[Supernatural Movies]

[kritika] Jumanji (1995)

2014. június 01. - REMY

„Jumanji. Egy játék azoknak, akik maguk mögött akarják hagyni a világukat. A kockákkal kell dobni, hogy léphess a bábuddal. Aki duplázik, az még egyet dobhat, aki pedig elsőként jut a célba, az győz.” – hangzott el a filmben, miután a kis Alan Parrish felolvasta a játék leírását. A 90-es években valószínűleg sok gyerek fülelt a film végeztével, hogy nehogy dübörgő hangot kezdjen el hallani a padlásról, mert akkor az csak egyet jelenthet, hogy a Jumanji a közelben van. Joe Johnston családi kalandfilmje hátborzongató ugyan, de pont annyira, amennyire egy családi film az lehet.

jum2.jpg

A 12 éves Alan egy építkezésen talál egy ládát, melyben egy díszes, Jumanji nevezetű játék van. Az este folyamán az egyik barátjával, Sarah-val elkezdik a játékot, ám meglepődve tapasztalják, hogy a játék él. Alan a dobása után hirtelen eltűnik egy bizonyos dzsungelbirodalomba, ahonnan nem szabadulhat ki mindaddig, amíg valaki nem dob 5-öt vagy 8-at. Sarah rémülten távozik a Parrish házból, így 26 évnek kell eltelnie, mire valaki folytatja a játékot, és megdobja azt a bizonyos számot, ami kiszabadítja az addigra már felnőtté vált Alant. Ugyanakkor a játékot be kell fejezni, mert csak akkor kerül vissza minden a régi kerékvágásba, ha valaki kimondja a célba érés után, hogy Jumanji…

Annyi szent, hogy a Jumanji a világ legizgalmasabb játéka, de vajon filmként, hogyan muzsikál? Jól, annak ellenére is, hogy igazából nem több egy közepes filmtől. Se a humor, se a feszültségkeltés nem volt a csúcsra járatva, és még a karakterek is egészen felületesek voltak, de valamiért mégis működött a film. Működött, mert hangulatos volt, és veszettül érdekes, aminek hála, egy gyerek teljesen el tudott mélyülni egy efféle filmben, ráadásul még ott volt egy Robin Williams is, aki a 90-es években mondhatni a karrierjének a csúcsán járt. Egy könnyed családi kalandfilmhez nem is kellet ennél több.

A Jumanji első nézésre hatalmas élmény, pláne gyerekként, és ezt én is megtapasztalhattam anno. Amikor gurultak a dobókockák, és felizzott a zöldes fény a játék közepén, majd megjelent a közelgő veszélyforrás, akkor 5-6 évesen az ember mindent elfelejtett maga körül, és csak a filmre koncentrált. Vajon a pókok után mi jöhet még? Vajon az oroszlánnál van-e veszélyesebb dolog? Vajon mi lesz a következő dobásnál? Ezek olyan kérdések, melyek egy gyerek fejében megfordulnak, miközben nézi a Jumanjit, és melyek érdekessé teszik az egész alkotást. Joe Johnston nem alkotott mesterművet, de a filmje egy olyan élménnyel gazdagíthat egy gyereket, amit soha nem felejt el. Lehet, hogy ez túlzás, de én így érzem, és rám így hatott, mert a Jumanji egy majdhogynem tökéletes családi mese, ami igenis a gyerekeknek szól első sorban.

jumanji.png

Tény, hogy felnőtt fejjel már nem ütött akkorát, mint régen, és tény, hogy előjöttek a filmnek a hibái, mint például a felületes történetmesélés, de azért sikerült feleleveníteni egy remek élményt, amit remélem más is megtapasztalt anno. Tehát, aki még nem látta a filmet, az tegyen egy próbát vele, mert megéri. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr556178643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.06.01. 15:02:32

5-6 évesen nem volt nagyon durva? az én srácaim 8-10 évesen látták, és (különböző az ingerküszöbük) és még így is sztem tartanak tőle, mert nem akarják megint megnézni, bár azt mondják, jó volt. (a legnagyobb is kb ennyi volt, mikor látta anno - szte is elég parás volt neki)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.01. 15:16:22

@ziggy stardust: Lehetséges, hogy nálam közrejátszott az a kis apróság is, hogy ennyi idősen (5-6) évesen már Sikoly meg Rémálom az Elm utcában filmeket néztem. Volt egy néhány évvel idősebb haverom, aztán mindig nála filmeztünk, és néztünk ilyen filmeket, így egy Jumanji már nem volt durva.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.06.01. 15:19:07

én 15 évesen is majd besz@tam a rémálomtól... és most se szívesen nézném meg, pedig már sztem lassan több van mögöttem, mint előttem :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.01. 15:26:04

@ziggy stardust: Rám úgy hatott, hogy a mai napig az a kedvenc horror filmem :D

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.06.01. 15:31:00

nekem a Rémálom.. csak az első horrorfilmem dobogós helyezettje. utána még jött két-három darab (Gonosz halott, Péntek 13 - ezekre emlékszem), és részemről letudtam a klasszik, vérfürdős horrorokat. amúgy szeretem a borzongatós filmeket, nézem a Hannibalt, megvolt annak idején a Blair Witch Project, de Sikolyt már kihagytam, mikor az következett a sorban - de azért el szoktam olvasni a kritikákat, véleményeket - amúgy öregesen ;)
süti beállítások módosítása