[Supernatural Movies]

[kritika] Démonok között / The Conjuring (2013)

2013. augusztus 14. - REMY

James Wan a mai horrorfilmek fenegyereke az idén megmutatta, hogy a műfajból még ki lehet préselni 1-2 szépen muzsikáló darabot, ha képesek vagyunk szívvel és lélekkel nekiülni a munkálatoknak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a 13 milliós költségvetéssel elkészült The Conjuring című filmje, mely világszínvonalon egy nagy költségvetésű film rendezési költségét termelte ki. (150 millió euró)

conj.jpg

Roger Perron és családja új otthonba költözik, ám hamar észlelik, hogy nincs minden rendben. Paranormális jelenségek ütik fel a fejüket a házban, mely óriási félelmet kelt az ott lakókban. Mit lehet ilyenkor tenni? Roger neje segítséget kér a Warren családtól, akik ismerősek ezen a terepen…

James Wan a filmtörténelem össze horrorfilmjéből kitépett egy darabot, majd összeragasztotta egy szép kerek egésszé. Olyannyira szép lett az eredmény, hogy az óriási kliséhalmaz csak a film legelején zavaró, de amint beindulnak a történések, azon vesszük észre magunkat, hogy a tekintetünk a képernyőt figyeli, és izgulunk a végkifejlet miatt. Wan összeeszkábált filmje nagyszerűen működik, pedig nincs olyan részlete, amit ne láttunk volna már, de pont ezért nevezhető James Wan az új évezred horrorkirályának, mert abból is jó filmet tud készíteni, ami már lerágott csont. Sokan megpróbálják ezt, de rengetegen csődöt is mondanak.

A Démonok között legerősebb eleme, hogy a feszültséget nem engedi el, hanem az utolsó cseppig kifacsarja. Rengeteg film ott rontja el, hogy amikor átlépnének egy bizonyos határt, akkor feladják, és romba döntik mindazt, amit addig felépítettek. Itt megkapjuk azt, ami jár nekünk, a feszültség kézzel tapintható, és ha nem is ijedünk meg minden percben, a lélektani hatást így is eléri. Megtalálták azt az egyensúlyt, ami miatt a parás jelenetek nem estek túlzásba, illetve nem voltak elhanyagolva. Ami még könnyen észrevehető a filmen, hogy egy felfelé ívelő tendenciát mutat, mert az elején csak puhatolózik, majd egyre jobban belemerül a szórakoztatásba, és a végén egy óriásit robban.

A film tényleg semmi újat nem ad, de a végeredményt látva ez nem is baj. Kaptunk egy egyszerű forgatókönyvet, amit feltöltöttek feszültséggel, majd hozzácsaptak egy remek zenei aláfestést, mellyel tényleg a maximumot hozták ki az alapanyagból. Nem mellékesen pedig a 70-es évek hangulatát is átadta a film, mely plusz pont volt az összképet tekintve. A színészek szintén nem szerepeltek rosszul, sőt Vera Farmiga és Patrick Wilson jelenléte még tovább emelte a színvonalat.

conj2.jpg

A Démonok között nem lesz filmtörténeti remekmű, de a neve szépen fog csengeni a 2000-es évek horrorjai között. James Wan maximalizálta azt, amit manapság egy lélektani horrorból ki lehet hozni, és ezért jár neki a pacsi. Érdemes megtekinteni, és a film végeztével könnyen rájövünk, hogy miért lett sikeres ez a mozi mind a nézők, mind a kritikusok körében is. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr865460014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

david28 2013.08.18. 01:35:01

nem ertem mi van a kritikusokkal. valszeg toljak a zsebukbe a penzt a filmforgalmazok. Ugyanis ekkora fosstalicska filmet nem lattam meg es ezzel a velemenyemmel nem vagyok egyedul. ez se nem horror se nem thriller de meg filmnek sem nagyon neveznem. vegletekig unalmas, elnyujtott, logikatlan, osszefuggestelen baromsag volt az egesz. Baromira nem ertjuk az itteni meg az imdb-s 8/10 ertekeleseket. Valszeg penz all a dolgok mogott.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.18. 09:54:41

@david28: "Valszeg penz all a dolgok mogott."

Vagy szimplán tényleg jó a film :) De ízlések és pofonok. Említettem is, hogy rengeteg klisével dolgozik a film, így érthető ha ez valakit idegesít.

Niobe 2013.08.19. 21:56:59

Nekem kifejezetten tetszett, nyolc pontot nem adnék rá ugyan, de rossznak egyáltalán nem volt rossz.

Márton Kelemen 2013.08.20. 23:22:52

Klisé-mentes horrorfilmet meglehetősen nehéz gyártani - a tükörben mögötted áll valami; hangokat hallasz; félelmetes porcelánbaba próbál rád ijeszteni, az állatok megőrülnek és kárt tesznek magukban, lehúzza valami a takarót rólad álmodban... Tetszik vagy sem, ezek tesznek egy paranormális eseményt félelmetessé, nem igazán lehet variálni az eszközökben, bármilyen kreatív az ember.
Dávid, érdekes, amit írtál, mer én pont azt szerettem a filmben, hogy abszolút logikusan építették fel és nem volt vég nélküli gyilkolászás, helyette bemutattak egy családot, amely estéről-estére nem mindennapi furcsaságot tapasztal és ezért segítséghez fordul a kor két professzionális démonűzőjéhez.
Nem vagyok ijedős fajta, de bizony egy-egy jelenet felugrasztott a székemből: ezen esetben nem a hangeffektekkel próbálták megijeszteni az embert, egy egyszerű taps a hátad mögött, a kisfiú a tükörben, majd a porcelánbaba elfordítja a fejét és máris megáll a szíved egy pillanatra.
Az elmúlt évek egyik legjobb horror filmjének, hovatovább az idei év egyik legjobb filmjének tartom ezt az alkotást, nem mondom, hogy stílusteremtő, de bravúrosan összetett és elgondolkoztató: vajon miért volt nyitva a szekrényed szerda délelőtt, amikor te bezárva hagytad? Lehetséges, hogy csak a húzat, vagy a macska érezte jól magát pár percre a kopott ruháid között, de akkor is, az ember belegondol…egy pillanatra átjárja az a „de, mi van akkor, ha…” érzés.

Nissan GT-R 2013.09.17. 13:36:15

@david28: A film nagyon jó volt nem értem ezt a negatív hozzáállást.Az idei év legjobb horror szerű filmje.Ezt a "Valszeg penz all a dolgok mogott" meg felejtsd el gyorsan.Szimplán csak jó film.Imádom ezt a műfajt de rég nem volt ilyen jó film..
süti beállítások módosítása