[Supernatural Movies]

Halloween: Adsz vagy kapsz, Halloween (1978)

2012. október 31. - REMY

scarecrow-halloween.jpg

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a mezsgye az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek és addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.

halloween2.jpgHalloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén.



Adsz vagy Kapsz!
Halloween-ra való tekintettel, egy olyan filmről írok, mely pont az említett ünnep napján játszódik. A film 4 rémmesét mutat be nekünk, melyben megismerünk egy sorozatgyilkos tanárt, megismerjük a Piroska és a Farkas című mesét egy kis átírással, majd egy helyi legendáról hallunk és végezetül egy öregember bűnhődésének lehetünk a szemtanúi…

trick1.jpg

A 4 történet egy időben és egy helyszínen játszódik, ezáltal néhol látjuk az átfedéseket, már-már Tarantinoi stílusban. (egy kis túlzással persze) A film legnagyobb sztárja az Oscar díjas Anna Paquin volt, akit a Piroska és a Farkas részeknél láthatunk a filmvásznon. Minden bizonnyal nem ez volt a legemlékezetesebb filmje, de itt nem is kellett úgy játszania, mint a Zongoraleckében. Anna mellett a többi szereplő, nem igazán volt ismert, úgyhogy nem nagyon kell mást megemlítenem, mert a játékuk nem volt kiemelkedő.
Összességében azt kell, hogy mondjam a film egy Halloween éjszakára tökéletes. Vígjáték és horror elemek is megtalálhatóak a filmben, emellett az ünnepi hangulatot is remekül átadja a díszletekkel és a jelmezekkel. Tehát erre az alkalomra érdemes betenni a lejátszókba, de azért nagy dolgokat nem kell várni a filmtől. 6/10



Halloween (1978)
1978-at írunk, tehát abban az évtizedben járunk, amikor a Slasher filmek betörtek a filmvilágba. Ezt a filmet is bátran lehet a műfaj úttörőjének nevezni.
A film rengeteg folytatást kapott már és persze a remake verziók sem kerülték el, de minden bizonnyal a leghatásosabb és legrémisztőbb a John Carpenter féle első rész volt.

A film története itt is Halloween éjszakáján játszódik. Ezen a napon szökik meg Michael Myers az elmegyógyintézet falai közül és veszi célba a szülővárosát, ahol egy maszk mögé rejtőzve szedi az áldozatait…

halloween.jpg

Carpenter nem elég, hogy megrendezte a filmet, de még megírta a forgatókönyvet és beállt zeneszerzőnek is, úgyhogy bátran lehet állítani, hogy ez a film szinte teljesen az övé. A zenéhez annyit fűznék, hogy a film elején rendkívül idegesítő tudott lenni, de a cselekmény folyása közben egyre jobban megszerette az ember, mivel mindig azt éreztette, hogy a gonosz most fog kiugrani valamelyik bokor mögül. Tehát a hatást remekül elérte és a feszültséget a plafonon tartotta. Mindent egybevetve a film remek szórakoztatást nyújt. Minden megvan ahhoz, hogy egy szuper horrort lásson az ember, mivel ha nem így lenne, akkor 30+ év után nem lenne téma a film. Egy igazi klasszikusról van szó. A filmben a színészek közül a legismertebb Jamie Lee Curtis volt, akit személy szerint nem nagyon bírok, de itt nem volt vele gond. Mellette, aki még ismertebb lehet a filmnézők számára az Donald Pleasence, akit a Nagy szökés vagy a Menekülés New Yorkból című filmekből is ismerhetünk. De, azért pár szót még megérdemel a főgonosz is, azaz Mike Myers. Pár szóval jellemezve azt mondanám róla, hogy szívtelen, erőteljes, rémisztő és titokzatos. A karakterében minden megvan ahhoz, hogy a horror történelem egyik legismertebb gyilkosa legyen.

Úgy,hogy összegezve a film tökéletes azok számára, akik Halloween éjszakáján egy jó horrorra vágynak. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr784879869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása