[Supernatural Movies]

[kritika] X-Men kezdetek - Farkas (2009)

2014. április 09. - REMY

Az egyik legkedveltebb mutáns, és az egyik legkirályabb szuperhős! Azonban az önálló filmjei nem igazán váltották be a hozzá fűzött reményeket, és a megtekintésük után arra a következtetésre juthatunk, hogy a Farkas filmek a Marvel képregényadaptációk legnagyobb kihagyott ziccerei, mert ha két filmet nem is, de egyet mindenképpen a csúcsra lehetett volna járatni, ám ehhez kellett volna egy jó rendező, és egy még jobb író.

far2_2.jpg
James Logan gyermekkorában fedezte fel, hogy különleges képességgel bír. Egy baleset miatt, azonban menekülésre kényszerül. Testvérével, Victorral próbálják meg túlélni mindazokat a háborúkat, melyekben részt vesznek, és ahogy telnek az évek, úgy válnak egyre erősebbé, ám egyszer minden megváltozik és a helyzetük kilátástalan lesz. Azonban egy titkos csoport új esélyt ad nekik, ami által végleg kialakul a személyiségük, és végérvényesen megváltozik az életük, legfőképpen Logané…

Kisgyerekként sokan eljátszanak azzal a gondolattal, hogy Rozsomákká válnak, és a kezükből pengék törnek elő. A hős népszerűsége vitathatatlan, és ha valaki megemlíti az X-Ment, akkor elég nagy százalékban Logan nevét ejti ki először a száján. Épp ezért hatalmas várakozás előzte meg anno a filmet, hiszen végre önálló alkotásban is láthatjuk szeretett mutánsunkat. Azonban a film nézése közben rá kellett jönnünk, hogy itt bizony nem lesz fülig érő mosoly az arcunkon, mert a vadállatot nem engedték ki a ketrecéből. Visszafogták, és ennek hatására a film lapos, felületes, és nem utolsó sorban gyenge lett.

Gavin Hood eredetileg eredettörténetet akart készíteni, de végül nem sikerült neki. Az első Farkas film tulajdonképpen egy bővített verziója azoknak a jeleneteknek, amiket már láthattunk korábban az X-Men filmekben. Pont a lényeges dolgok maradtak ki, amik felépíthették volna a karaktert, illetve 100%-osan bemutathatták volna. Ugyanis semmit nem tudunk meg arról, hogy milyen volt Logan gyermekkora, - az a fél perces jelenet ló***sz! – és, hogy hogyan fedezte fel a különleges képességét, és hogyan élte meg ezt akkoriban. Ez valahogy sajnos kimaradt, holott nagyon is lényeges lett volna. Emellett ott volt a rengeteg háború, melyet végigjárt a testvérével, és amik óriási hatással voltak rá, hiszen Ő nem egy könyörtelen gyilkológép, aki élvezetből öl. Ezekre mindösszesen alig néhány percet áldoztak a filmből.

Nem volt dráma! Jó tudom a Marvel filmek nem szeretnek drámázni, de könyörgöm, ennek a filmnek fontos lett volna ez a lépés, mert így egyáltalán nem volt súlya a történéseknek. Megannyi halál, és megannyi kín érte Logant, de ebből semmit nem kapunk, és ez hiba, méghozzá nem is kicsi. Igazából ez a film olyan, mint amikor elmegy a kisgyerek az állatkertbe, hogy láthassa az oroszlánt, de amikor odaér a ketrecéhez, akkor az állat csak alszik. Tehát örülünk, hogy látjuk, de mégis bennünk van a szomorúság, hogy azért ennél többet vártunk.

far3.jpg
Az első Rozsomák film igazából élvezhető. Voltak olyan pillanatai, amikor megmutatta a vadállat az igazi erejét, ám ezek csak elenyésző időt vettel el a teljes játékidőből. Akik nem fanatikus Rozsi rajongók, azok jól fognak szórakozni, de akik odavannak a karmokkal felszerelt hősért, azok húzni fogják a szájukat, mert jóval több volt ennél, ebben a filmben/történetben. Sokkal többet érdemelne Logan, mert ez így nem az igazi. (A katasztrofális CGI-t meg sem említettem...) 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr235915068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.09. 00:16:14

Mondjuk lehet, hogy abból indultak ki a készítők, hogy 3 X-Men film után nem a 4.-nek kéne elölről felépítenie a karaktert. Szóval furcsa helyzet, mert a trilógia ismeretében nyilván egy maratoni flashback-özöntől nem ájulna el senki.
Más kérdés, hogy ez egyébként tényleg hiányzik, főleg, ha már ez volt a film címe.

Amúgy ha értelme nem is volt sok, szerintem egy elég pöpec akciózás kerekedett belőle.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.09. 00:21:14

@danialves: Az akciózást megkaptuk a 2. részben. Az se volt egy hűha, de az korrektebb végeredmény lett (CGI terén egyértelműen). Itt kellett volna rálépni a gázra, aztán szépen kiengedi az egészet, had guruljon...

Jackman már nem hiszem, hogy sokáig fogja alakítani a karaktert, és kár azért, hogy egy ennyire zseniális casting után nem tudnak egy, a karakterhez illő filmet elkészíteni. Ez számomra csalódás.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.09. 08:30:19

@REMY: A 2. rész tényleg nem volt egy hűha, annyira, hogy szerintem inkább itt voltak karakteresebb és nézhetőbb akciójelenetek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.09. 13:59:11

nagyon pozitív a filmmel kapcsolatban:

Rozsi saját képregény sorozatából sok jelenetet, szálat átvettek.
Kardfogú végre nem csak morog, mint az x-men filmekben tette.

A negatívokat inkább nem sorolnám. :D talán ami a legjobban fájt a filmmel kapcsolatban, hogy túl sok mutkót akartak bele tenni, csak Rozsi, meg kardfogú elég lett volna, de deadpool, ezüstróka, küki, emma frost meg ki tudja még ki. Nem szabadott volna, a testvérek, meg valami x fegyver kezdeményezés pont elég lett volna.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.09. 14:53:16

@doggfather: Ráadásul Deadpool teljesen el lett cseszve benne :S

Globetrotter2014 2014.04.09. 16:20:56

Ez a film olyan mintha egy képregény lenne...

Elszoktunk a sok profin megcsinált film után...
süti beállítások módosítása