[Supernatural Movies]

[kritika] A túlélő (2013)

2014. január 07. - REMY

Peter Berg nem tartozik a legnagyobb rendezők közé, de azért néha elkapta a fonalat és leforgatott egy Amazonas kincse és egy Péntek esti fények című filmet. 2012-ben elérkezett számára a mélypont, hiszen a Csatahajó nevezetű katasztrófát is megrendezte, de hamar fordult nála a kocka, mivel egy évvel később leforgatta a karrierjének legjobb filmjét a Túlélőt.

lone2_1.jpg

A filmje az azonos című, megtörtént esetet feldolgozó Marcus Luttrell könyve alapján készült. 2005-ben négy Seal kommandós az afganisztáni Hindu Kush hegyei között próbált meg elfogni egy hírhedt Al-Kaida vezért. A bevetésük során egy nem számolt problémával találkoztak, ugyanis néhány afganisztáni kecskepásztor felfedezte őket. Ekkor még nem is lett volna baj, de miután a katonák élve elengedték őket, az egyikőjük riasztotta az ellenséges katonákat…

Berg filmje se rest tiszteletet állítani az amerikai katonáknak, épp ezért érezni lehet a filmjén, hogy ezt azért forgatta le, hogy ismételten megmutassa, hogy az amerikai katonák milyen nagy hősök, és mennyire nagy hazafiak. Ezt már sokszor láttuk, és sok rendező készített erről filmet. A történet nyilván itt más, de a cél itt is ugyanaz volt. No, de akkor a Túlélőt mégis hova lehet sorolni? A Túlélő egy olyan akció-thriller melyet érdemes volt megrendezni. Nem tocsog a nyálban, és a giccs is távol áll tőle, bár nem minden esetben, de messze nem ez jellemzi a filmet.

A Túlélő egyik nagy erőssége a forgatókönyv, amit a Forgatókönyvírók Szakszervezete (WGA) is észrevett, és nem is érdemtelenül. A 2 órás játékidő alatt nincsenek üresjáratok, ezáltal nem ül le a film, hanem szép tempót diktál, így kijelenthető, hogy Peter Berg remek munkát végzett a forgatókönyv terén is. Emellett az akciók kivitelezése is szót érdemel, mert hál’ Istennek Berg operatőrét nem kapta el az a „betegség”, hogy a harci jelenet közben eszeveszettül rángassa a kamerát. Ezt mindenképpen érdemes megemlíteni pozitívumként, mert manapság ez egyre ritkább… valamint a sminkelésre se lehet panasz, de ezt már csak így mellékesen jegyzem meg.

Ami még mindenképpen dicsérendő az a szereplőválogatás. Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster megállták a helyüket, mi több, egészen jól viselték a harcot a tálibokkal. Emellett még Eric Bana is tiszteletét tette a filmben, bár az ő szerepe nem volt olyan nagy.

lone1.jpg

A Túlélő tehát egy pofás akciófilm, neves színészekkel, és egy virágzó rendezővel. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a film nem lesz világmegváltó, nem lesz sokak kedvence, de mindenképpen korrekt a maga nemében, és aki egy tökös, és jól megrendezett akciófilmre vágyik, annak erősen ajánlom. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr745734520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.01.07. 08:19:00

Egy hónap múlva lesz a magyar premiere. Mi értelme volt ennek a posztnak?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.07. 08:41:27

Igaza volt a Varietynek, amikor azt írták, hogy a Sólyom végveszélyben óta nem volt ilyen jó háborús akciófilm. Mondjuk az nem is igazán jött át, hogy neked mi nem tetszett benne. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.07. 09:43:30

@Nyílméregbéka: Nem biztos, hogy mindenki hallotta a filmről.

@danialves: Tetszett, de nem tudtam úgy felkelni a gép elől a film után, hogy "húúúhaaa" Elismerem, hogy jól megrendezett film, de nálam nem volt annyira hatásos, pedig szeretem az efféle filmeket.

Nyílméregbéka 2014.01.07. 12:34:00

@REMY: ? Úgy értettem mi értelme van egy hónappal a magyar premier előtt kitenni egy filmről kritikát. Ha nem lenne magyar mozibemutató, megérteném, de így csak egy torrent reklám.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.07. 13:29:01

@Nyílméregbéka: Értem mit mondasz :) Viszont eszem ágában sincs reklámozni a T'rrenteket, viszont ha jó a film, akkor megérdemli, hogy már most írjak róla. Talán így ráveszi majd magát + 1-2 ember, hogy meglesse a moziban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.07. 15:57:59

@REMY: Jó, ezt így értem, elsőre azt gondoltam, hogy ez kicsit több sima "tetszik/nem tetsziknél".

Amúgy akármennyire is nem szeretnéd, ezzel pont a torrentet reklámozod. De @Nyílméregbéka: is azzal, hogy ezt leírja kommentben. :D (meg én is most már :D) Egyébként még csak-csak elhitték volna, hogy mindössze nagyon korán volt belőle sajtóvetítés.

GRANDFUN 2014.01.07. 17:44:57

Nekem nagyon tetszett, kétszer is megnéztem egymás után. Semmi nyál, semmi tulzás ...teljesen hihető. Szerintem zseniális film a kategóriájában.

Nyílméregbéka 2014.01.07. 20:06:11

Amúgy szerintem a Battleship, egyáltalán nem volt katasztrófa, szerintem fasza kis szórakoztató akció sci-fi volt, ami egy percig sem vette túl komolyan magát. Én végig remekül szórakoztam rajta a moziban, egyszer sem feszengtem kínosan mint mondjuk a Prometheus vagy az Elysium alatt. Egyszerűen sokan nem tudták a helyén kezelni a filmet, akárcsak a White House Down-nál, amit szintén rossz indokok alapján húztak le sokan.
süti beállítások módosítása