[Supernatural Movies]

[kritika] Superman 4 - A sötétség hatalma (1987)

2014. április 25. - REMY

Valószínűleg a 80-as években úgy gondolták a Superman rajongók, hogy a katasztrofális harmadik rész után már nem lehet rosszabb filmet csinálni. Nos, tévedtek, mert Sidney J. Furie Superman filmje - vagy legalábbis valami olyasmi – még azt is túlszárnyalta, és megszületett minden idők legrosszabb Acélember filmje. Nagy dolgokat ugyan a harmad rész után már nem lehetett elvárni, de még így is tudtak meglepetéseket okozni. Az effektek minden eddiginél rosszabbak voltak, a történet egyszerűen szánalmas, és Lex Luthor is idiótább volt, mint valaha.

sup5.jpg
Superman nem nézi jó szemmel, hogy az emberek irtják egymást, így a nukleáris fegyvereket belerepíti a Napba. A fegyverkereskedők azonban ezt nem nézik jó szemmel, így szövetkeznek Luthorral, akinek elképesztő ötlet pattant ki a fejéből. Superman DNS-ét felhasználva megalkotta a saját legyőzhetetlen katonáját, aki a Nukleáris Ember nevet viselte…

Miután elhasalt a harmadik rész és a Supergirl címet viselő spin-off is, a korábbi alkotógárda elég nagy százalékban kicserélődött. Lelépett a rendező Richard Lester, a forgatókönyvíró David és Leslie Newman, a zeneszerző Ken Thorne és az operatőr Robert Paynter is.

Bár a film tényleg a legrosszabb Superman mozi, de még így sem tudott egyértelműen a leggyengébb lenni. Voltak olyan pillanatai a filmnek, amikor bizony azt lehetett mondani, hogy jobb, mint a harmadik epizód. Kevesebb poén, és több komolyság került a Sötétség hatalma alcímet viselő alkotásba, aminek a veszte az elképesztően röhejes forgatókönyv lett. Nem is lett volna olyan nagy probléma, ha egy kicsit tényleg odafigyelnek arra, hogy mit csinálnak, mert amikor azt látja a néző, hogy Nukleáris Ember elrabol egy nőt, majd kiviszi az űrbe!! ahol semmi, de tényleg semmi baja nem lesz, akkor kicsit furcsán tud nézni. Amikor ennyire alapvető szabályokat nem tartanak be egy filmben, legyen az sci-fi vagy bármi más, akkor nem tudom, milyen végeredményre számítanak. A blődség túlszárnyalt minden képzeletet.

Amikor úgy tűnt, hogy Richard Pryor karakterénél nem lehet rosszabbat látni, akkor megjelent Luthor unokaöccse. Igazság szerint nem is szeretnék róla írni, mert szép szavakkal, de még visszafogottan is csak nagyon nehezen lehetne bármit is mondani róla. KATASZTRÓFA. Emellett természetesen újabb két óra telt el úgy, hogy nem láttunk igazi Superman ellenséget Lexen kívül, mert Nukleáris Ember sem a képregényekben, sem pedig másutt nem ütötte fel a fejét, csak ebben a kivételes alkotásban. Pedig annyi értelmes és jó ellenfele van Supermannek, hogy szinte bárkit be lehetett volna hozni anélkül, hogy húztuk volna a szánkat.

sup4.jpg
A Superman franchise tehát végleg padlót fogott, és a legendásan jó Christopher Reeve is utoljára ölthette fel magára a piros köpenyes gúnyát. De sajnos nem lehetett mit tenni… Donner remekművet alkotott 78-ban, majd az évek során egyre csak esett a színvonal, és végül oda jutottunk, hogy Reeve is csak annyit tudott kiejteni a száján a 4. résszel kapcsolatban, hogy egy tévedés! 3,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr616048703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.25. 13:37:25

csoda, hogy adtál rá akár egy pontot is a kritika után. :D
süti beállítások módosítása