[Supernatural Movies]

Vasember 3 / Iron Man 3 (2013)

2013. április 26. - REMY

Néhány éve elkezdődött a Marvel projekt, mely minden évben szállította a jobbnál-jobb képregényfilmeket. A megfelelő felépítésnek hála a tavalyi évben létrejött a Bosszúállók című film, melynek végeztével megtekinthettük Thanost, akinek a kisugárzása sejtetett némi sötétséget a Földre, illetve a hősökre nézve. Eddig mondhatni nem volt nehéz dolguk, de mi történik akkor, amikor igazán rosszra fordulnak a dolgok? Mi történik akkor, amikor a hős emberi mivolta kell, hogy felvegye a harcot a gonosszal? Mit ér a vasember páncél nélkül???

iron2.jpg

Eljött az idő, hogy Tony Starknak menekülni kell. Mindent hátrahagyva (szerelem, barátok, kütyük, élet) kell eltűnnie a világ elől, hogy újult erővel tudjon szembeszállni az Amerikát fenyegető támadások ellen. A gonoszt Mandarin testesíti meg, aki nem ismer félelmet, kegyelmet és miegymást. A céljainak elérése ellen senki nem tud mit tenni… vagy mégis?

Új rendező, új író, és új elvárások előzték meg a filmet, mivel Jon Favreau helyett Shane Black ült a rendezői székben. A vérfrissítés kellett, hiszen a remek első rész után a folytatás nem hozott előrelépést, ezáltal új vizekre kellett evezni, hogy ne legyen minőségbeli bukás a harmadik epizód. A nem könnyű feladat Black kezében volt, és sajnos azt kell mondanom, hogy nem sikerült neki az előrelépés. Black megbukott a vizsgán, holott az alapötlettel minden stimmelt, de amikor valami pluszt szeretett volna belevinni, akkor átesett a ló túloldalára. Elhintett egy kis poént itt, egy kis poént ott, de amikor komollyá vált az adott cselekmény, akkor tovább folytatta a poénok adagolását.

Kérdem én, hogy miért? Elkezdett építkezni, aztán a földbe tiport mindent. Ekkor fogalmazódott meg bennem egy kérdés, hogy miért ezt kapom, amikor nem ezt adták el nekem anno a trailerekben. Egy borús, szürke, drámai hangvételű (no, nem vártam DC univerzumos sötétséget) filmet vártam, aminek van súlya. Ezt, egy jeleneten kívül egyáltalán nem kaptam meg, holott az alapötletet pont ilyen stílussal kellet volna felruházni.

iron.jpg

Black valószínűleg elizgulta az előtte álló feladatot, és ezért nem tudta jól kivitelezni. Több olyan dolgot is belepakolt a filmbe, amik kérdéseket vethetnek fel. (ebbe már nem megyek bele, mert spoiler lenne.) A lényeg az, hogy komolyabban kellett volna venni, és akkor a legjobb résszé válhatott volna a trilógiában.

A rendező hátsóját egyedül a szuperhős tudta megmenteni, mert hiába a sok baki, a Vasember még mindig eladható. A Marvel a jövőben is a blockbuster filmek királya fog maradni, legyen itt szó gyengébb vagy jobb produkcióról. A Vasember 3. része tehát egy kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas alkotás, de sajnos a várakozásokat alulmúlta. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr545247378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 07:38:00

mikor Tennesseeben elkezdett nyomozni egy pillanatra azt hittem, hogy Sherlock Holmes filmet nézek. :D

mulholland2 2013.04.26. 15:44:00

Na nehogy már vér komolyan vegyünk egy képregény filmet, kifejezetten jót tesz a történetnek ha nem halál komolyan veszik magukat a szereplők. Személy szerint az első 2 rész sem hagyott mély nyomot ebből. Csak a főszereplő aki viszi a filmet és ha az történetesen nem Robert Downey Jr. lenne, akkor ez a filmsorozat is lehúzhatná magát a wc-n.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.26. 15:58:37

Nekem kifejezetten tetszett, bár kb itt vetnék véget az önálló Vasember filmeknek, mert ezzel az állandó önvivódással nem kellene több filmben szenvedni.

victor vacendak 2013.04.26. 16:02:05

"mely minden évben szállította a jobbnál-jobb képregényfilmeket"

lehet, hogy kisebbségben vagyok, de szerencsére nem osztom azok ízlését, akik szerint a marvel jó képregény-filmeket csinál.

12 éves, írni, olvasni nem tudó idiótáknak talán jó ez a sok pofátlan gagyiság.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.26. 16:04:06

@victor vacendak: akkor elég sok idióta van a Földön, mert özönlenek az ilyen filmekre. Rekord bevételek stb... Ráadásul az emberek 95%-a még élvezi is ezeket a filmeket.

szepi79 2013.04.26. 16:28:05

@mulholland2: azért én megnéznék egy vasembert Johnny Depp-pel. (igy kell irni? fasz se tudja már az új szabályok miatt). vagy RD Jr-ral egy Jack Sparrow-t.

guy2 2013.04.26. 18:42:34

Én a túl sok vizuális effektet sajnálom, lehetett volna kevesebb is, sokkal jobb lett volna. A főellenségről meg a végén sem derül ki, hogy mit is szeretett volna elérni, ennyiben követte a második rész logikáját, de szerencsére a második részt lazán veri.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.26. 22:39:21

Én azt nem értem, h egy trailer miért kéne befolyásoljon valakit a film értékelésében. Eleve a szakmai stábnak semmilyen ráhatása nincs arra, hogyan promózzák a filmjüket, másrészt meg szerintem ez a legkevésbé sem kéne, hogy meghatározza azt, hogy tetszik-e a film. Engem is értek már a teljesen félreértett marketingnek köszönhetően csalódások és meglepetések is, de ezek miatt nem tartottam egy filmet rosszabbnak vagy jobbnak.

A tartalmi részhez: @mulholland2: és @victor vacendak: tképpen mind2en mondanak valamit, meg lehetett nézni, milyen volt, amikor a Thor, Hulk stb. komolyan vették magukat, elég erőtlen próbálkozások lettek ezek. Ez a film viszont az Avengers-höz hasonlóan hajlandó volt akár saját magát is parodizálni, ami szerintem nagyon jól működött, kizárólag ennek köszönhetően nem született meg a 20. tök ugyanolyan szuperhősfilm. Sztem a Vasember 3 az Avengers után simán a második legjobb Marvel-film.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.26. 22:51:05

@danialves: "Sztem a Vasember 3 az Avengers után simán a második legjobb Marvel-film."

egyetértek :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.26. 23:06:04

@lisztes: de jó nektek :D Bárcsak így éreznék én is. Nagyon, de nagyon akartam, hogy jó legyen számomra a film, de sajna nem így lett.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.27. 08:47:43

@REMY: Shane Black munkássága nekem nagyon bejön, ő az egyik legjobb forgatókönyvíró Hollywoodban, és sztem danialvesnek is ezért tetszik annyira :) És bármennyire is Marvel film a Vasember 3, nem lóg ki a Shane Black filmográfiából sem, talán csak a PG-13 az egyetlen dolog...
süti beállítások módosítása