[Supernatural Movies]

Az Acélember / Man of Steel (2013)

2013. június 20. - REMY

35 év telt el a legidősebb szuperhős egyetlen értékelhető mozifilmje óta, és ez akárhogy is nézem nagyon sok. Richard Donner anno nagyon magasra tette a mércét, hiszen a lehetőségeit akkoriban teljes mértékben kihasználta és még komolyan is gondolta a filmjét. Nagyon nehéz volt a 70-es években szuperhős filmet készíteni, mert az emberek nem úgy viszonyultak hozzájuk, mint manapság, de Donner belenyúlt a tutiba, ráadásul a kezei alatt dolgozott az a Christopher Reeve is, aki a mai napig a legjobb Clark Kent, aki valaha is létezett.

mos_1.jpg

No, de elérkezett a várva várt pillanat, és úgy tűnik, hogy a Kryptoni születésű fiú végre méltó filmet kapott, és a Reeve utáni űrt végre betöltötték. De vajon ez mennyire elég? Mennyire jó film a többi szuperhős mozi között? Nolan neve tényleg garancia a sikerre? A Sötét Lovag szintjéhez felér?

Rengeteg kérdés vetődik fel az új Superman film kapcsán, de vajon tényleg kellenek ezek? Tényleg a Sötét Lovaghoz kell hasonlítanunk, csak mert Nolan neve ott szerepel a stáblistán? Nem lehet az, hogy a Batman egy kivételes alkotás, melyet csak egyszer az életben lehetett létrehozni? Miért ahhoz kell hasonlítani? Véleményem szerint Nolan miatt egyáltalán nem kell, mert akkor minden DC filmben csalódni fogunk, amik ez után fognak a piacra kerülni.

A kis bevezető, és a sok kérdés után térjünk is rá a filmre…

A Kripton bolygó a megsemmisülés szélén van, ám a vég bekövetkezte előtt Jor-el, a bolygó vezető tudósa a fiát egy űrhajó segítségével megmenti azzal, hogy a Földre küldi. Az apa bízik abban, hogy a fiát elfogadják majd az új helyén, de erre majd csak az idő ad választ. Kal-el a testében hordoz egy olyasvalamit, amire Zod tábornok pályázik, és ami miatt a Föld veszélybe kerül…

mos1.jpg

A story alapjai több évtizede ismertek, ám Snydernek újra le kellett futnia a megszokott köröket, és a nulláról kellett kezdenie. Nem alapozhatott arra, hogy mindenki ismeri Superman történetét, így egy viszonylag hosszú felvezetőt kellett az első részbe sűrítenie. Ez persze lehet hiba, mert a forgatókönyv nem hibátlan, és nem működik tökéletesen ezen időszakban, ám a DC, illetve Superman univerzumát kénytelen voltak bemutatni, és időt szánni arra, hogy megismerje Clark történetét egy mezei néző is.

No, de az első óra elteltével a film tökéletes pályára kerül, és a zökkenőkkel teli út tökéletesen sima lesz, pont úgy, mint Metropolis egy része. Igen, sima, hiszen olyan CGI káprázatot kapunk a nyakunkba, hogy az összes többi film, megirigyelheti. Amikor a Bosszúállókbeli harcot éltette valaki, akkor még nem sejtette, hogy az egy lufi pukkanás lesz az Acélemberhez képest. Tehát mondhatjuk, hogy a CGI elég magas szinten mozog.

Ezek után térjük egy kicsit vissza a szereplőkre, közöttük is Clark Kentre, aki követi az új DC filozófiát, miszerint a hősnek emberi tulajdonságokkal kell rendelkeznie, és ameddig csak lehet, addig a realitás talaján kell mozogni. Snyderék (Nolan közreműködésével) ez létre tudták hozni, és bizony Superman emberi lett. Szakálla nő, számkivetett lesz, és kőkeményen kell dolgoznia, de amikor életek forognak kockán, akkor megmutatja magát.

mos2.jpg

Zod? Michael Shannon remek választás volt a szerepre, és a gonoszt egy erőteljes alakítással keltette életre. Erős, ám könnyű ellenfele volt ő Supermannek, de nem is kell ennél több egy első részben. Rajta kívül a jól csengő színészi gárda is hozta az elvártat, és panaszt nem igen tudok senkire tenni.

Mint mondtam a forgatókönyv nem tökéletes, de a gyengébb időszakon a mesteri Hans Zimmer óriásit tudott lendíteni. Rengeteg érzelmet vitt bele a zeneszerző, és a drámai hatást az egekbe tudta repíteni, ami igenis kellett a filmhez.

Tehát a Superman nem egy Sötét lovag, de nem is kell annak lennie. Nem ahhoz kell mérni, hanem a többi szuperhős filmhez, és akkor bizony előkelő helyen fog végezni, mert az Acélember egy nagyon erős, mély, és őszinte szuperhős film. Snyder, Goyer, és Nolan remélem folytatják, amit elkezdtek, és remélhetőleg szinteket fognak még lépni. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr135371077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rudischf 2013.06.26. 16:57:03

9,5/10??? Vasárnap láttam a moziban, de felemás érzésekkel távoztam..
Hans Zimmer tényleg megint odarakta magát, a látvány fantasztikus, de az a baj, hogy kezd unalmassá válni a sok robbantás, a rengeteg látványelem..
Én azok táborát erősítem akiknek fontos a cselekmény, a karakterfejlődés, a mondanivaló, s ezen pontokat tekintve Az acélember rendkívül gyenge.
Másrészt engem kifejezetten zavart, hogy a filmnek semmi humora nincs, hiányoltam azt a néhány poénos jelenetet, mely pár percnyi feloldást jelentett volna a 2 órás feszültségben.
Pár szó jelentésének (pl.: eretnek, kódex) azért utánanézhettek volna a forgatókönyvírók, bár ez már lehet, hogy szőrszálhasogatás.
Arról nem is beszélek, hogy rengeteg dolog nincs rendesen megmagyarázva, sőt néhánnyal egyáltalán nem is próbálkoztak, csak el kell fogadnunk, hogy ez így van és kész.
Úgyhogy összességében én egy hatost adok a filmre, de látok azért esélyt arra, hogy egy jó kis trilógiát hozzon össze a Nolan-csapat..

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.26. 18:04:56

@rudischf: Én úgy vagyok vele, hogy megelőlegeztem a stábnak egy bizalmat, ami majd a 2. résszel tudnak igazolni. Van potenciál a filmben, a mutatott dolgokban, és csakúgy, mint a Batmannél, a 2. részben teljesedhet ki az egész.

Nagyon remélem, hogy tényleg javulást fognak elérni a folytatásnál, mert ha nem, akkor át kell értékelnem a dolgokat. Mindenesetre eddig nekem tetszik a dolog.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.16. 08:30:49

Hatalmas, grandiózus mű. Óda ahhoz, hogy Snyder nem ismeri, nem érti Supermant. Nem az az érdekes, hogy a Liga az utolsó filmje, hanem, hogy ezután még kapott bármit is!
Ezek mellet egy tipikus eredettörténet, közepes #mcu szint, az előző Superman filmnél azért jobb (az mondjuk egy nagyon mellément alkotás volt, szóval igazából nem színt).
A cast nem rossz, Cavill kifejezetten jó Clark/Superman. Nem vagyok szomorú, hogy eddig kimaradt na, az a konklúzió.
süti beállítások módosítása