[Supernatural Movies]

[kritika] X-Men - Az ellenállás vége (2006)

2014. április 02. - REMY

Bryan Singer lelépett, hogy megrendezze az egyik legrosszabb Superman filmet, amit valaha leforgattak, de sajnos arra nem gondolt, hogy ezzel a lépésével egy időben, kinyír egy remek trilógiát is. A rendezői székbe az a Brett Ratner ült, aki a Csúcsformában filmekkel megmutatta, hogy tud vígjátékot rendezni, de az X-Men 3. részével azt is megmutatta, hogy nem ért a mutánsokhoz, és teljesen leamortizálta Singer remekbeszabott várát.

x3.jpg
Jean Grey visszatér, de már nem önmaga. Kegyetlen, erős, és nem ismer határokat, de sajnos nem ez az egyetlen veszélyforrás a világban. Az emberek kifejlesztettek egy szert, ami átlagemberré változtatja a mutánsokat. Ez valakinek tetszik, valaki pedig ellene van. Az ellenző mutánsok kénytelenek csatasorba állni, hogy felvegyék a kesztyűt az emberek ellen…

Igazság szerint ennyi pénzből, egy ennyire gyenge X-Ment készíteni… hááát… művészet. Pedig volt benne fantázia, mert a történet jó, és bizony voltak a filmnek olyan pillanatai, amikor úgy érezte az ember, hogy „ez igen, ez most nagyon betalált”. És nem is egyszer. Elég csak a szárnyait vagdosó gyerekre gondolni, vagy a Grey család házában történtekre, de mondhatnám Jean Grey egész filmben nyújtott alakítását is. Egyszerűen félelmetes, hidegrázós, és horrorisztikus volt, de valami mégsem stimmelt az egésszel. Ratner felett eluralkodott az a hatalom, ami a rendező státusszal jár, és ez kihatott a végeredményre.

Nem egyszer esett rabjává a látványnak, ami annyit jelentett, hogy mindent meg akart mutatni, amit csak lehetett. „Húú, az a gyerek tud repülni? Húú, az a gyerek tud jeget csinálni? Húú, az a gyerek papírrepülőket tud lebegtetni? Elképesztő!!!” Egyszerűen nem tudott mit kezdeni azzal, hogy mondhatni bármit megtehetett, mert kapott a kezébe egy X-Men-t, amit ő rendezhetett. Nagyon sokszor belassult az egész film, mert ráment a látványra, arra, hogy elkápráztasson bennünket, csak éppen arra nem gondolt, hogy ezzel nem viszi előrébb a filmet. Kiölte belőle a stílust, azt, amit Singer megteremtett az első két filmjével. Kiölte belőle a szívet, ami jellemezte az X-Men filmeket. Egyszerűen felborított mindent, és mintha ez a 3. rész nem is tartozna az első kettőhöz.

Ugyanakkor voltak a rossz húzásai mellett jók is, mint például a mutánsok emberibb oldala, azaz ők is sebezhetőek, ők is félnek. Ez mind szép volt, és jó volt, de a végeredményen nem tudott változtatni. Sűrű lett a film, túl sűrű egy 100 perces játékidőhöz, ami miatt rengeteg szál kibontatlan marad, rengeteg karakternek csak néhány mondat jutott, holott néhányan több időt érdemeltek volna, pont azért, hogy súlya legyen a filmnek. De nem, Ratner sokat akart, és nem bírta, és ezért lehet rá haragudni, mert jóval több volt a történetben, és ennyi pénzből (210 millió) sokkal többet kellett volna kihoznia.

x1_1.jpg
Az Ellenállás vége tehát pénzügyileg jövedelmező volt, de minőségileg hatalmas nagy bukta, és bár szeretem így is a filmet, de haragszok az egész stábra, leginkább Singerre, hogy nem maradt erre a részre is, mert ha ezt ő rendezi, akkor valószínűleg jobb végeredményt kaptunk volna, de ez már csak történelem. A film, ugyan élvezhető, de a többi X-Menhez képest gyenge. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr645879686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2014.04.02. 00:06:25

Kér érte. :-( Rengeteg jó pillanata van, de sajna dupla ennyi blődség és faszság. Meg eleve Ratnernér semmilyenebb, sablonabb rendezőt csak keveset hord hátán Hálívúd.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.02. 00:25:31

@Creativ3Form: Viszont vígjátékot tud rendezni. Nekem nagy kedvenceim a Csúcsformában filmek, azokat egész pofásan összerakta, bár az sem igazán az ő érdeme, hanem inkább a két színészé, de elmondhatja magáról, hogy jókor volt jó helyen.

No, de majd a Hercules :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.02. 14:10:58

azért ahogy te is írod ennek a filmnek is vannak jobb pillanatai, mikor Rozsi lenyomja a sentinel programot a harci teremben az ott van.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.02. 18:14:48

Azért szerintem nem marad el olyan nagyon az első két résztől. Kicsit sok a halál benne, talán az zavar engem. Ha mondjuk csak az egyik szereplőt ölik meg, de annál a lehető legjobban felfokozzák a drámát, az jobban működött volna.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.02. 18:29:20

@Sparrow: szerintem se ANNYIVAL gyengébb ahogy azt sokan mondják/gondolják.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.04.03. 08:53:23

Hátpedig egész jó volt ez a film.
Az egyetlen ami nem tetszett a végén,hogy csak hatan mentek annyi mutáns elle.
Többen jobb lett volna.
De azért a csata így is jó volt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.03. 19:36:20

@doggfather: Jelenleg igen. A trilógiát letudtuk, de hamarosan érkezik a Farkas és az X-Men - Az elsők
süti beállítások módosítása