[Supernatural Movies]

[kritika] Szóljatok a köpcösnek! (1995)

2014. március 22. - REMY

Lehetséges, hogy az idő mindent megszépít, de a 90-es évek akkor is jó volt filmes szempontból. Rengeteg, mára már klasszikussá vált film látta meg a napvilágot, ráadásul még Gene Hackman is nagyban nyomta a színészkedést. Jó volt ez, és nem csak a nosztalgiázás miatt.

get1.jpg

Chili Palmer épp azt fontolgatja, hogy felhagy a behajtói munkájával, ám azt még nem tudja, hogy mibe kéne belefognia. Épp az egyik munkáját végzi, amikor összetalálkozik egy rendezővel Los Angelesben. Chili eldumálgat az öreggel, majd szóba kerül egy remek forgatókönyv, ami érdekli Chilit. Ekkor úgy dönt, hogy producer lesz, bár azt még nem sejti, hogy arra a forgatókönyvre mások is pályáznak…

A 90-es években Barry Sonnenfeld neve garancia volt a sikerre. Megannyi szórakoztató alkotás fűződik a nevéhez, gondolok itt az Addams Family, Szenzációs recepciós, Man in Black, illetve a Szóljatok a köpcösnek négyesre. Tisztességes iparosmunka volt mind, és az akkori időkben ez tökéletesnek bizonyult.

Sonnenfeldnek mondhatni könnyű dolga volt, hiszen olyan színészek álltak a rendelkezésére, mint John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, Danny DeVito, Dennis Farina, Delroy Lindo, valamint James Gandolfini. Kis túlzással, de ilyen névsorral még akár én is jó filmet tudnék rendezni, de a direktornak volt még egy szerencséje, mégpedig az, hogy az alapanyag egy bizonyos Elmore Leonardtól származott, azaz hátradőlve kellett megrendeznie ezt a filmet.

Ezt érezni is lehet az alkotáson, mivel erőlködés nélkül zajlanak az események. Egyszerűen, és könnyedén folynak a jobbnál jobb jelenetek egymás után, amiket remek dialógusokkal tarkítottak. Travolta pedig élete egyik legjobb alakítását nyújtotta, egyszerűen zseniális a pali. Hackman pedig fura mód most egy balfék karaktert kapott, de csakúgy, mint a legtöbb szerepében, most is lehengerlő volt. Összességében minden színész megkapta a kellő játékidőt ahhoz, hogy kiteljesedjenek, és megmutassák, hogy mit is tudnak. Senkire nem lehetett panasz.

get2.jpg

A Szóljatok a köpcösnek egy tipikus 90-es évekbeli vígjáték, ami a könnyedségével, a remek humorával, és a jól kiválasztott zenéivel tud igazán kiteljesedni. Az idősebb korosztályt egy nosztalgiaérzés is elkaphat a játékidő közben, de az csak növelni tudja az élvezeti értéket. Egy film a filmben, avagy a tökéletes szombat esti kikapcsolódás. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr145838334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2014.03.22. 13:06:24

Szerintem is 9/10. Egy ritka jó, stílusos és intelligens vígjáték.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.22. 14:14:31

erről én is írtam még a droidra. :)

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2014.05.23. 12:57:26

Egyik örök kedvenc, nálam is inkább 9/10, ráadásul a második rész sem volt túl rossz. Nem tudom, miért, de nekem a talán kevésbé ismert Totál káosz c. Tim Allen-filmet juttatja eszembe, azt is szerettem.
süti beállítások módosítása