[Supernatural Movies]

TOP 5 Jay és Néma Bob film

2014. február 14. - theivan

1994 volt az év, amikor a Sundance fesztiválon feltűnt a világ egyik legnagyobb Star Wars rajongója: Kevin Smith rendezésében bemutatásra került a Clerks, vagy magyar nevén a Shop-stop. Dante és Randal párosa mellett más is a vászonra festetett: egy enyhén koherens univerzum, az View Askewniverse, amely keretei között megtalálható 6 filmben Smith ugyanazon hőn imádott színészeit alkalmazta. Tényleg gyenge összeköttetésről van szó, hiszen ezek a filmek történetileg és karakterileg eléggé szabadkezűen bánnak a már meglévő alapanyagokkal - konkrétan sehogy. Egyértelműen egyetlen – egészen pontosan két - elemnek tudható be a tény, hogy valamilyen szintű összekapcsolásról beszélhetünk: az immáron 20 éve megalkotott két junkie-nak, akiket remélem senkinek sem kell bemutatnom. A 90-es évek egyik legjobb feszültségoldó comic relief-párosa voltak, akik néha magának a rendező véleményének is hangot adtak, a 2000-es években pedig szabályos retro-státuszba léptek.Clerks-2-jay-and-silent-bob-1746577-1024-576.jpg

A lenti toplista nem kisebb dolgot hivatott elkövetni, mint eme filmeket rangsorolni.

 

Diszkvalifikálva: Shop-Show (1995)

mallrats02.jpg

A többi ismeretében már-már inzultálóan rossz film. Értem én, hogy egyfajta szép emléket igyekezett állítani a régi kalandvígjátékoknak, de ez se nem kalandos, se nem víg. Viszont volt valami romantikus tv-játék, tehát ja, egy bizonyos szempontból játék. 

5. - Jay és Néma Bob visszavág (2001)

jay-and-silent-bob-strike-back-DI.jpg

A film, melynek elkészítése már eleve adta magát, ebben a klasszikus vígjáték-környezetben pedig különösen. Öt kiemelkedő vígjáték közül utolsónak lenni nem szégyellendő, de egyértelműen csak egy guilty pleasure-ről beszélünk, még ha Ben Affleck tök állat is volt a Fantomokban!

4. - Shop-stop 2. (2006)

Clerks-2-clerks-1746027-1024-576.jpg

A leghangosabbakat itt nevettem, és szerintem – az előző helyezettel egyetemben – több egysorost hagyott meg az utókornak, mint a dobogós helyezettek, főleg, mert ennyi volt a céljuk. Más, mint az első, igaz, más az évtized is. A bárányok pedig hallgatnak.

3. - Dogma (1999)

Dogma-Matt-and-Ben-1024x527.jpg

E mögött lapul meg a legőrültebb koncepció, amely mégis, meglehetősen megfontolandó gondolatokat is szült. A szarszörny mivoltát egy vallási tematikájú filmben is csak egy ehhez hasonló képregény-őrült engedhette meg magának.

2. - Shop-stop (1994)

Clerks-1024x716.jpg

A szűk zseb és az őszinteség szatírája: a szűk zsebé, mert itt sem a fekete-fehér kamerának, sem a névtelen cigarettamárkáknak, sem bármi másnak nincs művészeti indíttatása; és az őszinteségé, mert Kevin Smith – többek között – ezt sem rejti véka alá. Egy nagyon rossz nap egy nagyon jó filmben.

1. - Comic Strip – Képtelen képregény (1997)

ae8d6e43chasingamy1.png

Tedd túl magad a körszakállas Ben Afflecken: így kell tabuk nélkül, mégis intelligensen szerelmes történetet mesélni. Érdekes kérdés, hogy vajon üldözni kell és mindent meg kell próbálnunk, hogy megragadjuk, vagy érdemesebbnek bizonyul elengednünk egy Amyt. Valaki próbál erre választ adni egy hosszú monológban, eme valaki személye pedig ki más lenne, ha nem maga a rendező.

Utólag belátva egész könnyen dűlőre jutottam ezzel a listával. Ti hogy vagytok ezzel? Szerintetek mit újat tud hozni a Shop-stop 3, a filmuniverzum immáron harmadik évtizedébe lépbe? Kell egyáltalán valami újat hoznia?

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr405807015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.14. 09:04:33

a shop showt nem szabad kizárni az amolyan "előzményfilmje" lehetne a clerks-nek, mielőtt doglozni a kell az átlag amcsi fiatalnak érettségi után éppen hogy egyetem elején játszódik, talán fél évvel, eggyel a clerks előtt.

Nem igaz, sőt egyszerre játszódik tudom, hiszen az osztálytársnő halála/temetése mindkettőben benne van, így egy időben kell, hogy játszódjon, de remélem értitek, hogy értem az előzményt.

Nuuk 2014.02.14. 13:19:19

Mondjuk 6 filmből TOP5-ös listát összeállítani elég könnyű :D

Félre ne érts, nagyon szeretem ezt az univerzumot, némelyik filmet tízszer is megnéztem.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.14. 13:33:29

@Nuuk: Bár nem én írtam a cikket, de rangsort viszont érdemes csinálni 5-6 filmből is, mert jó kiindulópont lehet azoknak, akik nem ismerik ezeket a filmeket.

crazyfish 2014.02.14. 13:55:53

Mivel szubjektív a műfaj, nem nyavalygok, de a Dogma és J&néma bob visszavág ami nálam elől van, és imádom Rosario Dawsont!!...:)))

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.14. 15:24:41

@REMY: Csak mondjuk azt ne hívjuk már TOP 5-nek. :D
Azért egy TOP 3 Gyűrűk ura-film, vagy egy TOP 4 Bourne-film is hülyén venné ki magát. Ilyenkor azért mégis jobban néz ki egy olyan írás, ami pl. a Mad Max filmekről volt nálatok. És még rangsorolni is sikerült benne.

ON: A két Shop-Stop remek, viszont Mallrats-et meg a Visszavág-ot végig sem néztem, egyszerűen hihetetlenül humortalan filmek. Nagyjából itt ment is el a kedvem a Kevin Smith-életműtől, de azért a 3. részt várom, meg szerintem a Dogmának meg a Chasing Amynek is nekifeszülök majd.

GrandPa 2014.02.14. 16:44:39

Azért lássuk be: azok a teóriák amiket a Dogma felvetett, ülnek rendesen:))) Nálam az a király film, úgy 10 éve! :)

Nyílméregbéka 2014.02.14. 17:43:34

Hasonlóan rangsorolnám én is, talán az első kettőt megcserelném....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.14. 18:49:46

@REMY: aki nem ismeri annak pláne nem jó kiindulópont, mert annyira egyben van ez az univerzum, annyira sok az egymásra utalás, hogy ha el akarja valaki kezdeni, akkor készítésének sorrendjében jobb ha teszi, mert úgy nem marad le semmiről.

@GrandPa: és Smith hívő keresztény a mai napig(!). Ha tetszett olvasd el a guardian devil című daredevil minit, szintén Smith írta hasonló kérdések egy szuperhős szemén keresztül.

Globetrotter2014 2014.02.19. 16:02:35

Dogma rendben volt, bár a Simpsonson nevelkedett emberként is kissé szájbarágósan dogmatikusnak tűnő politikai mondanivalóval.

A képtelen képregény nem kötött le.

A jay én néma Bob nem érdemel dobogós helyet de itt csak a dogma jobb nála.

Kevin Smith valamelyik standupozását esetleg beraknám második-negyedik helyre :)...

jet set 2014.03.02. 00:40:09

Nálam a Dogma van az első helyen.
süti beállítások módosítása