[Supernatural Movies]

Kulthorror sorozat: Rémálom az Elm utcában (1984)

2013. január 14. - REMY

1984-et írunk, amikor Wes Craven megalkotta a horrorfilmek egyik kultikus darabját, a Rémálom az Elm utcában című filmet. Az évek során megannyi folytatás készült Freddy Krueger történetéhez, amik meglehetősen felemás fogadtatásban részesültek, ráadásul 2010-ben egy remake verzió is napvilágot látott. Mindenesetre az első rész volt az, amelyik bekerülhetett a történelemkönyvekbe, így az értékelést is arról olvashatjátok.

rémálom az elm utcában 23.jpg

No, de ki is az a Freddy Krueger, és mi az ő története? Talán fontos ezt tisztázni az elején, mivel egy olyan szintű karakterről van szó, aki a mai napra már a populáris kultúra egyik legnagyobb alakja lett.
Freddy a való életben egy könyörtelen gyerekgyilkos volt, akit egy bírói hiba miatt szabadlábra helyeztek. Így élhette tovább az életét mindaddig, amíg az Elm utca lakosai rá nem gyújtották a házát. A halála után szövetséget kötött a démonokkal, hogy folytatni tudja a munkáját, a gyilkolást. Ezt a különleges képességével vitte véghez, mellyel az álmokat tudta irányítani. Amikor valakinek az álmában megjelent az alakja, azt többé nem engedte el.

A rövid ismertető után térjünk is rá a filmre, azonbelülis a forgatókönyvre. Ezt a munkát maga a rendező, Wes Craven látta el, melyben megírta Nancy Thompson történetét. A fiatal lányt szörnyű álmok gyötrik, ám amikor ezt elmeséli a barátainak, akkor szembesül azzal a ténnyel, hogy nem ő az egyetlen, akit egy bizonyos alak rémisztget az álmában. Az egyik nap be is következik a katasztrófa, mivel Nancy egyik barátját álmában meggyilkolják. A rendőrség és az ismerősök a lány nyakába akarják varrni a történteket. Az eset után mindenki Nancy ellen fordul, akinek egyedül kell felvennie a harcot a gonosz démonnal, azaz Freddy Kruegerrel...

rémálom az elm utcában 11.jpg

Körülbelül 8 éves lehettem, amikor először láttam a filmet, de már akkor nagy hatással volt rám, így hamar a kedvencek közé tudtam sorolni, amit a mai napig nem változtattam meg. Wes Craven annyira eredeti és horrorisztikus történetet hozott létre, amihez hozzácsatolt egy fergeteges karaktert is, hogy az valami elképesztő. A film az első perctől kezdve a képernyő elé bilincseli a tekintetünket, amit az utolsó másodpercig el sem enged. Ezenfelül a feszültséget is az egekben tartja, ami elengedhetetlen kelléke egy remek horrornak. Így tehát a filmnek mindene megvolt ahhoz, hogy egy minőségi szórakozást nyújtson a néző számára.

Színészek terén viszont nem volt ennyire kiemelkedő, legalábbis egy embert kivéve, aki nem más, mint Robert Englund. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Johnny Depp karrierje ezzel a filmmel kezdődött. No, de térjünk vissza arra a bizonyos személyre, aki megtestesítette a gonoszt. Ő tipikusan az a színész volt, akinél elhangozhat az a mondat, hogy „Ha van tökéletes színész erre a szerepre, akkor ő bizony az”. És miért? Mert olyan természetesen és lehengerlően játszott a szerepben, mintha az év bármely napján az ő bőrében élne. Ezért fel is tettem magamnak a kérdést, miszerint rajta kívül van-e olyan színész, aki képes lenne egy hasonló teljesítményt lehozni a filmvásznon? Bátran kijelentem, hogy nincs még egy ilyen színész. A választ megerősítette a remake verzió, amiben Jackie Earle Haley bújt az égett test alá, és szemmel láthatóan még csak megközelíteni sem tudta elődjét, Robert Englundot.

Végül, amit még mindenképpen meg kell említeni, az a sminkelés és a számítógépes effektek. A korhoz képest elég jól lettek megoldva, ráadásul a sminkelés annyira eredeti lett, hogy a 26 évvel később bemutatott részben sem tudták felülmúlni, sőt…

Ezek után bátran merem kijelenteni, hogy egy fantasztikus filmről van szó, ami minden tekintetében megállja a helyét. Egy igazi remekmű.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr395001910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 08:18:29

nem igazán nézek horrorfilmeket a mai napig félek tőlük, vagy utána nem alszom rendesen, de Freddyt mindig nagyon csíptem.

Ez az első rész a legjobb, de én az összeset szeretem.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.14. 09:17:00

@doggfather: a 7. rész az, ami nem tetszett. Ott ugye megváltoztatták a karját stb... + a remake. Kb 2-3 filmnek adtam IMDB-n 1 pontot és köztük az egyik a remake... Egyszerűen botrány lett az a film.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 10:30:12

@REMY: a remake tényleg borzasztó, az egyetlen ami jó a filmben az a főszereplő JEH hangja, de az ő hangja már Rorsach-ként is nagyon bejött nekem.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.14. 10:34:32

@doggfather: JEH nálam azért volt katasztrófa mert láttam szerepelni Robert Englundot. Így nem tudtam komolyan venni a dolgait. Freddy kinézete meg vicc kategória volt... :S

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 10:49:11

@REMY: én is ezt írtam, hogy CSAK a hangja volt jó. ;)
süti beállítások módosítása