[Supernatural Movies]

[kritika] Mission: Impossible II (2000)

2014. május 07. - REMY

Létezik hatásvadász film, és létezik a Mission: Impossible 2. John Woo olyannyira a csúcsra járatta ezt a filmes kelléket, hogy keresve se találnánk még egy ilyet. Amikor Tom Cruise azért növeszti meg a haját, hogy a lassított felvételeken még jobban mutasson, akkor már tényleg mindennek vége. 4 évvel az első M:I kaland után azt hittük, hogy szintet tudnak lépni, ráadásul a rendező is adott volt, de a végeredmény csúnyán elmaradt a várttól.

mi4.jpg

Hunt épp a vakációját tölti, amikor feladatot kap. El kell kapnia egy korábbi munkatársát, aki egy gyilkos vírust próbál meg a piacra dobni, hogy megszedje magát. A küldetés egyszerűnek tűnik, de végül nehezebb lesz a vártnál, hiszen az idő rohamos telik…

Szeretem a M:I szériát, de ez a második rész nagyon kitűnik, és sajnos nem pozitív irányba. John Woo neve pedig majdhogynem garancia a sikerre, de itt egy annyira hollywoodi produkciót dobott össze, ami ritka. Semmi kockázatot nem vállalt, inkább a vászonra vetett egy 12 sorból álló forgatókönyvet, amiben ellőtte az összes filmes klisét, amit csak lehetett. Emellett valószínűleg nagyon sietett valahová, hiszen trehány módon mindent összecsapott. Egy másodpercet sem fordított a komolyabb melóra, így a főhősnek nem kellett azon agyalnia, hogy merre menjen. Ethan Hunt útja ki volt kövezve a végső harcig, így egy pillanatra sem kellett izgulnunk érte. Tudtuk, hogy az ajtó ki fog nyílni, tudtuk, hogy a golyó nem fog rajta, és tudtuk, hogy mindenre volt kidolgozott terve. Még arra is, ami meg sem történt.

A folytatás eldobott minden olyan pozitívumot, amit kiemelhettünk az első részben. Ez már nem egy kémfilm lett akció elemekkel, hanem egy giccsparádé, akció elemekkel. Egysíkú történet, amit semmiféle csavarral nem egészítettek ki. Galambokat eregettek, lassítgattak, valamint szemüveget raktak Tom Cruise fejére, hogy a tökéletes titkos ügynököt életre keltsék. Hívhatnám a modern Rambonak is. Ettől függetlenül persze élvezhető a film, de tényleg semmi elvárásunk ne legyen vele kapcsolatban, mert nem ad olyat, amit még nem éltünk át. Na, jó… a bunyók egész jól sikerültek, az mindenképp a legnagyobb pozitívumok között van.

mi3.png

John Woo tehát elmondhatja magáról, hogy rendezett egy Mission Imossible részt, de ennyi. Nem alkotott maradandót, de még csak meg sem próbálta. A film ugyan jövedelmező volt, viszont a kimondottam jó első rész után kicsit többet várna az ember. A tempó eszeveszett, de ez mind a film rovására ment. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr256112834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2014.05.07. 00:13:44

Én tavaly csináltam egy újranézést a sorozatból. Annyit állapítottam meg, hogy egyre jobb filmeket csináltak. Woo filmjét én jobbnak tartom, mint De Palma-ét. De elfogadom, hogy ha valaki a legócskább résznek tartja, mert mint sztori, eléggé harmatos és tele van túlzással. Woo stílusa viszont ilyen, és itt eléggé próbálta csúcsra járatni. Nekem nagyon tetszenek az ötletei és túlzásai, és valószínűleg a film saját verziójában tökéletesen működött volna az egész. De elkövetett egy nagy hibát, miszerint bízott a stúdió lazaságában. És összevágott egy 3.5 órás verziót, ami a rendezői változatnak felel meg. Na, ezt a stúdió egyből törölte és rákényszerítették, hogy erőszakolja meg a filmjét. Ezért lett belőle ilyen katyvasz. Persze ez a hosszú hajra és lassításra nem válasz, de én 2000-ben teljesen odavoltam a filmért, pont a stílusa miatt. De Palma filmje ehhez képest önmagát túl komolyan vevő lufi, amit fél órában is el lehetett volna mesélni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.07. 00:22:33

@zoltanek: Elfogadom, ha valakinek tetszik, mert én sem utálom ezt a részt. A hibái miatt is simán újrázom, de sajnos elmarad a többi résztől az én szememben.

