[Supernatural Movies]

[kritika] A Horror Mesterei - Tébolyító John Carpenter (2005)

2013. október 06. - REMY

Manapság, amikor John Carpenter neve felmerül, akkor nem azaz első gondolatunk, hogy vajon milyen új horror csemegével kedveskedik nekünk, hanem hogy régen milyen jó filmeket készített. Felidézzük a Halloween, A dolog, Menekülés New-Yorkból című filmjeit, majd ráeszmélünk, hogy az öreg már nem az, aki régen volt, és most biztos valami tucat B filmet ad ki a kezei közül.

john1.jpg

Különös munkát kap Kirby Sweetman egy filmrajongótól. A fanatikus egy zsák pénzt ajánl fel neki, ha elviszi neki egy film utolsó példányát. A filmről annyit kell tudni, hogy a legenda szerint különös hatással van a nézőkre. Kirby miközben az utolsó darabot keresi, rájön, hogy egyre sötétebb lesz körülötte a világ, és az élete is veszélyben van…

Itt ugyebár nem egy egészestés filmről beszélünk, hanem a Horror mesterei című sorozat egyik epizódjáról, amit Carpenter rendezett. Azt hozzá kell tenni, hogy nem volt egyszerű dolga, mert a játékidő jóval rövidebb, mint egy átlagos film, illetve az elkészítésére is jóval kevesebb summa jutott, valamint a színészek sem a legjobbak, de ettől függetlenül az összkép nem több mint egy óriási B film (rész), melynek alapjáraton egy nagyszerű története van, ám a lehetőség korlátozásai miatt elég nehéz lett volna sokkal többet kihozni belőle.

Ami viszont nagy hiba, és ez egyáltalán nem fogható a pénzre, színészekre stb egyéb tényezőre, az nem más, mint a feszültség hiánya. Egyszerűen nem volt olyan momentum az 1 óra alatt, amire azt lehetett volna mondani, hogy „ez igen, ez tényleg para volt, ez tényleg ütősre sikeredett”. Carpenter felületesen dolgozott, és azt sugallja a végeredmény, hogy a háta közepére sem kívánta ezt a munkát. Ugyanakkor nem tudom mégsem azt mondani rá, hogy rossz lenne, mert a story megadja az alaphangot, de egy B kategóriánál akkor sem több.

john2.jpg

A Tébolyító John Carpenter játékfilmként lehetséges, hogy sokkal jobban muzsikálna, de mivel ez csak egy felvetés, és csak egy sorozat epizód van belőle, így ezt sosem tudjuk meg. Ami biztos, hogy ha nem nézzük meg, akkor nem leszünk tőle kevesebbek, de ha mégis rászánjuk magunkat, akkor sem lesz kárunk belőle. Néhol brutális, néhol mutat egy kis pozitívumot, de nem az igazi. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr835479460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása