[Supernatural Movies]

[kritika] Zombi (1979)

2013. szeptember 19. - REMY

A zombik mindig is jó alapanyagként szolgáltak a horrorokhoz, így Lucio Fulci sem hagyhatta ki a karrierjéből a rothadó holtakat. Fulci viszont másként közelítette meg őket (mondhatni csak a zombikra koncentrált, és a film többi elemét a háttérbe szorította), és a célja az volt, hogy elrettentse a nézőket. Többek között ezért is tiltották be Nagy-Britanniában a filmet a 90-es évekig. A Zombi megbotránkoztató, gusztustalan, és egyben zseniális alkotás is.

zombi2.jpg

Dr. Bowles hajója beér New York egyik kikötőjébe, de utasok, és legénység nélkül. A fedélzeten egyetlen egy alak tartózkodik, aki viszont rothadó állapotban van. A partiőrség nem tudja mihez kezdjenek vele, így lelövik. A doktor lánya, Anne, egy újságíró segítségével megpróbál utánajárni a dolgoknak, hogy mégis mi történhetett az apjával. Kihajóznak Matool szigetére, ahol tombol a zombijárvány…

Alapjába véve nem volt érdekfeszítő számomra a film egészen addig, amíg Fulci zombijai el nem lepték a filmvásznat. Ekkor jöttem rá, hogy miért emlegetik a zombi filmek egyik ékköveként ezt az alkotást. Fulci nem csupán egy filmet készített, hanem felvirágoztatta az olasz horror műfajt.

Fulci zombimániája kettéosztotta a filmet. Néhol zseniális, néhol viszont összecsapott, semmitmondó jelenetek következtek. Alapjáraton egy lassú folyású filmről beszélünk, mely sokáig csak sejtet, és kivár, hogy végül ránk zúdítsa a felgyülemlő zombisereget. Ezáltal folyamatosan próbálják fokozni a hangulatot, mely tökéletesen sikerült is volna, ha a forgatókönyv, és a kivitelezés nem lenne ilyen gyenge. Üresjáratokat kapunk, holott a játékidő meglehetősen rövid, így a végeredményt tekintve nem lehetünk teljesen elégedettek.

Ugyanakkor, ha a gyengébb részeket túléljük, akkor találkozhatunk a főszereplőkkel, azaz a zombikkal. Giannetto De Rossi olyan szinten végzett profi munkát, hogy eláll az ember lélegzete, amikor meglátja a vánszorgó élőholtakat, vagy épp azokat, akik a földből másznak elő. Remek munkát végzett Rossi, aki még egy kis adalékot is felhasznált, hogy a látványt még jobban fokozza. Az a kis adalék nem más, mint élő férgek és giliszták voltak. Ezek után mondja azt valaki, hogy nem zseniális…

zombi.jpg

A témájában előkelő helyet foglal el a Zombi, melyet mindenképp érdemes megtekinteni. Hibái sajnos vannak a filmnek, sőt… több esetben kínos végeredmény született a forgatás alatt, de ennek ellenére is egy jó filmről beszélünk. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr845522652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grega 2013.09.19. 23:53:51

3x használod a "zseniális" kifejezést egy ilyen rövid íráson belül, ráadásul pont erre a filmre. ezt még gyakorolni kell...

panic_button 2013.09.20. 06:16:11

@Grega: es te hogy irnad meg a cikket? Varom a linket.

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.09.20. 07:51:16

@Grega: Pontosan. Mutass jobbat, utána kritizáld!

Köszi a tippet, nézem is!

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.09.20. 08:27:12

Tojást tojni tudtok? Nem? Akkor hogy meritek kritizálni a záptojást?

2013.09.20. 08:50:28

Az a probléma az ilyen "alapművekkel", hogy persze, ha még nem fingott senki, akkor persze h hatalmas király leszek az első finggal, attól függetlenül, hogy később mennyire profi és kifinomult fingok jönnek utána.
Ezek az "alapfilmek" is pont ilyenek. Nem azért jók mert jók, hanem azért jók mert ezek voltak az elő.
És ezért szeretni kell őket és ajnározni úgy, hogy mindenki hupililát rókázik tőle annyira gagyi és sufnituning.
És mielőtt valami bamba barom ősember nekem ugrik, nem nem a CGI hiánya miatt sufnituning egy-egy ilyen film...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.20. 10:47:24

@Hivatásos beszólóművész: Nem istenítettem a film. Leírtam hogy vannak hibái, méghozzá nagyok is, DE a zombikat Fulciék úgy csinálták meg, hogy a mai napig megállják a helyüket. Itt nincs CGI stb, itt a sminkelés van, és élő férgek.

Dr. No 2013.09.20. 13:11:47

@Hivatásos beszólóművész: Azért a víz alatti zombitámadás jelenetét azóta sem sikerült megközelíteni, CGI ide vagy oda

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.20. 13:13:29

@Dr. No: Nekem a földből előmászó zombik tetszettek a legjobban.

angyalföldi partizán 2013.09.20. 16:45:18

@REMY: ebben van ,mikor a csaj szemét a zombi premier plánban húzza a forgács felé?és nincs vágás.úgy emlékszem ez az,nem csak a nő szeme reccsent,hanem én is .
süti beállítások módosítása