[Supernatural Movies]

Ha békét akarsz, készülj a háborúra - Wonder Woman

2017. május 30. - Mikesi Tomi

Képregényfilmes univerzumépítés, Marvel kontra DC. A küzdelem eddig kiegyenlítetlen volt, de a Warner Bros. 120 milliós ütőkártyája legalább olyan jó, mint mondják.

Wonder Woman egy képregényhős. Férfiak alkották, eye candy szerepre szánták a kamasz kissrácok és a férfiak örömére. A megalkotója William Moulton Martson egy pszichológus, aki poliamor kapcsolatban élt két hölggyel, bevallása szerint többek között róluk mintázta a Csodanőt. Ehhez mérten kezeljük fenntartásokkal, ne a nemi hovatartozása miatt. Minden magára valamit is adó feminista tiltakozik az ellen, hogy a női nemet Diana karakterével azonosítsuk, aki épp annyira kompetens, vagy inkompetens, mint bármely másik képregényhős, legyen az férfi, vagy nő. A legtöbb DC animációs filmben is csupán mellékszerepet tölt be. A nők egyenjogúságáért folyó küzdelemben nem kifejezetten pozitív esemény, hogy egy kirakatba szánt, tökéletes, sérthetetlen hölgy testesíti meg a férfiak női ideálját.

256187_1495826323_1505.jpg

Ezt az ábrázolásmódot és a karaktert is szerencsére újraértelmezte Patty Jenkins, akinek nem mellesleg minden idők egyik leghátborzongatóbb sorozatgyilkosának, Aileen Wournosnak a történetét bemutató filmet, a Monstert köszönhetjük. Tehát ne számítsunk a Halálos iramban szériára emlékeztető beállításokra női idomokról, félmeztelenül kizárólag férfiak szerepelnek a filmben. A rendezőnő egészen a film forgatásának végéig nem nézte meg a Batman vs. Supermant. Az alapanyaghoz kellő tisztelettel fordult, a képregény rajongók is elégedetten csettinthetnek majd.

A címszerepet mintha eleve Gal Gadotra írták volna. A film alapján senki nem mondaná meg, hogy már 32 éves, vagy, hogy a forgatás után szülte meg második gyermekét. Litániákat egy ilyen szerepről senki nem fog zengeni, a lényeg, hogy hiteles, működik és láthatóan ő is élvezi minden percét. Tele van jobbnál jobb, tehetséges színészekkel, mint Robin Wright, Chris Pine vagy David Thewlis, de a színészi játék itt pont ugyanannyira másodlagos, mint bármelyik popcorn mozi esetében. Vannak húzónevek és nem félkegyelmű kontárokkal van tele a vászon. Még Zack Snyder is feltűnik a filmben egy cameo erejéig, egy világháborús katona személyében.

A film félreérthetetlenül kijelenti, hogy az emberiséget sújtó háborúkért, az azokkal járó borzalmakért, elszenvedett kínokért sosem egyetlen személy volt a felelős. Lerombolja azt a toposzt, hogy a főgonoszt legyőzve helyreállítható a béke, hogy a droidokat iránytó állomás elpusztításával egy csapásra véget ér a háború. A film gonosza, Árész elmondja, hogy neki sosem kellett megrontania az emberiséget. Neki semmit nem kell tennie azért, hogy az emberek egymás ellen forduljanak. Ha a rosszat látva elfordítjuk a fejünket, pont annyira felelősek vagyunk, mint akik részt vesznek a szörnyűségekben. Emellett elítéli a hátország kényelmében és védelmében dőzsölő hadvezéreket, akik távol a fronttól hozzák meg az emberéleteket követelő döntéseket. Ezeket a gondolatokat a film talán kissé túlzottan a szánkba rágja, de úgy tűnik, manapság semmit nem lehet elégszer elmondani.

256187_1495826237_4945.jpg

A filmet összevetni az Amerika Kapitány első részével teljesen értelmetlen. Vannak hasonló elemek, ami valljuk be, háborús szuperhősfilmekről beszélünk, nem túl meglepő. Igen, az egyik fő karaktert itt is Steve-nek hívják, a főhősnek van egy mindenálló pajzsa. De ezen túl nem igazán emlékeztet semmi a „konkurens” cég mozijára. Az egyik lényegi különbség, hogy aki itt meghal, nem fog visszatérni a következő filmben.

A DC a filmzenék terén már az Acélember megjelenésekor elkezdett egy fantasztikus ötleten dolgozni. Az egyes karakterek saját zenei témákat kapnak, ami hallható a feltűnésükkor, mikor harcba indulnak és egyéb fontos eseményekkor. Ez persze nem újdonság, annak idején Wagner használta először, vezérmotívum-technika néven. Az újítás viszont rendkívül hasznos és plusz élvezeti faktort adhat egy filmnek, kiváltképpen, ha olyan fülbemászó témákat kapnak a hősök, mint Wonder Woman. Rupert Gregson-William score-ja egyébként egy kellemes, kellően epikus darab lett, kiváló aláfestő zene, de fő attrakció nyilván Wonder Woman főtémája.

A filmet Matthew Jensen fényképezte, aki többek között a Mocsok és Az erő krónikájának az operatőre is volt. A kép helyenként értelmetlenül sötét, ráadásul különösebb oka sincsen erre. Ettől eltekintve kiváló munkát végzett, a jelenetek nincsenek követhetetlenül összevágva, technikai téren majdnem minden stimmel. A kosztümök A sötét lovag dizájnere, Lindy Hemming keze munkáját dicsérik, aki valóban minden tőle telhetőt megtett, hogy igazán az első világháború korában érezhessük magunkat.

A forgatókönyvön persze még lenne mit javítani, néha ugyanis egyszerűen olyan bugyuta szöveget hagyják el a szereplők száját, hogy a fentebb említett franchise dialógjai Shakespeare-drámának tűnnek. Persze, egy képregényfilm esetében sosem a párbeszédek átgondoltsága a minőség indikátora, ezt már megtanította nekünk a Marvel. Az események sok helyszínen zajlanak, kezdve az amazonok napfényes, paradicsomi szigetétől, a ködös-füstös Londonon keresztül az eszményi, mégis háború sújtotta Belgiumig.

256187_1495826170_696.jpg

Az akciójelenetek elképesztőek. A műfajhoz képest valamennyivel kevesebb ilyen kapunk belőle, mint azt az eddigi filmek esetében megszokhattuk, de ezeknek a színvonala bőven kárpótol minket ezért. Lehet sok negatívumot felsorolni a filmmel kapcsolatban, de ilyen epikus képsorokat képregényfilmben még nem láttam. A frontvonalon, a lövészárkok között, a Senkiföldjén megállíthatatlanul előre törő, félelmet nem ismerő hősnőt látva kirázott a hideg és az jutott eszembe, igen, én ezt akarom átélni egy szuperhősökről szóló filmben, nekem ne magyarázzák meg, mutassák meg. Nem érdekel, hogy fizikailag lehetetlen, a nők nem tudnak tankokat dobálni és nincs golyóálló karkötőjük, vagy lasszójuk, ami mindenkit igazmondásra kényszerít, nem érdekel. Úgy akarok vigyorogni, mint egy nyolc éves kisgyerek és a film legyen nagyon, nagyon menő.

A rendező elmesélte, hogy ezeket a téli jeleneteket volt a legnehezebb felvenni, míg mindenki hatalmas kabátokban vészelte át a mínuszokat, addig Gal Gadot nadrág nélkül rohangált a kamera előtt és egyszer sem panaszkodott.

Az utolsó ütközet pedig úgyszintén lélegzetelállítóan látványosra sikerült. A God of War kedvelőinek ismerős lehet Arész megjelenése, külseje, a csata menete és hangulata, ez pedig garancia valami emlékezetesre. Ennek a végső csatának a tétje nem a világ. A hősünk előtte ébredt rá, hogy nem számít győz-e, vagy veszít, sosem teremthet örökké tartó békét, hogy mindenki a saját maga harcát vívja és abban kell győzedelmeskednie.

A film végéről elmarad a ’na, megint megmentettük a világot, pacsit bele, ugorjunk le gyrosért’ felhang, ami szintén pluszpont. Felesleges szuperlatívuszokban beszélni, ez egyszerűen csak az eddigi legkevésbé megosztó DC film, mindenképpen pozitív értelemben. A műfaji sajátosságokat felróhatjuk hibának, számon kérhetjük a filmen a valósághoz való viszonyát, de egy ilyen filmre nem ezért ül be az ember. A zsáneren belül átlagon felüli alkotás és még csak véletlenül sem akar hasonlítani sem az Amerika Kapitány: Az első bosszúállóhoz, vagy bármely másik Marvel filmhez. Sajátos stílusa van, ami jelen esetben sokkal inkább közönségbarát, mint a DC eddigi filmjei. Egy kerek, egész történetet kapunk, nyitánnyal és lezárással, korrekt keretbe foglalva, ami egyértelmű teszi, amit amúgy is tudtunk, Wonder Woman még visszatér. 7/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3312551977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.05.30. 20:48:27

Ezt jó volt olvasni. Holnap kiderül mennyi igaz belőle. :P

Zacskóstej 2017.05.31. 14:22:30

Nekem már a tököm kivan a szuperhősös filmekkel. Persze ez egyéni probléma.

superman,pókember,hulk,vasember,xman,amerika kapitány,batman,catwoman és a többi....

Egy Spawn filmet mondjuk megnéznék.

Zacskóstej 2017.05.31. 15:19:46

@REMY: True :) Mondjuk ő nem is szuperhős :)

Mikesi Tomi 2017.05.31. 15:38:22

@Zacskóstej: Ezzel nem vagy egyedül, mostanában egyre többször én is agyérgörcsöt kapok tőlük. Viszont amíg az emberek elmennek moziba és megnézik az ilyen filmeket, addig tovább fognak készülni. De vannak pozitív következményei is, például sokak szerint a Logan soha nem készülhetett volna el ilyen formában, ha előtte nem válik ilyen sikeressé a Deadpool-film.

Túlélő ... 2017.06.01. 16:17:25

Gal Gadot egy csontkollekció. Egy 177 centis söprűnyél.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.06.01. 19:35:36

@Túlélő ...: LOL. Totál nem az. Igen, csontkollekció volt, de eléggé összeszedte magát a szerepre. Bevallom, nem hittem benne. De 10/10-es casting így látva az önálló filmjében is.

Kicsit a filmről is. Ez fasza volt. Sikerült a DC-nek összehoznia a BvS és az SS után úgy egy filmet, hogy a moziba szánt verzión is érezhető, hogy össze van rakva. Nem hiányzik belőle semmi, van eleje, van közepe és van vége. Mindeközben fel tudták építeni Wonder Womant is. Sőt... Véleményem szerint hibátlanul oldották meg a hősnő vászonra vitelét. Már a BvS-ben megmutatta magát, hogy jó lesz, de önálló filmben tökéletes lett. A motivációja, a karakterfejlődés, ami kell ahhoz, hogy egy átlagember (értsd úgy, hogy nem ismeri a karaktert) is képes legyen befogadni, képes legyen megérteni a hőst, működött.

No, nem hibátlan a film, de szórakoztató. A karaktertől független dolgok, főként a cselekmény itt-ott akadozik/akadoznak. Van benne túltolás, nem is kevés. Plusz a film utolsó 20 perce sem az igazi...

VISZONT, az DC univerzum eddigi legerősebb jelenetsora ebben a filmben van. Egyszerűen hidegrázós. Tökéletes. Magába foglalja az egész karaktert.

Mikesi Tomi 2017.06.01. 20:10:52

@REMY: Melyik jelenetsorra gondolsz? Most felcsigáztál!

Túlélő ... 2017.06.02. 00:18:40

@REMY: hát nem tudom. Nekem akkor is egy piszkafa a csaj. Egy zörgő csontú seprűnyél. A DC-re meg nagyon ráfért már valami siker. Ez mondjuk mérsékelt sikerke, de jobb mint a buktáik amelyeket mostanában elszenvedtek.
süti beállítások módosítása