[Supernatural Movies]

[kritika] Télapu (1994)

2013. december 06. - REMY

Vannak olyan filmek, amik szinte már hozzá tartoznak a Karácsonyhoz vagy éppen a Mikuláshoz. John Pasquin filmje, a Télapu kiállta az idők próbáját, és az elmúlt 19 év alatt akkora sikert ért el a nézők körében, hogy elengedhetetlen kelléke lett az ünnepeknek, hála a varázslatos hangulatának.

tél.jpg

Kezdjük azzal, hogy a Télapó meghal. (Úristen, ez lenne az ünnepi hangulat?) Tehát a Mikulás leesik a háztetőről, miután Scott Calvin megijesztette merő véletlenségből. Calvin nem tudja, hogy mitévő legyen, ráadásul még a Rénszarvasokat is megpillantja a háztetőn. Calvin fia Charlie addig nyüstöli apját, míg fel nem húzza a Mikulás ruháját és bele nem ülnek a szánba. Miután ez mind megtörtént, Calvin élete gyökeresen megváltozik, és napról napra kövérebb és őszebb lesz…

Karácsonyi filmekből akad néhány az elmúlt bő 110 évből, de nem mindegyik tudta átadni az igazi ünnepi hangulatot. A Télapu viszont az egyike azon filmeknek, amiknek sikerült ez, és ezért tudott a mai napig fennmaradni. Ehhez természetesen társult egy ötletes – bár az elején egy kissé morbid – alaptörténet is, amit végül sablonos elemekkel töltöttek fel. Ez utóbbi, ebben az esetben szerintem elnézhető volt, mert egy efféle családi/ünnepi filmnél nem az a fő szempont, hogy minden porcikájában eredeti legyen a film, hanem hogy sikerüljön átadnia a kellő varázst.

Mint már említettem a Télapu sablonokból dolgozik, hiszen olyan karaktereket láthatunk, amik szinte minden második filmben – kis túlzással persze - benne vannak. Adott az egyedülálló apuka, aki szeretne a gyerekével minél több időt eltölteni, de amikor együtt vannak, akkor nem találja meg a közös hangot a fiával, ám egy bizonyos fordulat után sikerül neki, és mindenki boldog lesz. Nyilván ez a lényege, hogy boldogságot, és örömöt árasszon a film a nézők felé, hiszen a szeretet ünnepéről van szó. Tim Allen és Eric Lloyd nagyszerűen mozognak a vásznon.

tél2.jpg

John Pasquin egy rendkívül szerethető mesét hozott létre, és neki köszönhetően soha nem fogunk unatkozni a decemberi hónapban, mert ezt a filmet a 12. hónap bármely napján elő lehet venni, ha meg szeretnénk teremteni az ünnepi hangulatot. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr525675986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

john666 2013.12.09. 05:18:30

Általános iskolás koromban láttam először az iskola zsibongójában. Ötödikes voltam. Már akkor is utáltam :-D
süti beállítások módosítása