[Supernatural Movies]

A sötét lovag

2014. július 26. - REMY

„Csak ő a hős, akit a város megérdemelt, de most épp nincs rá szüksége. Azért vadászunk rá, mert képes lesz túlélni. Mert ő nem hős, hanem egy néma őr, éber védelmezőnk. Egy sötét lovag.”

Miután Christopher Nolan felépítette a Sötét lovag trilógiájának alapjait, bemutatta Bruce Wayne-t és létrehozta Batmant, készen állt arra, hogy szabadon eressze a hősben rejlő potenciált, és megalkossa minden idők legjobb képregényfilmjét, a Sötét lovagot. A megszámlálhatatlan mennyiségű éltető kritika, a rajongók tömkelege, valamint az IMDB-n elfoglalt 4. hely is azt tanúsítja, hogy Nolan ismételten képtelen volt hibázni, és tovább fényesítette a saját, valamint a Denevérember szobrát. Nolan egyszerre felelt meg a profitorientált, dollárszemű nagymenőket foglalkoztató stúdiónak, a nézőknek, a Bob Kane és Bill Finger kettősnek, valamint saját magának is. A Heath Ledger halála miatt amúgy is többszörös figyelmet kapó Sötét lovag végül vitathatatlanul felnőtt ahhoz a szinthez, amit a Batman-mítosz, és a legelvetemültebb rajongók is felállítottak. Ilyen teljesítményre tényleg csak a legnagyobbak képesek!

söt5.jpg

Nolan tudta, hogy ha 2005-ben megteremti a megfelelő alapzatot a szériának, akkor a folytatásban, a világ legjobb képregényes gonoszával karöltve, képes lesz túlszárnyalni az első rész sikerét, valamint olyan magasságokba fog tudni emelkedni, ami elegendő lesz a halhatatlansághoz, illetve amivel kiérdemli, hogy dupla oldalt kapjon a történelemkönyvekben.

söt2.jpg

Ez már nem egy egyszerű képregényfilm!

A világ romlott. Egyetlen erkölcs létezik az egész világon: a szerencse. Nem elfogult. Igazságos.”

Nolan, a 2005-ben elkezdett realisztikus Batman-történetét tovább folytatta, sőt új szintre emelte azzal, hogy a Ra's al Ghul által megteremtett misztikus hangulatot is kiölte a filmből. A Sötét lovag jóval földhözragadtabb, realisztikusabb lett, mint eddig bármelyik képregényfilm, ami valaha is napvilágot látott. A játékidő lefolyása alatt épp ezért a néző többször is feltehette a kérdést magának, hogy vajon Nolan nem markolt-e túl nagyot? A válasz a film végén egyértelmű lesz. NEM! Nolan kíméletlenül tárta elénk a Sötét lovag történetét, és a komplexitása miatt többször is képes volt csőbe húzni az ártatlan filmnézőt. Játszi könnyedséggel mutatta be a Batman-Joker-Harvey Dent hármast, akik egyszerűen uralták a filmvásznat. Nolan tehát képes volt arra, amire még soha senki. A képregényfilmje túlmutatott az elcsépelt jó és a rossz harcán, és amellett, hogy egy precízen megalkotott blockbustert hozott létre, végre értelmet adott a karakternek. Batmant hús-vér formájában varázsolta a képernyőre.

A Sötét lovag nem a világot akarta megváltani, nem tartalmaz olyan filozófiai kérdéseket, ami miatt megváltozhat az emberek gondolkodása. Egyszerűen csak bemutatta, hogy a képregények nem feltétlenül a gyerekeknek készülnek, és hogy egy képregény is lehet komoly és mély. És bár lehet, hogy a jövőben más szuperhősök is kapnak efféle realisztikus, komoly filmet, de hiszem, hogy ennyire komplex, ennyire mély csak Batman lehet. Csak az Ő személye képes arra, hogy ne szimplán egy egyszerű hősről beszéljünk, mert Ő több annál.

söt4.jpg

A sötét lovag egy teljesen más koncepciót követ, mint a Kezdődik! Kevesebbet kapunk a saját démonaival küzdő Bruce Wayne-ből, és jóval többet a hősökkel kapcsolatos kérdésekből, illetve a mellékszereplőkből. Batmannek épp ezért már nem csak saját magával kell megküzdenie, hanem azokkal is, akik kitaszították, illetve azokkal is, akik azon vannak, hogy a jók elbukjanak, a rosszak pedig felemelkedjenek. Nolan ennek hatására nem volt rest elénk tárni egy komplex, több szálat mozgató történetet, melyben mindenki pont annyi szerephez jutott, amennyit megérdemelt. James Gordon is ebben a filmben vált teljes jogú tagjává a Nolan-es Batman univerzumnak, és itt értette meg, hogy a városnak szüksége van egy hősre, aki nem feltétlenül Batman. Gotham ugyanis soha nem látott mélységekbe került. A maffiózók egyre jobban elárasztották a várost, ráadásul feltűnt Joker is, akinek egyetlen egy célja volt, hogy a káosz ellepje Gotham-et. Az egyetlen fényforrás a sötét alagút végén nem Batman, hanem az új államügyész, Harvey Dent volt.

söt1.jpg

A tébolyult és a köpenyes igazságtevő.

