[Supernatural Movies]

[kritika] Minden odavan (2013)

2014. január 05. - REMY

Mindig nagy örömmel ülök le olyan film elé, amiben a 60-as, 70-es évek nagyágyúi kapnak főszerepet, és megmutathatják 70 vagy akár 80 év felett is, hogy ők a filmezésre születtek. Robert Redford 77 évesen vette fel a harcot a természet hatalmas erejével, és a tengeren hánykolódva mutatta meg, hogy az utolsó másodpercig küzdeni kell, ha az életünkről van szó.

allis1.jpg

Robert Redford (Hiszen nincs neve a filmben) a vitorlás hajójával vágtat az Indiai-óceán kellős közepén. Egy szerencsétlen baleset miatt a hajója megsérül, és folyamatosan telítődik vízzel. Megpróbál minden tőle telhetőt megtenni, de a természet nem engedi neki, hogy nyugta legyen. A folyamatos esőzések és viharok keresztülhúzzák Redford számításait, és nehezebb helyzetbe kerül, mint valaha…

J.C. Chandor filmje, már az első előzetes után a szívembe lopta magát, hiszen odavagyok az egy helyszínes, kevés szereplőt felmutató filmekért. Ilyenkor az már csak hab a tortán, ha egy sztár kapja meg a főszerepet. Robert Redford nagyszerű játékával színesíti az amúgy kissé vontatott, és a történethez képest hosszú filmet. (igen, egy bő 15-20 percet simán le lehetett volna vágni belőle). A szótlan főhős (Alig beszél benne. Hozzá képest még Goslingnak is szófosása van a Csak Isten bocsáthat meg című filmben) remekül adja át azt, amit percről-percre láthatunk a képernyőn, azaz a kilátástalan helyzetet. Olyan érzésünk lehet néha, mintha a Gravitációt néznénk, csak ez nem az űrben, hanem az óceánon játszódik. Tény, hogy nem annyira hatásos, mint Cuarón filmje, de a zene használatával J.C. Chandor is tudott egészen elképesztő jeleneteket forgatni, ami miatt érdemes meglesni a Minden odavan-t.

A színészi játék, és a zene mellett a fényképezést lehet még kiemelni, mert sok esetben olyan képet tárt elénk az operatőr, hogy a saját bőrünkön éreztük Redford kilátástalan helyzetét, illetve a sötét óceán nagyságát. Ide pont illik egy Jurassic Park-os idézet is, hogy „A természet mindig utat tör magának”, hiszen Mi emberek tehetünk akármit, ha a természet úgy dönt, hogy pusztít vagy erőt fitogtat. Ebben az esetben Mi mindig a rossz oldalon leszünk. Redford az utolsó pillanatig próbál küzdeni, de a karaktere percről-percre kezd rájönni, hogy a küzdelme mit sem ér, ha nem tűnik fel egy hajó a közelben. Redford csak veszíthet, de nem mindegy, hogy a helyszínt élve vagy holtan hagyja el.

allis2.jpg

A Minden odavan egy remek film, ami bár nem egy széles rétegnek készült, de aki vevő a kissé elvont monodrámákra, azoknak erősen ajánlom. Robert Redford nagyszerűen játszik, és Chandor a Krízispontja után egy újabb dicséretre méltó filmet készített. Kissé vontatott, kissé hosszú, de összességében remek. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr15732815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.06. 09:52:44

Hát nekem nagyon nem jött be, pedig én is szeretem az egy(kevés)szereplős, túlélős-küzdős filmeket, láttam a szép IMDB-pontokat, úgyhogy nagy reményekkel vágtam bele, de végül szörnyűnek találtam. Látványt, operatőri munkát semmi extrát nem láttam benne, Redford szerintem úgy játszotta végig, mint akinek fáj az aranyere, és ki kéne mennie, de inkább még marad pár percig, hogy meglegyen a jelenet. Lélektelen, hangulattalan játék volt, nem láttam rajta se azt hogy élvezi (már a szerepet), se azt, hogy átéli a dolgot, egy unott öregembert láttam, aki elszöszmötöl a hajóján (csónakjában), aztán egyszercsak vége. Gondolom Redford, meg a nem szokványos sztori/helyszín miatt ment fel a film ázsiója, pedig igazából egy unalmas film, egy fáradt főszereplővel.
süti beállítások módosítása