[Supernatural Movies]

Törésvonal

A Szikla szembemegy a cunamival

2015. október 05. - REMY

Roland Emmerich akkor is szóba kerül, ha nem rendez katasztrófafilmet, hiszen a „legendás” rendező a 90-es években azzal robbant be a köztudatba, hogy látványosan tudja kivitelezni a világ - általában az USA - lerombolását, ilyen-olyan módon. Küldött ő már ránk űrlényeket, szabadjára engedte Godzillát, elhozta a jégkorszakot, de még a 2012-es világvégét is kivitelezte. Mindezek látványosak voltak, azonban kevés esetben tudtak maradandóak is maradni. A zsáner határait ugyan feszegette, de ez nem jelentette azt, hogy filmművészeti értékekkel is rendelkeznek ezen filmjei. De ez talán nem is baj… itt az a lényeg, hogy mennyire tudsz rombolni és mennyire tudod szórakoztatóan vezetni a karaktereket. Az idei évben Brad Peyton döntött úgy, hogy The Rock segítségével teszi a földdel egyenlővé az USA nyugati partját. 

san1.jpg

Kalifornia lakói fel vannak készülve a földrengésekre. Azt hitték. De ilyen méretű katasztrófára senki sem számított: San Franciscót és környékét egy 9-es fokozatú rengés teszi a földdel egyenlővé. Egy helikopterpilóta és rég elhidegült felesége Los Angelesből észak felé indul, hogy megkísérelje a lehetetlent: fel akarják kutatni, és meg akarják menteni a romok között ragadt lányukat. De amikor azt hiszik, már minden bajon túl vannak, akkor kezdődnek az igazi kalandok…

Felesleges lenne könyörtelenül nekirohanni ennek a filmnek, hiszen megteszi azt magától is, hogy összedől a saját súlya alatt. Minek bántani, ha már alapból, több sebből is vérzik? No, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ezt a filmet nem Asylum mozinak szánták. Brad Peyton ugyanis szerette volna megidézni a 90-es évek klasszikusait, az Armageddont, a Függetlenség napját, vagy éppen a Deep Impact című katasztrófafilmet. Részben ez sikerült is neki, hiszen az agyatlan rombolás, a látványos és grandiózus pusztítás itt is fellelhető volt, azonban nem sikerült neki azt a könnyedséget illetve drámaiságot átadni, amit megtapasztalhattunk az Armageddonban és/vagy a Függetlenség napjában. The Rock hiába uralta a vásznat, Daddario kisasszony, hiába dobta ki a melleit, a film nem tudott soha szintet lépni. Ez viszont sajnos végérvényesen rányomta a bélyeget az alkotásra. A készítők úgy voltak vele, hogy nem gond az, ha ezer sebből vérzik a projekt, a látvány majd úgyis elviszi az egész mozit a siker irányába.

san2.jpg

Mindez persze hiba volt és a végeredmény egyáltalán nem a készítők igazát mutatta, hiszen bár élvezhető valamilyen szinten a film és egyáltalán nem nevezhető vállalhatatlannak, de ehhez vagy imádni kell a katasztrófafilmeket, vagy The Rock rajongónak kell lenni, esetleg mindkettőnek. Ugyanis, ha ezek nincsenek meg, akkor bizony kínkeserves két órával fogunk farkasszemet nézni. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr217828386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.10.06. 01:27:10

Közel sem volt ennyire rossz, sőt rossznak sem mondanám a filmet. A mozikban is sikeres volt, a nézők is bírták, a kasszáknál is jól nyitott és kaszált is, ugyhogy kb minden tény ellentmond az írottaknak. :) Szerintem is egy fogyasztható film volt, egy percig sem unatkoztam a moziban, egy kellemes nyári délutáni mozi volt, egyáltalán nem kínkeserves... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.10.06. 09:59:13

@Nyílméregbéka: Nekem csak annyi a kérdésem, hogy amikor A beavatottról van szó, akkor ugyanezek a "tény"-ek miért nem mondanak ellent az írottaknak? ;)

Nyílméregbéka 2015.10.06. 10:10:40

@danialves: Talán mert ott nem írta ezt hogy: "A készítők úgy voltak vele, hogy nem gond az, ha ezer sebből vérzik a projekt, a látvány majd úgyis elviszi az egész mozit a siker irányába. Mindez persze hiba volt és a végeredmény egyáltalán nem a készítők igazát mutatta..." ? ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.10.06. 10:26:31

@Nyílméregbéka: Tehát akkor a film most tulajdonképpen mégiscsak rossz, de REMYnek abban nem volt igaza, hogy ez kevés lesz a sikerhez?

Nyílméregbéka 2015.10.06. 10:37:02

@danialves: Szerintem világosan leírtam mi a véleményem, sajnálom ha nem tudod értelmezni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.10.06. 12:02:09

@Nyílméregbéka: Szerintem világosan leírtam, hogy nem a véleményedet kérdezem, azt pedig egyelőre továbbra sem tudod eszerint megmagyarázni, hogy hogyan működnek ezek a megcáfolhatatlan "tények". ;) Mármint azt leszámítva, hogy amikor neked tetszik egy film, akkor a nézők is bírták (gondolom ezért is jutalmazták az imdb-n is egy kb. középszar pontszámmal), amikor meg nem, akkor meg eszedben sincs "tényként" odaállítani a kritikával szembe, hogy de hát mennyi pénzt hozott meg mennyien szerették.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.10.06. 22:47:12

Tragédia a film, igazi ZS kategória. Ordítanak benne a logikai bukfencek és hogy a szereplők mindig valami hülyeséget csinálnak egy kézenfekvő megoldás helyett. Kb a Sharknadókkal kerül egy szintre.

nemszólokmégegyszer 2015.10.07. 12:08:22

Szánalmas. Mármint a film. :-(
süti beállítások módosítása