[Supernatural Movies]

[kritika] Műkincsvadászok (2014)

2014. február 22. - Lakat Barnabás

Adolf Hitler, aki nagy műkedvelő volt, s köztudottan alkotott is, mielőtt inkább diktátorkodásra adta a fejét, a háború során mintegy 5 millió különböző műkincset gyűjtött össze (rabolt el) a meghódított területekről. Célja egy über alles Führer Múzeum létrehozása volt. A szövetségesek persze eme tevékenységét sem nézték jó szemmel, s mivel tudták, hogy ha Németország elbukik, akkor Hitler kiadja a parancsot az összegyűjtött kincsek megsemmisítésére – ha az övé nem lehet, másé se legyen alapon -, ezért létrejöhetett egy Monuments Men, magyar keresztségben Műkincsvadászok névre keresztelt alakulat. A csapat tagjai nem kimondottan katona alkatok voltak, és még csak nem is feltétlenül erejük teljében lévő fiatalok, hanem művészettel foglalkozó emberek, tanárok, restaurátorok, építészek, ily módon mégis a lehető legalkalmasabb csapatot alkotva a nemes feladat végrehajtására. Céljuk az elrabolt alkotások felkutatásán és visszaszerzésén túl arra is kiterjedt, hogy a szövetséges csapatok előrenyomulás közben lehetőleg ne okozzanak további károkat.

the-monuments-men-poster.jpg

A fent leírtak valóban megtörténtek, az akció pedig sikerrel járt, így rengeteg művészeti alkotás maradhatott meg az utókornak. Nem nehéz belátni, hogy mint a második világháború megannyi mozzanata, ez is kiáltott egy szélesvásznú, nagyszabású hollywoodi filmfeldolgozás után. George Clooney meg is tette nekünk ezt a szívességet és gyöngyvászonra vitte a huszadik századi történelem eme roppant érdekes momentumát. Több-kevesebb sikerrel. A tisztánlátás végett meg kell jegyezni, hogy Clooney és Grant Heslov (társforgatókönyvíró) nem a létező személyeket írták bele a filmbe, hanem részben fiktív karaktereket alkottak, kitalált nevekkel, ugyanis viccesnek, néhol esetlennek akarták mutatni őket, és véletlenül sem szerették volna az igazi hősöket rájuk nem jellemző tulajdonságokkal felruházni.

Az alapvető probléma a Műkincsvadászokkal az elvárásokban keresendő, s mivelhogy ez külső tényező, ezért nem is feltétlenül lehet a saját hibájának felróni. A kilencvenes évektől kezdve eléggé más képet mutattak a háborús filmek, mint amit azelőtt megszokhatott a közönség, gyakorlatilag egytől egyig a háború borzalmaira fókuszáltak, a maguk nyers és elrettentő valóságában, a lehető legrealisztikusabb módon bemutatva azokat. Ez a tendencia pedig egészen napjainkig tart. A másik tényező a mára már nemcsak elismert színésszé, hanem elismert rendezővé is érett Georgle Clooney neve, illetve az általa összeverbuvált igencsak erős színészgárda. Ha ezeket a tényezőket, valamint a film előzeteseit, melyek a mai tendenciát követve némileg más hangulatot árasztanak, mint maga a kész produktum, összeszedjük, el is jutunk az egyszeri filmbarát fejében kialakuló képig, egy monumentális, letaglózó erejű, sok Oscar várományos háborús filmig. Amit kapunk az viszont sokkal inkább egy roppant bájos háborús matinéfilm, ami akár a hatvanas-hetvenes években is készülhetett volna, és most bizonyára gyakran a műsorára tűzné valamelyik klasszikusokat sugárzó mozicsatorna. Akár vasárnap délután is. Ez valóban baj? Véleményem szerint a legkevésbé sem, már csak azért sem, mert a mai kínálatból eléggé hiányoznak az ilyesféle filmek. Nem akar sokat, csak elmesélni egy történetet, a lehető legegyszerűbb módon, minőségi tálalásban, remek színészek előadásában. Ezt pedig gond nélkül teljesíti is. A cikk írásakor a film 34%-on áll rottentomatoes-on, ami azért véleményem szerint eléggé képmutató dolog, és nem is egészen értem. Ugyanazok az emberek húzzák le, akik oda-vissza ajnározzák az épp aktuális „tök ugyanolyan, mint az előző” sokadik képregény feldolgozást. És nehogy már valaki azt mondja nekem, hogy azok jobbak ennél. A frászt.