„Fogtam Gotham fehér lovagját, és lesüllyesztettem a saját szintemre.”

Már a Batman – Kezdődik! végén megszellőztették, hogy nagy durranás várható a folytatásban, ugyanis Gordon egy Jokeres kártyát nyújtott át Batmannek, aki ott helyben megígérte, hogy utánanéz a fickónak. Jack Nicholson hiába formálta meg zseniálisan Jokert az 1989-es alkotásban, a Nolan-féle ábrázolásmódba az a fajta Joker nem fért bele, így mindenképpen egy új megközelítést kellett kapnia a karakternek. A túlzott viccelődést, a majdhogynem rikító lila öltönyt fel kellett váltania egy visszafogottabb, realisztikusabb színvilágnak, valamint nagy hangsúlyt kellett fektetni magának a karakternek a motivációjára. Joker itt nem egy bohóc, hanem egy kívülálló, akinek senki nem parancsolhat.

Batman legrégebbi ellenfele nem azért lett annyira híres, mert szuper fegyvereket használ, vagy, mert olyan emberfeletti képességei vannak, ami miatt leesik az ember álla. Joker azért vált minden idők legzseniálisabb bűnözőjévé, mert NINCS motivációja. Nem gondolkodik, hanem egyszerűen csak cselekszik. Nem tervez, ezáltal nincsenek előtte akadályok. Nem érdekli a végeredmény, mert a jelenben él, és szórakozásból csinálja mindazt, ami kiveri a biztosítékot a környezeténél. „Úgy nézek én ki, mint akinek van egy terve? Tudod, mi vagyok én? Egy autókat hajkurászó kutya! Fogalmam sincs, mihez kezdjek vele, ha egyszer elkapom!” Joker, a tébolyult, káosszal teli világát próbálja meg ráerőltetni az egész városra. Azt akarja, hogy eltörlődjenek a szabályok és a normák, egy sajátos szabadságot akar elérni azzal, hogy felégeti az átlagos ember világát. „Ebben a világban csak szabályok nélkül lehet élni.”

Joker a tökéletes pszichopata bűnöző, aki egyszerre őrült, és egyszerre zseni. Egy dologban hisz: „Abban hiszek, hogy ami nem öl meg, az mindig egy kicsit furcsábbá tesz.” Ő az, aki felnyitja Batman szemét, hogy a legjobb emberek is lesüllyedhetnek a mocsokba, csak egy kis lökés kell nekik. Joker volt az, aki kijelentette, hogy Batman és Ő egy kerek egészet alkotnak, mint Jin és Jang. Tökéletes bűnöző nélkül ugyanis, nincs tökéletes hős sem, ezáltal Batman sem élhet Joker nélkül. Épp ezért vált a film legzseniálisabb jelenetévé az, amikor Batman vallatja Jokert.

söt3.jpg

Hiába minden, a hős elbukik!

„Vagy igazi hősként halsz meg, vagy olyan sokáig élsz, hogy igazán gonosszá válsz.”

Egy olyan hős kell az embereknek, akiben hihetnek, akire felnézhetnek, és aki nem rejtőzik maszk mögé. Batman és Gordon is azért küzdenek, hogy Harvey Dent legyen az, aki odaáll Gotham népe elé, és elhozza nekik a megtisztulást, a békét és a rendet. „Van úgy, hogy az igazság nem elég, és az emberek többre vágynak. Hősökre van szükségük, akikben feltétel nélkül hihetnek.” Az emberek köztudottan hálátlanok, könnyű szerre válnak meg különböző dolgoktól, és játszi egyszerűséggel képesek eltaposni bárkit. Hiába segítesz rajtuk, nem feltétlenül fognak tisztelni. Addig gyötörnek, amíg fel nem adod, és el nem tűnsz örökre. A hiányodat csak akkor érzik meg, ha már nem mutatod meg magadat és az addigi tetteidet nem teszed meg újra. Hiába Batman minden jó cselekedete, menekülnie kell, mert Ő nem csupán egy hős, hanem egy jelkép, egy szimbólum, aki azzá válik, amivé az emberek akarják, és ami segíti Gotham népét. „Kenjék rám! Én nem vagyok hős, mint Dent. Leszek gyilkos, vállalom. Az leszek, akit akarnak. Vadásszon rám, átkozzon el, küldje rám a kutyákat. Ha ez kell. Van, hogy az igazság nem elég. Van, hogy többre vágynak. Hősökre, akikben feltétel nélkül hihetnek.” 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr146514621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.07.26. 02:37:00

