[Supernatural Movies]

Ütős csajok

2016. május 19. - kultúrfaló

Milyen nőként egy olyan férfiasnak tartott sportágban helytállni, mint a boksz? Milyen nehézségekkel kell szembesülnie a gyengébbik nem tagjainak, ha úgy döntenek, hogy mégis ezt akarják űzni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Nordin Eszter dokumentumfilmje, amit május 22-én késő délután tűz műsorára az HBO.

tough_girls_010_576.jpg

A rendezőnő három éven keresztül követte nyomon négy, különböző korosztályú nő hétköznapjait. Az így kapott anyagból egy olyan dokumentumfilm készült, aminek köszönhetően a nézők a kulisszák mögé is bepillanthatnak: Gina pont a legnehezebb időszakát él; Csillának nehéz döntést kell meghoznia karrierjének további alakulása kapcsán; a 7 éves Csenge pedig még csak a szárnyait próbálgatja. Az ő ellenpontjuk Miló Viktória, aki már felhagyott a profi sportolói pályafutásával, neki köszönhetően láthatjuk, milyen egy exsportolóként újra felépítenie magát az embernek.

Nordin Eszter először Vikit kereste fel a projekt ötletével, ő ajánlotta a három sportolót. Jó, hogy ilyen széles körű palettán láthatjuk, hogy milyen helyt állni nőként a boksz porondján. Érdekes belegondolni, hogy mi visz rá egy nőt, hogy ringbe szálljon és megverekedjen az ellenfelével, súlyos ütéseket is kapva, illetve kiosztva.

Az Ütős csajok stábja nehéz körülmények között dolgozott, a mérkőzéseket nem is mindig látjuk, hiszen sok esetben nem kaptak engedélyt a forgatásra. Nekem az egyik kedvenc jelenetem mégis ennek köszönhető: Csilla épp egy bolgár lánnyal küzd, de csak edzőjének reakcióját látjuk. Azért tetszett nagyon ez a rész, mert így az ő gesztusaiból leszűrhetjük, hogy hogyan áll Csilla, illetve hogy milyen nehéz a tanítvány küzdelme. A férfi minden rezdülésével átéli a meccset, remek filmkockák születtek.

A HBO Europe legújabb dokumentumfilmjének köszönhetően könnyebben megismerhetjük a magyar női bokszolók nagyon nehéz helyzetét. A külföldi meccsek bemutatásával egyértelművé válik, hogy Kokó és Madár világában hazánkban a nőknek mennyire sanyarú sorsa van: saját zsebből kell mindent finanszírozniuk (esetleg a meccsekért kapott pénz segít), a szakemberek férfiak; sok helyen pedig még rendes öltözőt sem kapnak. Pedig a megismert mindhárom aktív sportoló remekül helytáll, és a lehető legtöbbet próbálja kihozni magából.

tough_girls_006_576.jpg

A főszereplők többször elbizonytalanodnak pályafutásuk alakulása miatt; a sérülések sem kerülik el őket és többször a padlóra kerülnek, akár szó szerint is…mégsem adják fel. Hajtja őket az önbecsülésük, a lelkiismeretük sem engedi, hogy feladják, a kitartásuk pedig példaértékű. Sokan tanulhatnának tőlük. Ha mást nem is, azt mindenképpen, hogy az álmaink megvalósítása a legtöbbször ember próbáló, de a kitartás a legtöbb esetben meghozza a gyümölcsét.  7,5/10

A filmet május 22-én vasárnap 18:45-től tűzi műsorára az HBO, az HBO GO-n – az HBO online videótárában – pedig már vasárnap reggel megtekinthető a film.

A film MAFAB adatlapja

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr588730094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása