[Supernatural Movies]

[kritika] Féktelenül (1994)

2014. május 23. - REMY

Sokan úgy tartják, hogy a filmtörténelem legerősebb éve az 1994-es volt. Ebben van is valami, mert tényleg elképesztően sok kiváló – mára már klasszikussá váló – filmet adott azaz év, így szerencsésnek mondhatja magát a holland direktor is, hogy ebben az évben vágott bele a Féktelenül moziba, mert a siker így mondhatni "garantált" volt. Jan de Bont alkotása talán nem ér fel egy Forrest Gump vagy Remény rabjai mellé, de kétségkívül a 90-es évek egyik legjobb atmoszférájával rendelkező filmjévé vált az idők során, aminek hála Keanu Reeves és Sandra Bullock is felkerült arra a bizonyos színészekkel ellátott térképre. 1994, tényleg nagyon jó volt!

speed2.jpg

Jack Traven a Los Angeles-i rendőrség különleges terroristaellenes csoportjában szolgál. Bátor és vakmerő, mondhatni a város legjobb zsaruja, ám egy titkos bűnöző még rajta is kifog. Egyik feladat után a másikba küldi Jack-et, akinek minden erejét és tudását össze kell szednie, hogy túljárjon az ellenfele eszén. Egy zsúfolt busz utasait kell megmentenie, miközben száguldanak, ám ha egy ember is leszáll a buszról, akkor a járműre helyezett bomba felrobban, valamint 50 mérföld/óra alá sem eshet a sebességük…

Jan de Bont sokáig csak operatőrként tevékenykedett, ám ő is kipróbálta magát rendezőként, és amikor megkapta az első rendezői munkáját, akkor ő úgy döntött, hogy három filmet ad majd egy áráért. A Féktelenül tulajdonképpen két rövidfilm és egy átlagos hosszúságú mozi, de mindegyik nagyon jól működik külön-külön, és egyben is. Aki már látta, az tudja, hogy miről beszélek, aki még nem, annak pedig nem lövöm le a poént, mert az már hatalmas nagy spoiler lenne. Lényeg az, hogy egy kiváló filmről beszélünk.

A Féktelenül nem csupán a csavaros és érdekfeszítő forgatókönyvével tudja megnyerni a nézőt, hanem a filmben lévő karakterekkel, feszültséggel, sebességgel, valamint a zenével. Ezen elemek összességéből született meg a végeredmény, mely többszöri újranézés után is odaszegez a fotelba. Elképesztő dinamikával rendelkezik a film, ami miatt, mi is azt érezhetjük, hogy ott ülünk azon a tetves buszon, és együtt lélegzünk Keanu Reevesszel, és együtt próbálunk meg kiszabadulni a nehéz helyzetből. Egy igazi andrenalinbomba. A film esetében az sem elhanyagolható tényező, hogy Dennis Hooper személyében egy irritáló, de annál jóval okosabb főgonoszt is kapunk. Persze Ő csupán csak egy hóbortos különcnek tartja magát.

speed.jpg

A majd’ két órás játékidő egy szemvillanás alatt eltelik, holott rengeteg minden történik ez idő alatt, de éppen emiatt szórakoztató. Nem gondolkodunk, hanem csak élvezzük a száguldást, és a vészhelyzetet. A féktelenül nem érdemtelenül maradt fenn az utókornak. Egy fantasztikus szórakozás, amiben Keanu Reeves is lehengerlően jó akcióhős. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr966182557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raszputyina 2014.05.23. 13:05:56

Imádtam! És rituálisan évente újra és újra megnézem.

Fül~orr~régész 2014.05.23. 13:43:02

A valaha készült egyik legjobb akciófilm.
És még a főgonosz is jó fej :)

Dr. No 2015.02.05. 14:00:39

Bár a film szerintem sem rossz, de innen kezdve: "Sokan úgy tartják, hogy a filmtörténelem legerősebb éve az 1994-es volt." elég komolyan vehetetlen a dolog

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.05. 14:17:19

@Dr. No: Elég sok helyen emlegetik a 94-es évet a legjobbnak, nem magamtól találtam ki. :) És azért tényleg elég sok minőségi darab jött ki abban az évben.
süti beállítások módosítása