Ha nem lenne Heath Ledger Joker alakítása, akkor azt mondanám kicsit gyengébb mint az első, így azonban talán a legjobb Batman-film lett. 8/10
Hogy a legjobb képregényfilm lenne? Szerintem ez inkább a Sin City, Watchmen, vagy Avangers hármasából kéne keresni. Az, hogy az IMDb-n - holtversenyben az Ponyvaregénnyel és a Jó a rossz és csúffal - a negyedik helyen áll, az a világ vicce, természetesen inkább a fanatikus rajongók túlpontozásának tudható be, mint a film valós értékének, a kistáskáját sem vihetné a másik kettő filmnek! :)))

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.26. 09:41:50

@Nyílméregbéka: Az a baj, hogy ennél a filmnél az a legkevesebb, hogy ki hogyan játszik. Itt kapott értelmet Joker és Batman is. Aki ebbe nem látott bele, az persze, hogy csak egy sima álruhás bűnüldözős blockbustert látott.

Az egész Batman-képregény lényege (persze, elfogadom, ha a megteremtett világ valakinek túl realisztikus. Az. Ezen lehet variálni) itt kelt életre. Nolan nem egyszerűen csak készített egy képregényfilmet Batmannel. Hanem kiragadta a lényegét. :)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.07.26. 12:50:39

A Nolan-féle Batman-koncepcióval az a bajom, hogy bármennyire is jól megrendezte ezeket a filmeket a Kezdődiktől a Felröppenésig, a varázsát vesztette el az egész Batman-világ a hibás koncepcióval, a racionalizálással. Totálisan érdektelen, ahogy a Kezdődik!-ben Bruce / Christian Bale szerzetesektől megtanul dzsiudzsicuzni, és mellé jönnek még azok az üres, közhelyes tanítások, amelyek jobban konganak, mint a kolostor.

De hogy inkább egy (vagy "a") stratégai kérdésről beszéljek: Batman áramvonalas, fantáziadús, képregényes Batmobillal száguldozzon, ne ezzel az otromba, kétéltű dzsippel. És így tovább. Nolan a Kezdődikkel és A sötét lovaggal rendezett két jó akciófilmet, amiben a főhős Batruhában szaladgál, de kultuszhoz ez kevés. Nolan Gothamjének semmi hangulata nincs, játszódhatna San Franciscóban is. Ezzel szemben Tim Burton neogótikus, sötét expresszionista világa, hogy is mondjam, egészen más műfaj, a sárga kacsával a csatornából kiemelkedő Pingvin a félelmek egészen más foka, mint az a rémisztgetés, amit Nolan néha összegörcsöl. Hankiss Elemér is félelmetesebb lenne, mint a nindzsát játszó Liam Neeson. Nolan egy ügyes szaki, az egyik legügyesebb, de Burtonnek alapvetően fordítva drótozták össze az agyát, egy bekezdésben nem lehet említeni őket.

Nyílméregbéka 2014.07.26. 15:40:25

@REMY: Hogy az a legkevesebb ki hogyan játszik? Ezt a filmet Joker karaktere cipeli a hátán, anélkül nem lenne ez a nagy hype a film körül.
Szerintem inkább te látsz bele túl sokat ebbe a filmbe. Olyan mélységeket tulajdonítasz neki, ami nincs benne, ez egy sima álruhás bűnüldözős blockbuster. Annak nagyon jó, de semmivel nem több. Nolan nem képregényfilmet csinált, nem a képregény rajongóit célozta meg, hanem csinált egy fasza, mindenki számára fogyasztható filmet amiben Batmannek hívják a főhőst. Én amúgy megértelek, nekem is van pár liblingem amit körömszakadtáig szeretek, és nem értem mások miért nem látják benne a zsenialitást, de azért valahol a szívem mélyén tudom, hogy ezt inkább csak a rajongásom láttatja velem. :)

@csunderlik.péter: +1 Erről beszéltem én is az előző poszt alatt, maximálisan egyetértek.

Andrews 2014.07.26. 15:53:04

Azért 1,2 millió szavazatnál nem nagyon látható több film imdb-n! Ez nem csak az 'elvetemült' rajongóké.
Nálam is a kedvenc és legjobb Batman film, de a 3. rész is jó lett ! Bár a sztori kiismerhetőbb ott de érzelmileg tényleg hat!

Andrews 2014.07.26. 15:54:45

No majd lesz videónk a szériáról Remyvel elvileg ott majd kivesézzük a Batman filmeket!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.07.26. 17:34:11

Ez nem Batman film, hanem Joker film. Ledger és Nolan olyan Jokert raktak össze, amibe évtizedek múltán is belefog remegni az, aki akkor látja majd először.
Ettől függetlenül A sötét lovag a valaha készített egyik legtúlértékeltebb film, a legnagyobb pozitívuma Joker fantasztikus ábrázolása, és Ledger tálalása, ugyanakkor ebből ered a legfontosabb negatívum is, hiszen pont ettől lesz a címszereplő csupán mellékalak a filmben, és ez engem eléggé zavar.
Amúgy fasza film, természetesen akárhányszor megtudnám nézni. 8,5/10.

Nyílméregbéka 2014.07.26. 21:17:21

Most nézem csak, hogy úgylátszik az idő szépített a véleményemen, mert anno mikor megnéztem, csak 7/10-et adtam rá az IMDb-n. Most már nem javítom át, de azért ennél jobbra értékelném most. :)

@Andrews: Pont ez mutatja, hogy irreális a helyezés és hogy a nagy része rajongói szavazat, főleg a statisztikáját megnézve... amúgy én ismerek olyan embert, aki több néven is regisztrált, hogy többször adhasson rá 10/10-et. :)))

Majd az idő megmutatja úgy is, helyére teszi a filmet. Lehet, hogy klasszikus lesz, mint az első, de én kétlem, inkább azt gondolom, húsz év múlva senki nem emlegeti ezt a filmet, fognak készülni ennél jobb Batman szériák is, és ez csak egy lesz a sok közül egy majdani blogger elemző írásában.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.26. 21:36:25

@Nyílméregbéka: Tervezek egy Batman cikket, amiben kitérnék arra, hogy hogyan lehet, lehetne jó Batman filmet forgatni. Milyen lesz majd mondjuk Ben Affleck Batmanje a nézők szemében stb.

Persze csak egy vélemény, egy felvetés lesz az egész, de majd oda várlak téged is egy kis beszélgetésre. :) :D

Nyílméregbéka 2014.07.26. 23:09:29

@REMY: Ez érdekes gondolat kisérlet lesz! :) ott leszek!
Nolan magasra tette a lécet, ami a minőséget illeti, de szerintem hibázott a realizmus eröltetésével, a szuperhősök "földhözragasztásával". Tim Burton remekül megragadta a képregény világát, hangulatát, de nem tud akciót rendezni, nem tud mainsteam filmet csinálni a jó értelemben véve. Ha a Superman vs Batman film készítői hasznosítani tudják az elődök erényeit, olyan filmet kaphatunk, hogy letérdelünk tőle, és ez hozhat egy új, mégjobb Batman szériát is. :)) én reménykedem.

Flúgatlan 2014.07.26. 23:19:25

Nekem nincs olyan nagy film-ismeretem, hogy a "legjobb...." címet mernék osztani, de ez a film piszkosul tetszett. Kb. azokért, amiket a szerző itt leírt.

Nem egy gagyi, sablonos film ez, sok helyen elég mellbevágó is.... Szerintem sok néző, aki amúgy kicsit kifinomultabb filmet/könyvet nem fogyaszt, a Batman-sztori kedvéért megnézte és legalább annyi maradt benne, hogy a valóság komplex, a népnek hősök kellenek és a társadalmat néha féligaz legendák tartják össze, mert ilyen az ember. Ezt meg igen hasznos mindenkinek tudni. Kellően kijózanító, amikor valaki ráismer, hogy életében hány "vezér" mögé sorolt be már.

oirpaciD 2014.07.27. 00:45:33

@Nyílméregbéka: Akkor mi a helyzet a metascoreal?:)

colonel Tigh 2014.07.27. 12:23:24

Heath Ledger elvitte a hátán az egészet. Ellenben ugyanolyan tucat fos lenne mint a többi Nolan féle Batman. Bocsánat, javítok: ellenben ugyanolyan korrekt, üres, semmilyen lenne, aminek se íze, se bűze.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.27. 17:07:20

Nyugodtan lehetne a film címe Joker szerintem is. Sokkal jobban kifejezné, hogy mitől jó, miért kell megnézni.
süti beállítások módosítása