[Supernatural Movies]

Top 5 sorozatgyilkos

2013. október 31. - REMY

Halloween alkalmából, egy szubjektív lista keretein belül összeszedtem az 5 legnagyszerűbb sorozatgyilkost, akik valaha is szerepeltek a filmvásznon. Lehet őket szeretni (már amennyire egy sorozatgyilkost lehet), illetve lehet őket utálni is, de ők voltak azok, akik évekig rettegésben tartották a filmszínházakat, és a hírnevük évtizedek múltán is fényesen csillog.

horror1.jpg

Nézzük is tehát, hogy kik a slasher műfaj legjobbjai:

5 – Michael Myers (Halloween)

horror6.jpg

Nincs Halloween-i lista Myers nélkül, és nincs slasher toplista Halloween nélkül. John Carpenter klasszikusának hála Michael Myers is részese a legjobb, kitalált sorozatgyilkosok névsorának. A nagydarab, fehér maszkos gyilkos rengetegszer tűnt fel a filmvásznakon, és mindig megadta a módját a gyilkolásnak. Ugyanakkor a legtöbb filmje minőségileg nem mondható tökéletesnek, sőt… de Myers megér egy misét, és azok, akik még nem találkoztak vele, Halloween alkalmából próbálják meg felvenni vele a kapcsolatot, mert megéri.

4 - Thomas Hewitt (Texasi láncfűrészes mészárlás)

horror5.jpeg

Amiért szimpatizálok a Bőrpofával, az valószínűleg azért van, mert mind az első, eredeti epizód, mind a 2003 és 2006-os remake nagyszerűen volt megrendezve. Zseniális hangulatot teremtettek a filmekben, és ehhez hozzá jött egy könyörtelen gyilkológép, akit csak és kizárólag a családja tud némileg befolyásolni. Thomas karaktere olyan volt, mint egy eltévedt kisgyereké, aki csak szeretetre vágyik, ám, amikor láncfűrész kerül a kezébe, akkor bizony megállíthatatlan. Az ismertetőjegye a láncfűrészen kívül, a saját maga által készített, emberbőrből kreált maszkja, amiben nap mint nap mászkál. A termetéből adandóan félelmetes megjelenése van, és ő volt az egyike azoknak a figuráknak, akik elindították a slasher műfajt.

3 – Pinhead (Hellraiser)

horror4.jpg

Clive Barker klasszikussá vált Hellraiser filmje tette lehetővé, hogy a filmvásznon is megismerkedhessünk a szögekkel teletűzdelt arcú Pinheaddel, aki a Kenobiták vezetője. Számomra mindenképpen az egyik legérdekesebb gyilkos, aki bár nem sokat szerepelt az első részben, de a megjelenése azonnal beleivódott a tudatomba. Ennek hatására végigpörgettem a folytatásokat is, hogy újra láthassam Pinheadet, aki annak ellenére lenyűgöző maradt, hogy az elkészült filmek minőségi szintje rohamosan csökkent. A karaktert a legjobban, Doug Bradley formálta meg.

2 – Jason Voorhees (Péntek 13.)

horror3.jpg

A második helyezett a Kristály-tavi fenegyerek, a hokimaszkos rém, azaz Jason Voorhees, aki a pályafutását 1980-ban kezdte, - bár ekkor még csak utalgattak rá, - de csak 1981-ben kezdett el gyilkolni. A megjelenése tekintélyt parancsoló, és valamelyest hasonlít Bőrpofára és Myersre is. Ő azt a vonalat képviseli, ahol nincs felesleges beszéd, nincs kérdés, csak is kíméletlen gyilkolás. Jason egyszerűen nem ismer könyörületet, így felesleges is leállni vele diskurálni.

1 – Freddy Krueger (Rémálom az Elm utcában)

horror2.jpg

Wes Craven 1984-ben alkotta meg az égett képű, pengés kesztyűvel rendelkező sorozatgyilkost, aki a rémálmainkban gyilkol, és a populáris kultúra egyik legnagyobb alakjává vált. Lehet őt az álmok urának is nevezni, de oly mindegy hogy hívjuk őt, mert ha találkozunk vele az álmainkban, akkor nincs előle menekvés. Robert Englundnak hála a karaktert olyan szinten tudta életre kelteni, hogy az évek során bérelt helye lett a filmtörténet legnagyobb horror karakterei között. Englund játszi könnyedséggel formálta meg Freddyt és bátran kijelenthető, hogy a lehető legjobb választás volt a szerepre. Számomra ő a legnagyszerűbb sorozatgyilkos.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr65605026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.31. 08:37:56

freddy nálam is az első, mondjuk én nem sok ilyen filmet nézek.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.10.31. 10:30:44

Nem okozott meglepetést a lista, nem is lehet belekötni. A sorrenddel is egyetértek.

Nyílméregbéka 2013.10.31. 12:20:54

Nálam azért másként festene ez a lista. :)

#5 Mickey Knox és Mallory Knox
#4 Patrick Bateman
#3 Jason Voorhees
#2 Freddy Kruger
#1 Hannibal Lechter

Árkádia 2013.11.01. 00:32:47

Jó a lista, pluszként: Hannibal Lecter és Norman Bates! :-)

vh5150 2013.11.01. 07:35:30

Lechter kispályás ezekhez képest!
Sztem is jó a lista.

rugoman 2013.11.01. 09:03:12

én Chuckyt becserélném. az a Halloween egy dráma Curtis-szel, nem tudom komolyan venni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.01. 10:16:03

@rugoman: Azért, amikor felcsendül Carpenter zenéje, és megjelenik Myers, akkor lehet érezni, hogy miért is van ott ez a film a klasszikusok táborában. Zseniális hangulatot tudott teremteni Carpenter. Azért bőven több, mint egy dráma. Chucky amúgy a 6. lenne a listán :)
süti beállítások módosítása