[Supernatural Movies]

[kritika] A barlang (2005)

2014. március 14. - REMY

Sokan úgy tartják, hogy a 2005-ös esztendő legjobb horror filmje nem más, mint a Neil Marshall által rendezett és írt, Barlang című film. A ráaggatott jelző nem is áll olyan távol az igazságtól, mert tényleg nagyon előkelő helyet foglal el az új évezred horrorjai között.

bar1.jpg
Egy évvel a tragikus kimenetelű baleset után újra találkozik Juno és Sarah. Juno barlangtúrát szervez, aminek a célja, hogy Saraht újra maga mellett érezhesse, és összekovácsolja a hat fős társaságot. A lányok arcán öröm és boldogság van egészes addig, amíg ki nem derül, hogy Juno egy ismeretlen barlangba vezényelte őket, ahol ráadásul nincsenek is egyedül…

Mindig is rajongtam az olyan horrorokért, ahol adott egy csapat, akik a játékidő alatt szépen elhullanak, így örültem, amikor néhány éve rátaláltam a Barlangra. Sok jót olvastam róla, és nem is csalódtam benne, hiszen Neil Marshall remek munkát végzett. Az első percekben egy felettébb erős jelenettel indított, ami megadta a film alaphangulatát. A későbbiekben azonban ezt még tovább tudta fokozni, hiszen az egész film átcsapott egy klausztrofob-thrillerbe, aminek az egyik jelenete ráadásul kegyetlenül hatásos lett.

A nyitójelenet utáni időszak azzal telt, hogy a lányokkal felálló csapat megismerkedett az anyatermészet által kialakított barlangrendszerrel. Ebben az időszakban lassan folydogált a történet, de pont ez tett jót neki, mivel az utolsó bő fél óra nagyon pörgősre sikeredett. Nagy kontrasztot jelentett ez a filmen belül, de mégis működött, mi több, nagyon is jó ötlet volt, hogy a lassú tempóból, végül száguldozás lett.

Neil Marshall filmje pont azért lett sikeres, és pont azért szeretik sokan, mert nem agyatlan, hanem próbál komoly lenni. Néhol ugyan van 1-2 megmosolyogtató jelenet, de a játékidő nagy részében azt érezhetjük, hogy a rendező komolyan gondolta az egészet, és sehol nem merészkedett olyan területre, ami már túlzás lett volna. Komoly felvezetés, és okos vérengzés jellemezte a filmet.

bar2.jpeg
A Barlangot tehát mindenképpen csak ajánlani tudom, mert bár nem válik belőle klasszikus horror, de képes olyat nyújtani, ami miatt beleszerethetünk. Szórakoztató, és komoly horror, ami nem válik önmaga paródiájává. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr995835987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása