[Supernatural Movies]

Pánikszoba / Panic Room (2002)

2013. május 11. - REMY

Véleményem szerint a világ egyik legalulértékeltebb filmje, (IMDB-n mindenképpen) a David Fincher által rendezett Pánikszoba. Fincher ezzel a filmmel nem a világot akarta megváltani, hiszen nagyon amerikai, és kiszámítható lett, de a zseniális légköre miatt a film a maradandó thrillerek közé emelkedett.

panic.jpg

Meg Altman és lánya Sarah egy hatalmas, többszintes New York-i lakásba költözik. Az ingatlanos, aki eladta nekik a lakást elárult egy titkot, miszerint a házban van egy pánikszoba, amit a korábbi lakó építetett, hogy védelmet biztosítson a betörőkkel szemben. Meg eleinte félt a szobától, de a beköltözésük után létszükséggé válik a használata, hiszen az egyik éjjel 3 férfi tör be a lakásba…

Mint már említettem a film kiszámítható, és minden olyan sablont ellőnek, ami korábban jól bevált a filmeknél. A forgatókönyv pofon egyszerű, de mégis izgalmas, és könnyen emészthető. A karakterek szintén nem kaptak mély kidolgozást, de felesleges is lett volna, hiszen így volt egyensúlyban a film. Fincher zsenialitása ott mutatkozott meg igazán, hogy a sablon áradatot érdekessé, és szórakoztatóvá varázsolta.

A rendező által kreált képi világ rendkívül nagy pluszt adott az élvezeti értékhez. A rideg New York-i beton tömbök között játszó történet, az éjszakai esőzésben nagyon hatásossá vált. A betörők 3 különböző személyiséget kaptak, amik színesebbé tették a történéseket. Volt egy idióta nagypofájú „főnök”, az idegesítő, keménykezű csatlós, és a profi, nyugodt, emberbarát betörő. Őket véleményem szerint Jared Leto, Dwight Yoakam, és Forest Whitaker remekül formálták meg. A túloldal, az „áldozati” szerepben lévők szintén jól kapcsolódtak a filmhez, hiszen volt egy cukorbeteg kislány, illetve egy klausztrofóbiás anya, akiket a feltörekvő Kristen Stewart, és a már Oscar díjas színésznő, Jodie Foster formált meg. (az anya szerepben eredetileg Nicole Kidman lett volna, de térdsérülés miatt csak egy cameo szerep jutott neki.)

panic 2.jpg

A stáb jól castingolt, úgyhogy a pipát beírhatják a munkájuk mellé. Fincher az egy helyszínen játszódó történetet, David Koepp (Jurassic Park, Mission: Impossible) segítségével hullámvölgy nélkül helyezték bele a közel 2 órás játékidőbe. Emellett az operatőri munka is kiváló volt, tehát bátran jelenthetjük ki, hogy a film minden tekintetben megállja a helyét, és olyan alkotások közé emelkedik, amit bármikor, bárkivel meglehet nézni, és nem csak egyszer. Egyszerűen nem lehet megunni. 9,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr985287948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.11. 08:23:00

Valóban jó film, bár Fincher produkált ennél sokkal időtállóbb alkotásokat is, de ettől függetlenül is egy remek kikapcsolódást nyújt.
süti beállítások módosítása