[Supernatural Movies]

[kritika] Vörös skorpió / Red Scorpion (1988)

2013. augusztus 18. - REMY

Dolph Lundgren is azon sztárok közé tartozik, akik a B akciófilmeket a csúcsra járatták a 80-as években. Színészi alakítások terén a föld alatt voltak, de ez olyannyira lényegtelen, hogy több szót felesleges is rá fecsérelni. A Vörös skorpió egy igazi tesztoszteron bomba volt akkoriban, mely manapság már klasszikus címet visel.

skor2.png

Nikoljat, Afrikába küldik, hogy végezzen egy orosz-ellenes forradalmárral. Ám az orosz óriás hamar rájön, hogy a rossz oldalon harcol, és nem is azaz ellenség, akit sokáig annak hitt. Nikolaj egy bennszülöttel tölt el egy kis időt, ami végleg megváltoztatja a szemléletét, és átáll a túloldalra…

Lundgren olyan egyszerűséggel éri el a célját, mintha egy számítógépes játékban beállítaná az easy fokozatot, majd végigszaladna a pályán. Ekkor ugyebár hiába lőnek szarrá, hiába fogy el a töltényed, egyszerűen mindig megúszod és nyersz. Eközben persze van ideje mutogatni a kigyúrt felsőtestét is, mely a 80-as években divat volt, hála Arnoldnak, Stallonénak, Van Dammenak, és persze a svéd óriásnak is. Ezek a stílusjegyek tették klasszikussá az akkori akciómozikat. Ez sokaknak lehet túlzás, és idegesítő, de akik ezen az akciósztárokon nőttek fel, azoknak felüdülés, amikor valamelyikük fegyvert fog és egyszemélyes hadseregként működik a filmvásznon.

A filmnek persze meg volt a sajátos varázsa is, mely sok mai akciófilmből hiányzik, és ez főleg a főhősöknek köszönhető. Manapság egyszerűen kevés az ilyen sztár, és talán csak Statham, The Rock azok, akik a megjelenésükkel is tekintélyt parancsolnak.

A Vörös skorpió cselekménye rém egyszerű, egy ráadásul előre borítékolható csavarral fűszerezve. A film tele van hibákkal és logikai buktatókkal, de ezeket a filmeket nem is a tökéletességük miatt szeretjük, hanem azért, amit Lundger ad a nézőnek. Izmai megfeszülnek és az izzadtság cseppek csorognak a mellizmain, ami miatt egy igazi tökös film lett a Vörös skorpió. Ezek a filmek nem akartak többek lenni az agyatlan lövöldözéstől, bunyótól, roobbanásoktól.

skor.jpg

A Vörös skorpió magában hordozza a 80-as éveket, így azok, akik a mai akciómozikon nőttek fel, azoknak nem biztos, hogy felhőtlen szórakozást fog nyújtani, de akik ismerik a régimódi hősöket, azoknak tuti biztos, hogy nagy élmény lesz. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr95456220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása