[Supernatural Movies]

[kritika] Dredd bíró (1995)

2014. június 20. - REMY

A 90-es években jóval kisebb mennyiségben láttak napvilágot a képregény adaptációk, mint manapság, ami talán azért volt érthető, mert amik ki is jöttek, azok se képviseltek valami magas színvonalat. Burton Batmanje a kivétel, de Schumacher Batman filmjei, a Marvel képregényfilmek elképesztően silány minősége, és a most értékelt Dredd bíró se jelentett fényt az alagút végén, aminek hála a stúdiók nem is nagyon láttak fantáziát bennük.

dredd.png

A bűnözőktől hemzsegő jövőben járunk, ahol a bírák próbálják meg felvenni a harcot a gonosszal, hogy az ártatlanok biztonságban élhessenek. Dredd bíró, a törvényesség elkötelezett híve mindent megtesz azért, hogy a rend és a béke fennmaradjon. Ez azonban nem mindenkinek tetszik. Az ellenségek közül néhányan összefognak, hogy Dreddet hűvösre tegyék, hogy aztán szabad út nyíljon meg a bűnözés előtt…

Jó lenne ez a film, CSAK… Bevallom őszintén kellemesen csalódtam a Dredd bíróban, mert jó néhány évvel ezelőtt, amikor először láttam, egyáltalán nem tetszett, ám most mégis megfogott a film, holott közel sem képvisel olyan minőséget, mint a 2012-es eszméletlenül nyers és erőszakos verziója. Danny Cannon rendező ott rontotta el a filmet, hogy tered adott Rob Schneidernek, aki annyira idegenül mozgott a vásznon, mint ahogy Micimackó tenné egy horrorfilmben. De igazából miért is kellett ő bele? Mi volt a szerepe? Teljes mértékben el lehetett volna hanyagolni, mert a szerepével semmivel nem vitte előrébb a történetet.

Azt a történetet, mely alapjáraton mondhatni zseniális. Sajnos a képregényekhez nem volt szerencsém, de a látott disztópikus világkép a romlott társadalommal és bírákkal egyszerűen fantasztikus. Ráadásul ezt hellyel-közzel egész pofásan meg is tudták teremteni a filmben, bár azért egy kicsit lehetett volna sötétebb is. Már csak azért is, mert ennek a filmnek a sötét tónus áll jól, csakúgy, mint az új Dreddben. Itt nem lehet viccelődni, mert a jövőkép nem engedi meg. Dredd karaktere szintén nem engedi meg, hogy poénosra vegyük a figurát, mert Ő maga a törvény, a törvénnyel pedig nem lehet viccelni. Vagy betartod, vagy mehetsz a hűvösre, esetleg életbe léphet a harmadik lehetőség, ami végleg kiiktat téged.

Megmerem kockáztatni, ha kivágták volna a filmből a vicces jeleneteket, akkor egy igazán ütős akció sci-fi kerekedett volna ki az alapanyagból, mert az alaptörténeten kívül adottak voltak a színészek is a sikerhez, hiszen Stallone, Armand Assante, Max von Sydow és Diane Lane is remekeltek.

dredd2.jpg

A Dredd bíró összességében nem egy vállalhatatlan alkotás, de a végeredményt tekintve nem is jó. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy hatalmas kihagyott ziccer, ami egy bitang erős talapzaton áll, amit végül nem sikerült megfelelően tovább építeni. Kár érte, de azért a sci-fi kedvelők tehetnek vele egy próbát, már csak a bírák miatt is! 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr716300237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.06.20. 02:01:12

Azt aki kitalálta, hogy Rob Schneider kell ebbe a filmbe, örökre száműzni kellett volna Hollywoodból, és filmnek még a közelébe sem engedni. De tőle függetlenül is gyenge lett volna ez a film szerintem. A remake, vagy inkább reboot jobban sikerült Carl Urbannel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 09:12:05

@Nyílméregbéka: aki kitalálta, hogy Schneider BÁRMILYEN filmbe kell azt kellene száműzni.

Egyébként érdekes, hogy az írás sokkal pozitívabbnak tűnik, mint a pont a végén.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.06.20. 12:15:11

Nna! Az első Dredd bíró kritika amivel teljessen egyet tudok érteni!

asimlis 2014.06.20. 12:47:16

@Nyílméregbéka: Andy Vajnának hívják az illetőt. Ugyanő döntött úgy, hogy happy enddel végződjék a Skarlát betű.

_belo_ 2014.06.20. 18:39:46

szerintem meg bőven elfér benne Rob schneider...
az új verzió meg annyira szer, hogy félig sem bírtam nézni..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 19:27:34

@fttb: e 2 (belefér schniedr az új rossz) nem is csoda, hogy így együtt van nálad...

2014.06.20. 22:05:15

Az új verzió egy kultfilm máris, magasan veri a régit. A képregény-adaptációk egyébként többnyire elképesztően ostoba, primitív filmek, amiket megnézni felér egy öncsonkítással. Szerintem én megvakulnék, ha egy pókembert vagy supermant vagy hasonlót végig kéne néznem. A Dredd ebből a szempontból magasan a mezőny fölött áll.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2014.06.21. 13:05:17

Ez van, amikor gyerekek írják a kritikákat. A régi Dredd egy 10/10 jövőben játszósó vígjáték. Minden újranézéssel egyre jobb lesz.

A mostani feldolgozós jó-jó, de inkább a Raidet néztem újra nemrég, mintsem azt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.21. 13:07:14

@Krajcs: A Dredd mióta vígjáték? Ennyi erőből a Schumacher által készített Batman és Robin is 10/10, mert az se akart komoly lenni, és vígjátéknak tökéletes.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2014.06.21. 17:52:41

@REMY: Nem kérlek, az szar, Ez pedig ZSENIÁLIS.

Beismeri, hogy bűnös?

hate4 2014.06.26. 13:49:30

@Krajcs: A vélemény olyan mint a segglyuk... Nem folytatom Mr. Megmondóember.
süti beállítások módosítása