[Supernatural Movies]

Modern idők / Modern times (1936)

2012. november 15. - REMY

Charlie Chaplin nevét szinte mindenki ismeri a világon, ami nem is csoda, hisz elképesztő dolgokat művelt a filmvásznon. A legtöbb helyen a némafilmek koronázatlan királyként emlegetik, hisz rajta kívül senki nem volt ekkora hatással a nézőkre azokban az időkben. Ő volt az, aki sikert tudott elérni a hangosfilmek megjelenése idején egy némafilmmel. Ehhez nem kis tekintély, illetve tehetség kellett.

modern idők_1.jpg

A most értékelt Modern idők című filmje az egyik legismertebb alkotása, és egyben a legutolsó némafilmje. Azt azért hozzá kell tenni, hogy hanghatásokat már itt is használt, ráadásul egy dal erejéig a hangját is halljuk. De ez csak részletkérdés a film kapcsán.

Csakúgy, mint a legtöbb filmjében, itt is egy csavargót alakít, de most egy jövőben játszódó elgépiesedett világban, ahol a gyárban végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül, majd a felépülése után egy utcai balhé miatt a börtönbe vezet az útja. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akivel egy éttermi ügy miatt ismételten a börtönbe kényszerül…

Chaplin filmjét 1936-ban mutatták be a nagyközönség számára és sokak szerint ezzel sikeresen le is zárta a némafilmes korszakot.
A film során rengeteg fordulattal találkozhatunk és ezek mellett megannyi poénnal is megfűszerezi az alkotást Charlie. A poénok mellett persze a drámai szálak sem maradhatnak el, amik színesebbé és komolyabbá teszik a filmet. A komikus részek miatt végignevethetjük a közel másfél órát, de közben erőteljesen érezzük a feszültséget is. A borzalmakat és az élet negatívumait is részletesen bemutatja, emellett remekül ábrázolja az akkori társadalmat is, tehát egy kisebb társadalomkritikáról is beszélhetünk.

Végül csak annyit mondok, hogy ezt mindenképp látni kell, mert egy filmtörténeti alkotás, ráadásul a kor legnagyobb színésze játszik nekünk. Mindent megtalálhatunk benne, mai egy jó mozihoz kell. Azt nem mondom, hogy bekerül a kedvencek közé, de egy hatalmas élményt, mindenképp okozni fog. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr784908012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása