[Supernatural Movies]

[kritika] Chucky átka / Curse of Chucky (2013)

2013. szeptember 26. - REMY

Néhány évvel ezelőtt, Don Mancini és David Kirschner elárulták, hogy szeretnének rebootolni a Chucky franchiset. Szerintük azért nem érdemes folytatást készíteni, mert ennyi év után kijár már a rajongóknak újra egy félelmetes Chucky, aki ismét elhozza az igazi horrort, és mellőzi a poénokat. Végül kiderült, hogy mégis folytatás lesz, így segget csináltak a szájukból, mert a végeredményt látva, azt hozták el nekünk Manciniék, amit nem akartak.

chucky.jpg

Egy rejtélyes csomag érkezése után, Nica anyja váratlanul meghal. A gyászoló lányhoz betoppannak a rokonok, hogy megbeszéljenek egy s mást, ám a doboz tartalma - ami nem más, mint egy baba – életre kel és elkezdi gyűjteni az áldozatait…

1988-ban Tom Holland és Don Mancini létrehozták az első Gyerekjáték filmet, mely első ízben nem aratott osztatlan sikert, de a későbbiek során klasszikussá vált a horror rajongók körében. A gyilkos baba 25 évvel az első film után visszatért, hogy ismét megmártsa a kését néhány testben, ám az áttörés ismét elmaradt, és a Chucky átka, csakúgy, mint a többi része, el fog veszni a gyenge folytatások sűrűjében. Mancini először ott rontotta el, hogy folytatást készített (az utolsó két résznek, a Chucky menyasszonyának és a Chucky ivadékának a történéseit semmibe vette), valamint ott, hogy ő ült a rendezi székben. Ha igazán nagyot szeretett volna robbantani, akkor felkéri James Want, hogy rendezze meg neki az új Chucky epizódot. Szerintem Wan jelenleg az egyetlen horror rendező, aki képes lenne kihozni a maximumot a karakterből, és egy remek iparosmunkát átadni a rajongóknak. De sajna nem így lett.

A Chucky átka minden téren megbukott. A direktor létrehozott egy kliséhalmazt, ami nem működik. A forgatókönyv adott volt hozzá, és azzal különösebb bajom nem is volt, mert feleslegesnek érzem, hogy túlcsavarják az egészet. Chucky jött, Chucky ölt… ennyi. DE, az már nem elfogadható, hogy mindezt úgy tette, hogy a nézőben semmiféle hatást nem ért el. A film se nem ijesztő, se nem brutális, a feszültség nélkülözésén már meg sem lepődtem, mert ez divat lett manapság. Rengeteg lelketlen, bugyuta folytatást készítenek a horrorokhoz, amik már a félelmetes jelző helyett röhejest kapnak.

A filmmel kapcsolatban viszont van némi pozitívum is, ami Chucky karakteréhez köthető. A gyenge kivitelezés ellenére is akadt néhány pillanata a filmnek, amiben volt fantázia. Chucky az ártatlanság és a kegyetlenség megtestesítője, és ez akárhogy is nézem egy félelmetes tulajdonság, és elengedhetetlen egy sorozatgyilkos személyiségjegyeiből. Ebből lehetne építkezni, de ehhez sok idő, és gondos munka kell, hogy valaki kihozza azt a karakterből, amit megérdemelne.

chucky2.jpg

Nagyon remélem, hogy néhány év múlva Chucky megkapja a hozzá méltó filmet, és majd arról beszélhetünk, hogy igen, Chucky visszatért! Jelenleg ezt nem mondhatjuk, mert ezek csak felbukkanások, de nem maradandó. Kevés… 3,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr585533969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila Bede 2013.10.09. 07:46:02

"az utolsó két résznek, a Chucky menyasszonyának és a Chucky ivadékának a történéseit semmibe vette"
Szerintem nagyon felületesen nézted a filmet, vagy végig se nézted, mert a story végén kiderül, hogy ennek a filmnek az eseményei az említett két film előtt előtt játszódik.

Attila Bede 2013.10.09. 07:57:48

@Attila Bede: + "Don Mancini és David Kirschner elárulták, hogy szeretnének rebootolni a Chucky franchiset. Szerintük azért nem érdemes folytatást készíteni, mert ennyi év után kijár már a rajongóknak újra egy félelmetes Chucky, aki ismét elhozza az igazi horrort, és mellőzi a poénokat. "

Valószínű emaitt került a story a Chucky menyasszonya és az Ivadáka elé, mert az a két sory indította el a poénos oldalát a Chucky filmeknek. És így próbáltak volna véleményem szerint visszanyúlni a gyökerekhez.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.09. 23:15:39

@Attila Bede: ergo a rendezőt nem érdekelte az említett 2 epizód, tehát semmibe vette. Ezért játszódik előtte.
süti beállítások módosítása