[Supernatural Movies]

Ölni kíméletesen / Killing Them Softly (2012)

2013. január 09. - REMY

Van mikor már a maffiánál is beszédtéma a recesszió, így nem igazán szeretik, amikor hiba csúszik a rendszerbe. Andrew Dominik legújabb filmjében, ami az Ölni kíméletesen címet viseli, pont egy ilyen helyzettel szembesülhetünk.

killing them.jpeg

A történet George V. Higgins regénye alapján készült, ami eredetileg a Cogan’s Trade nevet viselte. A direktor a történeten annyit változtatott, hogy áthelyezte a mai világba, és ezért is láthatjuk többek között Obamát és Busht a képernyőn.
A story Johnnynál kezdődik, aki egy jól megtervezett akció során szeretne meggazdagodni. Fel is bérel 2 kisstílű bűnözőt, akik a terv szerint, sikeresen véghez is viszik a rablást Markie pókertermében. A terem tulaja egy múltbéli ügye miatt már szálka volt a maffia szemében, így a rablás után végleg feketelistára is került. Egy Drive nevezetű fickó fel is bérelte a profi végrehajtót, Jackie Cogant, hogy tegye helyre a dolgokat…

Csalódás, holott a rendező munkásságából már előkerül egy ütősre sikeredett Chopper című film, és egy sokak által elismert Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című alkotás. A mostani filmjének viszont nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A történettel nem sokat foglalkoznék, mert az ismertetőt leírtam hozzá, plusz semmivel nem ad többet, mint egy átlagos maffia film. Amivel alapjáraton nem is lenne gond, de a kivitelezés itt nagyon el lett rontva. Egyszerűen lassú, és vontatott, pedig a 90 perces játékidő nem mondható hosszúnak, sőt. De mégis azt érzi az ember, hogy már órák óta nézi. Ezenfelül túl hosszúnak éreztem a bevezetőt is, mivel a lényeg, jelenesetben Jackie Cogan, közel 40 percnyi játékidő után lép a hadszíntérre. Az ő megjelenése viszont színt visz a film folyásába, és sikerül beindítania az addig akadozó gépezetet…

Killing-Them-Softly1.jpg

…és miután végre beindult a film, el is kezdhetünk beszélni a pozitívumokról. Először is Cogan karakteréről, akit Brad Pitt testesített meg. Pitt már jó néhány filmben megmutatta tehetséget, amit a 4 Oscar jelölés is tökéletesen alátámaszt, így joggal lehetett elvárni tőle a maximumot. Ezt meg is kaptuk tőle, bár a karaktere így sem lett egészen tökéletes. Ez viszont nem az ő hibája volt, hanem a forgatókönyvé (persze megadott keretek között kellett mozogniuk, de akkor is sajnálatos ez a tény). A megformálása alapján egy igazi badass személyiséggel van dolgunk, akinek sokkal többet kéne szerepelnie a filmben. Egyszerűen nem tudott élni, mert nem adtak elég teret neki. Ezt személy szerint nagyon sajnáltam.
Rajta kívül volt még néhány érdekes karakter, akik megszemélyesítéséhez olyan színészeket kértek fel, mint Ray Liotta vagy James Gandolfini.

Ezek után csak azt tudom mondani, hogy sokkal többet ki lehetett volna hozni a filmből, mivel az alapanyag jó volt. Még a hangulat is el volt találva a komor képi világgal, de valahogy mégsem lett az igazi.
6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr625006958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.09. 08:47:59

ilyen rossz?!

Aucs, pedig a trailer alapján nagyon vártam.
De ezt még nem moziban játsszák, ugyi?!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.09. 10:25:21

nem játsszák moziban, és igen. Bár biztos vagyok benne, hogy lesz akinek tetszeni fog, mert nem egy elveszett film. De számomra ez mellé ment, és unalmas volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.09. 12:29:18

@REMY: Slaine miatt nagyon várom, remélem bejön.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.27. 11:28:01

megnéztem, de kár volt.

Hogy lassú az nem baj, az olyat szeretem, hogy nincs benne sok akció az sem baj, azt is szeretem.
hogy sok benne a duma az se baj, mert azt is.

De ebben a filmben a sok duma sz.r. Legalábbis a jó része unalmas is, meg erőltetett is.

Slaine jó volt a nyúlfarknyi szerepében.

Ahogy Gandolfini is meg Liotta.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.27. 12:30:55

@doggfather: nekem Pitt volt az üde színfolt. Bár Liotta sem volt rossz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.27. 12:40:11

@REMY: pitt mindenben jó, így nem lepődtem meg ebben sem rajta.

Liottán se mondjuk.
süti beállítások módosítása