[Supernatural Movies]

[kritika] A köd (1980)

2013. november 07. - REMY

John Carpenternek eléggé hullámzó volt a karrierje, mert hiába alkotott egy fantasztikus filmet, az utána lévő rendezésénél mindig összeszorított fogakkal várták az emberek, hogy vajon sikerül-e a helyes úton maradnia. Szerencsére a 70-es, 80-as években a rosszabb filmjeit egy maradandó alkotás követte, mely alól a Köd című filmje sem kivétel.

fog2.png

Egy tengerparti kisvárosra sűrű köd telepszik, melyben misztikus alakok tűnnek fel. A félelmetes szellemek egy 100 évvel ezelőtti árulás következményei, melyet a városlakók követtek el. Az átkot csak akkor lehet megszüntetni, ha megismerik a matrózok történetét, és visszaszolgáltatják a kincset, mely őket illeti…

A köd egyáltalán nem a legjobb filmje Carpenternek, de az ütős alapstory, és a megteremtett atmoszféra hatására mégis emlékezetes darab lett a rendező karrierjében. Carpenter mindig is jól bánt a zenével, és ez itt sem volt másképp. No, nem kell itt bonyolult dallamokra gondolni, hanem egyszerű, de annál hatásosabb hanghatásokra, amik félelmetesek és fülbemászóak voltak. Ehhez természetesen társult a remek fényképezés is, mely szintén pluszt adott az összképhez.

A direktor úr a film első 40 percével, kis túlzással már-már Halloween-i és Dolog magasságokban járt, ám a folytatás megbélyegezte a filmet, és az addig ügyesen felépített filmjét romba döntötte. Kicsit olyan, mintha megunta volna a rendezést és már csak túl akart volna lenni rajta. A köd sokkal jobb is lehetett volna, ha képes fenn tartani azt a feszültséget, amit az elején éreztünk, ugyanis a horror elemekkel ügyesen bánt, és a legjobb jeleneteknél még a mai napig is libabőrös lehet néző. Mondhatjuk úgyis, hogy jelen volt a Carpenter hatás, ami annyit jelent, hogy 1 perc után simán meg tudjuk mondani, hogy ezt a filmet ő rendezte.

A film a színészekkel sem állt rosszul, hiszen két generáció sikolykirálynőit is felvonultatta, gondolok itt Janet Leigh-re, és Jamie Lee Curtis-re. Előbbi ugyebár a Psycho, míg utóbbi a Halloween filmek sztárja volt.

fog.png

A köd a hibái ellenére is egy ügyes kísértethistória, melyet bátran lehet ajánlani a horror rajongóknak, de végeredményt tekintve senki ne várjon Dolog és Halloween magasságokat. Ott lehetett volna, ha… 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr805567602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2013.11.07. 20:49:34

Nekem minden hibája ellenére az egyik kedvenc Carpenter filmem a The Thing és a Menekülés New Yorkból mellett.
Érdekességként, ha jól emlékszem, valahol olvastam, hogy a kalózkapitány szellemét Kurt Russel játszotta el, baráti alapon szotyiért vállalta...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.08. 09:51:26

@Nyílméregbéka: Ezt nem tudtam, köszi :)

Amúgy Halloween neked nem tetszett?

Nyílméregbéka 2013.11.08. 18:35:06

@REMY: De tetszett, de annak idején tucatszámra jöttek ki ezek a fajta "tini" horrorok, nekem a Halloween, az "Elm utca" és a Péntek 13 egy kaptafa, egyik sem jobb, vagy rosszabb mint a másik, így kedvenc sem lett úgy igazán egyik sem.
süti beállítások módosítása