[Supernatural Movies]

[kritika] Hulk (2003)

2014. november 10. - REMY

Ang Lee ide vagy oda, Hulk filmet készíteni nem egy álommeló. No, nem azért, mert a technika nem teszi lehetővé, hogy a zöld óriás jól mozogjon a filmvásznon, hanem mert maga a zöld óriás nem teszi lehetővé, hogy egy önálló film keretein belül jól mozogjon a filmvásznon. Túl erős, túl nagy, így nagyon egyoldalúvá válik a története, ami csakúgy, mint Supermannél, itt sem tud tökéletesen működni. Hulk nagy király, de egyedül veszélyes.

vlcsnap-2014-11-04-23h30m56s30.png

Bruce Banner genetikust az egyik kísérlet során súlyos gamma-sugárzás éri. A férfi különös változáson megy keresztül. Ha feldühítik, a testében felgyülemlő adrenalin hatására fékezhetetlen, zöld szörnyeteggé változik. Az elkapására és megsemmisítésére az amerikai hadsereget kérik fel, ugyanis úgy gondolják a fejesek, hogy óriási veszélyt jelent a társadalomra…

Azt vettem észre, hogy a Bosszúállók közül Hulk az egyik legközkedveltebb figura, ám mégis ő az a karakter, akinek még nem adatott meg, hogy egy önálló filmben mutathassa meg az igazi arcát. Bár készült két film is belőle, utóbbi már csatlakozott a Bosszúállók univerzumához is, de mégis hiányérzete lehet a nézőknek, hiszen a Hulk filmek minősége messze elmaradt attól, amit a Marvel produkált a későbbiek során. A 2003-as évben Ang Lee számára nem is hozott elsöprő sikert a mozija, ugyanis pont abba bukott bele, hogy egy „más”, egy saját stílusra épülő filmet akart elkészíteni. Hulkot ketrecbe zárta, és inkább a drámára fókuszált, amiben az apa-fia, illetve a nő-férfi kapcsolatot próbálta meg szemléltetni. A méreteket, az erőt egyszerűen nem helyezte előtérbe, ezáltal kinyírta a zöld óriást. Bár a film utolsó 40 percében próbált akciókat rendezni, de a sivatagban játszódó kalandon kívül nem is volt igazán emlékezetes momentuma Hulknak. A végjáték pedig egyenesen botrány.

Ang Lee továbbá túlságosan is jelezni akarta, hogy ő egy képregényadaptációt készít. A játékidő egésze alatt szinte nem volt olyan perc, ahol ne vágott volna be egy új jelenetet a jelenleg is futóba. Nyilvánvalóan az volt a szándéka, hogy a filmje olyan hatást érjen el, mintha a néző egy képes füzetet lapozgatna. Ötletnek nem is rossz, de itt rettentően erőltetettnek tűnt az egész, ami nem pozitív, hanem erősen negatív irányba vitte el a filmet.

vlcsnap-2014-11-05-00h07m54s187.png

A 2003-as Hulk filmet azonban mégsem tudom lehúzni teljes mértékben, mert bár sok sebből vérzik, ráadásul Eric Bana castingja is hagy némi kívánnivalót maga után, de a viszonylag hosszú játékidő még így is hamar eltelik. A hibái ellenére is élvezhető (A helyén kezelve), ami akkor üt igazán, ha az elvárásaink nincsenek az egekben. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr826866359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2014.11.11. 11:54:58

Annyira kínlódtam a film nézése közben, hogy el sem jutottam a végéig.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.11. 13:00:57

1. a film tényleg kuka.
2. ám az, hogy hulk egyedül NE tudna elvinni egy filmet/történetet/képregény a hátán nem igaz, nem lehet igaz, mert akkor nem menne a saját sorozata majd 50 éve lassan, nem?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.11. 13:19:49

@doggfather: Film formájában eddig nem tudott kiemelkedni. És úgy veszem észre az a gond vele, mint Supermannel. Túl erős, egyszerűen legyőzhetetlen. A Bosszúállók mellett viszont tökéletesen működik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.11. 14:03:59

@REMY: inkább az a gond, hogy nem jó történetet választottak ki.

Eddig arra mentek rá, hogy mennyire erős, jobban rá kellene feküdni a jekyll és hyde problémára.

lutánnia 2014.11.11. 17:08:56

nekem ez volt a 3. képregényfilmem a Batman-Superman_Spiderman után, másolt kétlemezes másolt cd-n néztem, azóta se láttam. :(

Ritka szar.

inkvisitor 2014.11.12. 09:05:01

Ha arra kíváncsi az ember, hogyan is lehet hasonló erejű ellenfél nélkül élvezhetően lerendezni egy természetfeletti erejű lényt, ajánlom olvasásra a farkastestvért Jane Goldenlane-től. Erős-erős, de éppen ez a baja. Hogyan lehet megakadályozni egy nőstény vérfarkasnak, hogy a partnere túlélje a szűzesség elvételét? Vagy akár a szexet? Hogyan titkolja el a világ elől? A szupererő kontra való világ is tud elég tartalmat adni az élethez :)

inkvisitor 2014.11.12. 09:05:49

"Hogyan lehet megakadályozni egy nőstény vérfarkasnak, hogy a partnere túlélje a szűzesség elvételét?"
Ez elfogalmaztam. Hogyan tudná megoldani, hogy a partner túlélje a szexet?
süti beállítások módosítása