[Supernatural Movies]

[kritika] Don Jon (2013)

2013. október 11. - REMY

A XXI. században az internet terjedésével egyre többen válnak szexfüggővé. Ez nem meglepő, hiszen a neten gyorsan és könnyen lehet beszerezni a pornográf anyagokat. Ennek „hála” egy társadalmi betegségről is beszélhetünk, melyet az újdonsült rendező, Joseph Gordon-Levitt is észrevett és filmet készített róla. No, nem egy Steve McQueen féle filmet hozott létre (Shame), hanem egy jóval könnyedebb és humorosabb alkotást.

don1.jpg

Jonnak a lakása, a kocsija, a családja, a nők, és a pornó a legfontosabbak az életében. Haverjai csak Don Jonnak hívják, hiszen a hét minden napján jut neki egy olyan csaj, aki egy 10-es skálán a legfelső régiót erősíti. De hiába kapja meg mindig a szexet, egyszerűen nem tudja felhőtlenül élvezni, mivel számára a pornó a csúcs…

Levitt az első rendezésével – a forgatókönyvírói feladatokat szintén ő látta el – egyből belenyúlt a tutiba. Ráérzett arra, hogyan is kell egy társadalmi problémát könnyeden és humorosan tálalni úgy, hogy közben nem esik át a ló túloldalára. Stílusosan építette fel a filmjét, mely első ránézésre semmi extrát nem mutat, de ha mélyebbre ásunk, akkor megláthatjuk, hogy JGL milyen ügyesen bánt azzal, amit kitervelt. A forgatókönyvet és a karakterek nagy részét nem bonyolította túl, de ennek hatására bemutatta, hogy az egyszerű is lehet nagyszerű.

Ugyanakkor az egyszerűségében rejlik az egyetlen hibája is a filmnek, ami bár nem nagy, de észrevehető. (Egy kezdő rendezőtől nem is kell elvárni, hogy mindjárt hibátlanul dolgozzon.) No, tehát az volt a baj a Don Jonnal, hogy néhol túlzásba vitte az egyszerűséget, és a szürke, egysíkú karakterek poénos megnyilvánulásai unalmassá váltak, miután tucatjára ellőtték ugyanazon poénjaikat, de szerencsére a filmben több volt a pozitívum, mint a negatívum, így az összképet nézve elégedettek lehetünk.

JGL-nek a főbb szerepekre sikerült olyan neveket leszerződtetnie, mint Scarlett Johansson és Julianne Moore (a főszerepet, ugyebár saját maga vállalta el), akik a jelenlétükkel nagyban segítették az ifjú rendező munkáját. S. Johansson pazarul hozta a saját karakterét, míg utóbbi csak kirázta az kisujjából a szerepét.

don2.jpg

A Don Jon egy nagyszerű első film egy olyan színésztől, aki a kamerák előtt is ügyesen és jól szerepel (itt sem lehet rá panasz, sőt…). Gordon-Levittnek van tehetsége, és ezt a jövőben remélhetőleg még sokszor megmutatja nekünk, de még mielőtt előre tekintünk, üljünk le a képernyő elé és élvezzük Jon mindennapjait, mert megéri! 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr645562415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása