilyen filmet tettek már le az asztalra.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.27. 15:55:03

@REMY: A többség szereti őket? Szerinted az 5.8, 6.4 és hasonló jellegű pontok ezt reprezentálják?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.27. 17:12:55

@REMY: okés mondj egy olyan filmjüket az utcsó 10 évből amit az emberek imádtak?!

pain and gain-en kívül.

Nyílméregbéka 2014.05.27. 18:42:39

@doggfather: Én pl egy ember vagyok, és Emmerick minden filmjét szerettem az utóbbi tíz évben (na jó, az IE 10000-ret nem). :) Holnapután 8/10, 2012 7/10, Anomimus 8/10, Elnök végveszélyben 7/10... Mondjuk Bay-től tényleg csak a Pain&Gaint, de nem is csinált mást csak ezt meg TF-ket.

Nyílméregbéka 2014.05.27. 18:46:19

@danialves: Azért hat fél körüli pontok nem olyan rosszak az IMDb-n, az még bőven a nézhető kategória, és sokszor takarhatnak egész jó filmeket...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.27. 18:56:07

@doggfather: Transformers 1, Holnapután (nyilván tőlük)

@danialves: Teljesen rendben vannak a 6 körüli pontszámok. Függetlenség napja is 7 alatt van, és odáig vannak érte az emberek. Bad Boys szintén zenész. Armageddon...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.27. 21:53:21

@REMY: nah ha ilyen komolytalan dolgokkal jössz, mint a tf film amit imádtak akkor nem érdemes vitatkozni/beszélgetni. :)

Nagyon keresni kellene aki imádja akár csak az első részt is, inkább azt tartják a legkevésbé gagyinak, de ennyi.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.27. 22:01:08

@doggfather: Lehet, hogy félreértettelek, de Bay meg Emmerich volt a téma, így nyilván tőlük hoztam fel filmeket.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.28. 00:38:27

@Nyílméregbéka: És ugye a "nézhető kategória" az egyenlő azzal, hogy "imádják" az emberek...

@REMY: Akkor lehet, hogy pl. az új Godzilláról is hallucináltam a sok fikázást, mert ilyen alapon annak 7.3-mal egyenesen a világ legkedveltebb filmjének kell lennie. Abba már bele sem merek gondolni, hogy ezzel a logikával hova kéne besorolni egy Inceptiont. :D

Nyílméregbéka 2014.05.28. 05:52:41

@doggfather: Nekem van egy haverom aki az összes transformers filmet imádja, mindet vagy tízszer látta, a gépén is az képernyővédő. És itt most egy mérnök diplomás negyvenes férfiról beszélek, tök komolyan :)))
Amúgy meg nehogy azt hidd nincs óriási rajongótábota a TF filmeknek, csak nézd meg hány tízpontos értékelés ment rá az IMDb-n! 7,2-n 6,4-en állnak jelenleg, az a többezer rajongói tízpontos miatt van... :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.28. 09:18:15

@REMY: persze, tőlük is kellett, csak arra szerettem volna viccesen/ironikusan utalni, hogy nem sikerült találnod. ;) :D

@Nyílméregbéka: az, hogy valaki mérnök nem releváns. Nagyon komoly embereknek is tetszhet zs kat film és kevésbé iskolázott is rajonghat a művészfilmekért.

De legyen, azt elfogadom, hogy sokan rajonganak a tf filmekért, de attól még nem lesznek jó filmek. Az, hogy sokan rajonganak érte még nem jelenti, hogy jó film lesz hiába lesz az imdb-n is 10 pontos..

Hasonló példa: a mekiburgerért is sokan rajonganak, de senki nem merné állítani, hogy a konyhaművészet csúcsa. Nah ez pont analóg a tf filmekkel.

(és ezzel most nem állítottam hogy NE lehetNE finom, vagy minőségi burgert is csinálni)

Nyílméregbéka 2014.05.28. 12:32:41

@doggfather: Azért írtam le, hogy mérnök az illető, hogy érzékeltessem, nem valami kisfiús rajongásról van szó.
Persze a rajongói számától még nem lesz egy film sem jó, de erről nem is volt szó sehol.
Szerintem mindannyiunknak van egy kedvenc "szar filmje", mindenki toplistáján van olyan liblingje, amire a többiek úgy reagálnának, hogy "ez most komoly?" Amiről tudjuk, hogy más szemében nem jó film, de nekünk kedvencûnk. Az enyém pl. a Zoolander :)

Nemzeti Dohányos 2014.05.29. 22:56:00

Régi szép idők. Egy közepes, majd 20 éves látványfilm kenterbe veri a képregényfilmek 90%-át.
süti beállítások módosítása