3. és 4. rész hogy tetszik? Az megint egy másik világ.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.07. 08:25:22

shame on me, de a mai napig ez a kedvenc részem a szériából.

zoltanek 2014.05.07. 11:19:14

@REMY: A 3. rész már kezd valamennyire hasonlítani a régi szériához, azaz a csapatmunka kezd dönteni a küldetés sikeréről. Ez így sokkal izgalmasabb, mint az egyszemélyes Cruise-kaland. És baromi izgalmasan kezdődik, ami sajnos nem tart ki végig, de vannak benne remek jelenetek. Pl. hidas jelenet, vagy mikor Kínában jó hosszú ideig fut az utcán. Ja, és persze az "agybomba" működés alatt eléggé megrázó pillanata a filmnek.
A 4. részben ami baj, az a főgonosz jellegtelensége. Ráadásul a kevés ideje egy részében maszkot visel...nem értettem ezt a koncepciót körülötte. Viszont minden más remek benne. Végre egy igazi csapat van, és nagyon tetszett hogy nem számíthatnak a technikára. Igaz, hogy lehetett volna elmésebben is mutatni a dolgokat, de hát ez egy stúdiófilm, csodát nem szabad várni tőle. Tempóban és lazaságban, no meg iróniában viszont nagyon ott van, és ez az egyetlen rész, ahol keserédesen (ámde nagyon szépen) fejezték be a filmet, semmi "csomóan meghaltak, menjünk tovább"-stílus, hanem érzelmesebben. Brad Bird nagyon jó választás volt rendezőnek, és talán elsőre nem is esett le, hogy mennyire jó dolgot művelt a sorozattal. Várom az 5. részt, főleg hogy a rendező előző filmje, a Jack Reacher egy remek, de alulértékelt mű.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.07. 15:37:47

@zoltanek: Én pont ezért szeretem ezt a részt, ebben meg se próbálták azt hazudni, hogy ez egy csapatfilm. A többiben megpróbálták. Marhára nem ment, mert cruise alkalmatlan rá alapból, és mivel ő a producer így meg is tehet akármit.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.07. 15:40:50

@doggfather: Azért a 4. részben már durván a csapatról szólt minden. Renner feltűnése is rádobott egy lapáttal.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.07. 17:25:20

@REMY: öőöőöő, nem, csak ezt akarták veled, meg mindenkivel elhitetni.

Nézd meg még egyszer, Cruise az aki kimászik az ablakon, cruise üldözi az ellenfelet a homokviharban, ami laza/fontos/komoly feladat azt csak ő és csak egyedül végzi.

Igen, van egy csapat aki csodálja őt, és ennyi kábé.

Nyílméregbéka 2014.05.07. 17:39:02

Ez a film John Woo és a M:I széria mélypontja. Egyet értek a kritikával, ez egy giccs és klisé parádé, nyakonöntve Woo saját agymenéseivel (galambok, kereszt, lassítás). Szánalmasan rossz film, már a moziban nézve is kínosan feszengtem, mi fasz ez, de újranézve később, mégrosszabb volt. Ráadásul a sztori is több sebtől vérzett, következetlen, egysíkú és lapos. Szerencsére a folytatások kiköszörülték a csorbát. M:I 2 - 5/10

polgári kór 2014.05.08. 10:56:23

Az első is nagyon szar volt, meg visszanézve (5 évesen menő volt) a sorozat is. De van lejjebb.

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2014.05.08. 13:32:20

"John Woo's final cut of the film clocked in at 3-1/2 hours. The studio balked at this length and told him that the final length could not exceed 120 min. This could explain why there are so many plot holes and continuity errors in the theatrical cut."
Ez megmagyarázza a hibákat és hiányokat.

Pörgős, kegyetlenül látványos. Ennyi akart lenni (elvégre ezért kérték fel Woo-t), ennyi is lett. A többi talán "filmebb", de 2000-ben semmi sem ért a nyomába látvány terén.

Nyílméregbéka 2014.05.08. 21:22:47

@KuraudoSutoraifu: "de 2000-ben semmi sem ért a nyomába látvány terén."

Na lássuk csak: Gladiator, x-men kívülállók, Hazafi, Memento, Blöff, Pitck black, Viharzóna, Vörös Bolygó, Tolvajtempó, Űrcowbolyok, Számkivetett, Traffick, Mars mentőakció, Túszharc... Csak pár film 2000-ből, ami minden tekintetben jobb film volt a M:I 2-nél. :)

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2014.05.09. 13:25:37

@Nyílméregbéka: többségük valóban jó film (a Memento például hatalmas kedvenc), de itt mindenképpen belép az "ízlések és pofonok" dolog is. Semmiképpen sem szeretném magam degradálni, hogy "popcorn movie only", de nálam a többségüket üti az M:I2, és nem azért mert egyik-másik feltétlenül kevesebb lenne, hanem egyszerűen a setting miatt. Szeretem John Woo filmjeit, főleg a régebbieket (The Killer, Hardboiled, Better Tomorrow I-II), talán innen jön pici elfogultság is.
De a fentiek tükrében helyesbítek: _szerintem_ abban az évben, az M:I2 volt a leglátványosabb _akciófilm_ :) .
süti beállítások módosítása