monuments2.jpg

Lehetett volna persze azért jobb film is ez, vannak benne ugyanis kihagyott ziccerek, pontosabban egy jó nagy. Ha már ilyen jó színészgárdát sikerült összeszedni - Murray, Goodman, Damon -, és a rájuk írt karakterek is tényleg nagyon jók, és ami fontos, hogy szerethetőek, akkor jobban rámehettek volna a köztük kialakuló viszonyokra, konfliktusokra, és többet szerepeltethették volna őket együtt. A csapat a játékidő nagy részében szét van szórva, és elég gyakran ugrálunk a helyszínek között, a film pedig ettől elég csapongóvá válik. Kicsit tehát felemásra sikerült, de így is remek kikapcsolódást nyújt a Műkincsvadászok.
Ja és nem mellesleg, a film zenéje igen jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr245826335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avocado_ 2014.02.22. 16:16:14

Nehogy elhiggyétek amit fent ír a srác.. A műkincsvadászok az év eddigi legrosszabb filmje. A moziban az egyébként sem sok érdeklődőből elég sokan léptek le a felénél és tökéletesen megértettem őket:
-bárgyú poénok amiket már a gyerekek sem nevetnének
-összeszedetlen, zavaros történetvezetés
-a párbeszédek mint valami rosszul fordított rajzfilmben
-a karakterek totálisan nullák. A nevét sem tudtam megjegyezni a karaktereknek annyira semmitmondóak, ennyire rossz ábrázolást még egy lowbudget horrorban sem láttam, nem hogy george clooney-tól.
-Nem is lehet összeszámolni hogy mennyi klisé és sablon van a filmben
-Még a zene is nevetségesen oda nem illő szinte az összes jelenetben.
Összegezve úgy szar ahogy van, tökéletesen 10/1 film, és már bocsánat de akinek annyira bárgyú az ízlése hogy ez tetszett neki annak talán nem kéne filmes blogba kritikát írnia.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.22. 16:22:51

@avocado_: Imádom, amikor jön egy kommentelő, és megmondja az adott írónak, hogy milyen legyen az ízlése. Szubjektív dolog, nehogy már baj legyen, ha egy adott film tetszik valakinek (ráadásul ki is fejti a dolgokat) vagy nem tetszik.

Az meg, hogy valaki kimegy a moziból, háát... annyira szerintem nem olcsók a mozijegyek, hogy csak úgy "kidobjuk a kukába".

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.02.22. 17:16:08

legutóbb index címlapon lett a 'megdönteni hajnal tímeát' az égig magasztalva. tegnap megnéztük, és botrányosan szar, igénytelen fércmű. lehet én vagyok túlérzékeny a jó forgatókönyvekre, nemtom, de az valami félelmetesen szarrá volt hypeolva, és tanúsíthatom, hogy nézhetetlen.
ezekután igencsak szkeptikusan állok a 'csakazért nézzünk meg valamit, mert ehhez képes sokkal szarabbak is vannak' mentalitáshoz, még annak tükrében is, hogy egyébként szívügyem a trash-filmezés tévézés (zs-kategória és Barátok közt helló)

csak arra akartam kijjjukadni, hogy nem biztos, hogy egy filmet az tesz népszerűvé, hogy jobban megvan csinálva mint egy (dőltbetűvel) 'szuperhősős' adaptáció. Azok között is vannak ugyanis zsírosak.

és bocs hogy itt akadtam ki hajnal timire, csak még nem dolgoztam fel.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.22. 19:49:40

@avocado_: Elnézést, hogy megírtam a cikket, egy bárgyú ízlésű kretén vagyok, ígérem, hogy ezentúl, ha szerintem egy film nem rossz, de sokak szerint igen, akkor én is azt fogom róla állítani. Köszöntem a lehetőséget. :)

facepalm 2014.02.23. 00:33:24

Egyetértek az első kommentelővel. Ilyen lassú, jellegtelen, 0 színészi játékú, unalmas szart nagyon-nagyon rég nem láttam. Fel nem tudom fogni, hogy ilyen színészi gárdával és egy ilyen sokszor, jól bevált témában, hogy sikerütl ekkora szart alkoltni.
Annyira semmi érdekes, izgalmas, vicces nem történik 2 órán át a filmben, hogy nem hittem a szememnek, hogy 2014-ben ilyet mozikban mernek vetíteni. Az a 34% nagyon is helyén van, többet egyáltalán nem érdemel.

jorosz5 2014.02.23. 00:39:52

Tényleg az év legvacakabb filmje, Murray bácsi meg nagyon kár, hogy meggondolta magát és nem ment el nyugdíjba, egy tehetségtelen pojáca.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.23. 00:50:44

@jorosz5: Murray tehetségtelen? Nincs több kérdésem... :D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2014.02.23. 07:01:09

@REMY: De miert, mitol akkora szinesz? Ezt en se ertem. Mondjuk oregkorara Jack Nicholson is nagy ripacs lett.

Circus 2014.02.23. 08:35:34

Előrebocsátom, nem láttam a filmet, így csak általánosságban jegyezném meg, hogy aki valamilyen kritika nyomán/miatt néz/nem néz meg egy filmet, az meg is érdemli.

Köszönhetően az internetnek, homlokegyenest ellentétes vélemények kerülnek egymás alá, általában a bűnrossz/hiperjó felosztás mentén. Bár nyilván normális, hogy mindenkinek más a véleménye, de az ekkora szórás szerintem hiteltelenné teszi a kritikát, mint műfajt... Ráadásul nem annyira művészlélek révén nem tudok mit kezdeni azzal, aki nem a szórakoztató (ez lehet csak kikapcsolódást nyújtó, nem feltétlenül a zs-film/barátokközt szintre gondolok) értékét nézi.

Ez a kirohanás nem a jelen poszt kritikája, sőt, konkrétan itt olvastam először, hogy a film nézhető egyáltalán, de minden kritikát úgy kellene értelmezni, hogy a végére vagy az elejére odaillesztjük azt, hogy 'szerintem'.

Szerintem.
:)

Nyílméregbéka 2014.02.23. 11:45:41

Az ilyen "az év legrosszabb filmje" kezdetű kommenteket nem kell és nem is lehet komolyan venni. Lehet egy filmet szeretni vagy nem szeretni, ez ízlés kérdése, de a "legrosszabb" vagy 1/10-es beszólasok zsigeriek, és semmi köze a valósághoz.
A kritikával én teljesen egyetértek, ez a film nem kiemelkedő, de nem is rossz, nem több és nem kevesebb mint két óra könnyed szórakozás.

Nyílméregbéka 2014.02.24. 07:52:30

@Rorschach: Javaslom nézd meg mondjuk a The Life Aquatic with Steve Zissou-t vagy a Lost in Translationt...

@jorosz5: Ok, győztél! Tiéd a nap legostobább kommente címe! :D

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.03.02. 09:29:57

Az év egyik leginkább várt filmje volt számomra a Műkincsvadászokat és, remélhetőleg idén nem csalódok még egyszer ekkorát filmben. Részleteiben jó, de összességében egy hatalmas kihagyott lehetőség. Az alaptörténet érdekes lenne, a színészek is jók (még ha nem is alakítanak kiemelkedőt, de Clooney-t, Murray-t és Goodman-t mindig jó látni), de valóban a film nem tudja eldönteni, hogy mi akar lenni. Klasszikus II. VH-s kalandfilmnek baromira nem kalandos (pedig leiginkább ezt vártam tőle, szóval nem hiszem, hogy az elvárásaimmal volt baj), drámának messze nem elég erős és bár poénok vannak benne egyik sem olyan emlékezetes (alig van benne ilyen jelenet), hogy évek múlva is felemelgessük, csupán egy szolid mosolyra elegendők. De a film legnagyobb hibája, hogy lassú és többnyire igen unalmas. Nyilván nem akció filmet vártam (hanem kalandot), de ha nem történik semmi és a dráma sem olyan erős (lehet egy művészettörténészt jobban meghat egy olyan jelenet amikor rátalálnak a híres alkotásokra)a film sajnos unalomba fullad és egy film legnagyobb hibája az ha unalmas. Pedig nagyon akartam szeretni ezt a filmet, de sajnos ez tényleg egy elszalasztott lehetőség. Azonban a klasszikus háborús kalandfilmeket idéző zenéje kifejezetten jól sikerült a filmnek, számomra ez a film legnagyobb pozitívuma. Be is szerzem majd az albumot.
süti beállítások módosítása