[Supernatural Movies]

[kritika] Harcban élve (2013)

2014. február 05. - REMY

Talán egy kicsit úgy tűnik, hogy Jason Statham kezd belefásulni az akciófilmekbe. Az elmúlt években rendre szállította a közepesnél közepesebb akcióorgiákat, amik között egy olyan sem akadt, amire azt lehetett volna mondani, hogy „ez igen, ez tökös film volt”. Egyedül a Feláldozhatók 2-re lehetne ezt rásütni, de az nem is teljesen Statham film, hanem inkább egy nyugdíjas találkozó. Ám 2013 második felében Sylvester Stallone, valamint Gary Fleder segítségével újra nyeregben érezhette magát.

home3.jpg

Phil Broker az ex-ügynök maga mögött szeretné hagyni múltját. Lányával egy város melletti házba költöznek, ahol nyugodt körülmények között élhetnek, legalábbis ezt gondolja Phil, hiszen a városban az emberek 99% egy elbaszott idióta, akik folyamatosan keresik a bajt. Philt viszont kemény fából faragták, így nem tudják kikészíteni. Azonban egy iskolai baleset miatt elszabadul a pokol…

A Harcban élve jó (de nem hibátlan). Jó arra, hogy a hétvégén leüljünk este a TV elé és megnézzünk egy fasza akciófilmet, ami nem tornáztatja meg az agyunkat, hanem kikapcsol. Kikapcsol, mert nem fogalmazódik meg bennünk világmegváltó kérdés, nem döbbent minket rá semmire, hanem egyszerűen csak pihentet, és a másfél órás játékidejét szórakoztatóan tölti meg. A forgatókönyvet Stallone írta, ám nem volt egyszerű dolga, mert meg volt kötve a keze, hiszen egy regényt kellett átírnia. De véleményem szerint egész korrekt munkát végzett, ellentétben a rendezővel, Gary Flederrel.

Fleder talán egy kicsit sokat akart. (A regényt nem ismerem, de a sima bosszúállós story sokkal jobban működött volna) Egy akciófilmben megpróbált drámázni (ez alapjáraton egyáltalán nem baj, de ha drámázunk, akkor csináljuk jól), és épp ezek voltak a gyengébb részei a filmnek. Egyszerűen Statham nem képes arra, hogy érzelgősködjön, nem a dráma az ő asztala. Tőle mást várunk, és amikor végre az ő terepére tévedt a történet, akkor bizony megállta a helyét, mi több egyenesen szárnyalt. Nagyon jól illik hozzá a kemény gyerek figura. Az akciójelenetek teljesen rendben vannak, a bunyók szintén, de azért utóbbi el is várható akkor, ha Statham a főszereplő.

A történet – 1-2 jelentet leszámítva – teljesen jól folyik, illetve a bosszúállós szál is jól bontakozik ki. Azonban a film rövidsége miatt néhol érződik a türelmetlenség, ám ha a filmnek nem lennének hibái, akkor alapból egy teljesen más értékelést kapna. A harcban élve akár jobb is lehetett volna, még akkor is, ha marad ez a szereplőgárda (más rendezővel). Statham karaktere egyszerű, de eléggé erőteljes volt, könnyen meglehetett szeretni. A drámai részek sokkal hatásosabbak lettek volna, ha a kislányt helyezik előtérbe, és arra fókuszálnak, hogy ő hogyan éli meg a helyzetét. Ezzel valószínűleg azt érték volna el, hogy bő 20 perccel hosszabb a film, de sokkal komolyabb lett volna az összkép. Ám így se rossz, csak éppen más kategóriát képvisel.

hom2.jpg

A harcban élve egy B akciófilm, de annak jó. Nem szabad tőle sokat elvárni, nem lesz tele óriási fordulatokkal, sőt eléggé kiszámítható, viszont a tálalás megfelelő arra, hogy jól szórakozzunk. Az utóbbi pár év egyik legjobb Statham filmje, (amiben csak rá fókuszálnak). 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr355799273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.02.05. 19:13:40

Tavaly jó volt tőle a Parker is, én azt nagyon birtam, de ez is egy jó akciófilm volt szerintem tőle (7/10). Semmi képpen nem nevezném B-filmnek, mert nem az. Nem volt egy kiemelkedő alkotás de azért Stallone egész tisztességes forgatókönyvet írt Logan regényéből, jó volt a szereplőgárda is, mondjuk a rendezésen néhol meglátszott, hogy Fleder inkább tévés rendező...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.05. 19:25:08

@Nyílméregbéka: 2011-ig visszamenőleg szerintem a Kolibri-kód és a Mestergyilkos volt tőle jó, a többi eléggé közepesre sikeredett. Parker nem igazán jött be :S

Nyílméregbéka 2014.02.05. 19:33:11

@REMY: Nekem meg a Meszergyilkos nem jött be, az egy felesleges remake volt szerintem, sokkal gyengébb lett mint az eredeti, ami egy klasszikus, Charles Bronsonnal és Jean Michael Vincenttel. A kolibri kód meg most be sem ugrik, nem rémlik melyik az, pedig biztos láttam. :)

Nyílméregbéka 2014.02.05. 19:39:57

Közben megnéztem az ájemdibin, már tudom melyik az, csak a magyar címe nem volt ismerős Redemptionként volt meg nekem:) Nem rossz, de akkor már inkább a Killer Elite.... :))
süti beállítások módosítása