[Supernatural Movies]

Kulthorror sorozat: Az ördögűző (1973)

2013. január 19. - REMY

Minden idők legfélelmetesebb filmjeként tartják számon, William Friedkin mesterművét, az Ördögűzőt. A film William Peter Blatty azonos című könyve alapján készült el, és lett bemutatva 1973-ban. Akkoriban az a bizonyos kijelentés, hogy legfélelmetesebb, és igaztörténet alapján készült, elég volt ahhoz, hogy felkeltse az emberek érdeklődését és megvegyék a mozijegyet. Méghozzá annyira sikeres lett, hogy a mindösszesen 15 milliós költségvetés által elkészített film, több mint 400 milliót hozzon a konyhára (ami mai viszonylatban is dicséretes). Az emberek imádták, és az év legsikeresebb filmjévé vált. (10 Oscar és 7 Golden Globe jelölést kapott)

exorcist.jpg

Mint említettem, a story, igaztörténet alapján íródott. William Peter Blatty, egy marylandi fiú történetét írta meg, akit gonosz démonok szálltak meg majd ördögűzést hajtottak végre rajta, az 50-es években. Azonban a regényben nem fiúról, hanem lányról írt. Egy lányról, aki egyik napról a másikra megváltozott, és az anyja tanácstalanul állt az egyre furcsább viselkedése előtt. Orvosról-orvosra járt, hogy kiderítsék, vajon mi lehet a kislány baja, de ésszerű választ egyikőjük sem tudott adni. Az anya végső elkeseredésében Merrin atyához fordult, az ismert Ördögűzőhöz. Együttes erővel próbálták visszahozni Regan-t a való világba…

Maga a történet lenyűgöző, ráadásul akkoriban ez újdonságnak is számított, tehát mindenképp korszakalkotónak mondható a mű. A mai világban viszont, biztos, hogy nem ért volna el ekkora sikert, hiszen az emberek nagyon sokat változtak, és az ingerküszöbük már más szinten van, köszönhetően a sok megbotránkoztató alkotásnak, amit az évtizedek során láthattak a nézők.
Azonban, ha megpróbálunk visszamenni az időben, és odaképzelni magunkat a 70-es évekbe, akkor hatalmas élménnyel gazdagodhatunk. A rendező, aki 73-ban már Oscar díjasnak mondhatta magát, hála a nagysikerű Francia kapcsolat című filmjének, megmutatta, hogy milyen lehet, amikor az Ördög elszívja az életet a légkörből. Olyan, rideg és szürke légkört teremtett a filmnek, hogy az addigi jókedvünk, az egyik pillanatról a másikra elillan. Félelmetes, ugyanakkor lenyűgöző is, hiszen ilyen érzést egészen a film bemutatásáig senki nem tapasztalhatott. A hanghatásoktól a színészi játékig egészen pazar, ami nem is csoda, hiszen a karakterek megformálásához olyan színészeket választottak, mint Max von Sydow, Lee J. Cobb, valamint a Regan-t alakító Linda Blair.

Exorcist 1.jpg

Az Ördögűző az évek során semmit sem veszített a megítéléséből, így 2000-ben kiadtak egy digitálisan felújított változatot is, amivel elfeledtették a film bő 30 éves múltját. Áthozták a jelenkorba és a mai néző számára is tökéletesen élvezhetővé tették.
Végezetül, aki ezt a filmet nem látta, az sürgősen pótolja, mert ha létezik olyan film, amit kötelező megnézni az életünk során legalább egyszer, az nem más, mint az Ördögűző.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr535025146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása