[Supernatural Movies]

A nagy vonatrablás (1903)

2013. február 16. - REMY

Postakocsik, lovak, indiánok, kocsmai bunyók, seriffek, rosszfiúk, és pisztolypárbajok az ivó előtt. Mind a westernfilmek elengedhetetlen kellékei. No, de mégis mikor, hol jelent meg először a western…

great train robbery 1.jpg

A műfaj már a filmezés kezdeténél felütötte a fején, méghozzá az 1903-as évben, amikor Edwin S. Porter megrendezte a Nagy vonatrablást. A film ebben az évben lett 110 éves, így úgy gondoltam, hogy érdemes lenne újra elővenni, hiszen a filmtörténelem szempontjából kulcsfontosságú az alkotás. Nem elég, hogy új műfajt hozott létre, még a filmvágás technikáját is forradalmasította. Porter volt az első, aki pásztázott a kamerával, emellett a történet elmesélést is megújította, a már említett vágásokkal. De mégis mit takar az újítás; A lényege, hogy az egy időben, de nem ugyanazon a helyszínen lévő cselekményt is betudja mutatni a nézőközönségnek. Sikerrel járt, és a filmje az első igazi amerikai kasszasiker lett.

Az első igazi cowboysztár is itt tűnt fel, mégpedig G. M. Anderson személyében. A későbbi éveiben több, mint 100 rövidfilmben szerepelt, és vált halhatatlanná.

…és íme a film:

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr265082328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása