[Supernatural Movies]

[kritika] Az utolsó cserkész (1991)

2014. június 05. - REMY

Alapjában véve nem egy pozitív figura az, aki telibeszarja a világot, folyton cigizik és alkoholizál, de amikor ezt Bruce Willis csinálja, az már majdhogynem művészet. Az akciósztár a csúcsra járatta az emberi, vérző, izzadó hősöket, és nem hiába vált ikonná. Mára már sajnos elfáradt, és közel sem olyan jó, mint egykoron, de volt idő, amikor lehetett rá számítani. Ezt anno Tony Scotték is tudták, így nem csoda, hogy leszerződtették az Utolsó cserkész főszerepére.

cser2.jpg

Joe Hallenbeck már nem a régi, de egy haláleset miatt összeáll az ex-hátvéddel, hogy felgöngyölítsenek egy ügyet, amiben a volt focista is érdekelt. Ketten együtt remek párost alkotnak, ám azt még nem sejtik, hogy a háttérben igazi nagyágyúk tevékenykednek, és az egész gyilkosság egy jól megszervezett hadjárat volt…

Shane Black egy zseni, de komolyan, és pont emiatt haragszok rá nagyon, mert elbaszta a Vasember 3 forgatókönyvét, méghozzá nem is kicsit. Rá se lehetett ismerni, hiszen az igazi Black olyan történeteket adott korábban a világnak, mint a Halálos fegyver, az Utolsó akcióhős vagy éppen a most kritizált Utolsó cserkész. Egytől egyig remekmű az összes, és nem azért, mert annyira egyediek, hanem azért, mert a látott események pofátlanul bele tudnak ivódni az ember agyába. Olyan szövegeket kaptak a karakterek bennük, amiket a filmszeretők a mai napig emlegetnek, és nem is érdemtelenül. Szemtelenül lazák, viccesek, és találóak. Black nagyon értette a dolgát, és emiatt vált felejthetetlen élménnyé többek között az Utolsó cserkész is.

Black tényleg remekül papírra vetette a történetet, de azt valahogy fel is kellett pakolni a filmvászonra, ahhoz pedig egy Tony Scott nevezetű úriember is elkélt a stábtagok közé, aki természetesen itt sem okozott csalódást. A filmje itt sem lazított, egy percre nem ült le, így végig fenntartotta az érdeklődést. Egyrészt a remek történet, másrészt pedig a két főhős miatt. Bruce Willis és Damon Wayans pazar párost alkottak, akik egymásnak dobálták a magas labdákat, hogy aztán felváltva lecsaphassák azokat. Két remek casting, és megszámlálhatatlan remekbeszabott egysoros. Általában a buddy cop storykban az egyik fél komoly, kissé merev, míg a másik laza, kiszámíthatatlan. Na, itt ebben a filmben ilyen nincs. Itt mind a ketten szarnak a normákra, és ott rúgják fel a szabályokat, ahol csak lehet. Két tökkelütött marha, akik elkápráztatnak bennünket a filmvásznon.

cser1.jpg

Az utolsó cserkész is pont amiatt tudott klasszikussá válni, mint a korabeli társai, hogy magán viselte a 90-es évek megmagyarázhatatlan báját, laza volt, vicces, és pont annyira vette komolyan magát, amennyire egy hollywoodi filmnek szükséges. Természetesen ez a film is kapott egy zseniális szinkront, csak úgy, mint a többi klasszikus akciófilm, így ezt is ajánlott magyar hanggal nézni. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr666230225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.05. 08:42:40

a legjobb die hard film lett (tudom, tudom hivatalosan nem az, de a figura szinte 100%ban az), és a legjobb bruce willis film a mai napig.

Ha akciófilm akkor nekem ez az a mai napig. Nagyon nagy kedvenc.

Jah, és a rendes Vérapós szinkronnal természetesen.

faith_healer 2014.06.05. 11:05:51

"Én vagyok a szőőőőőrmóóók"... :D

Azon ritka filmek egyike, ahol a szinkron rengeteget tett hozzá a filmélményhez.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.06.05. 18:14:09

Sirály film, jó idézet-alapanyag :)

@doggfather: simán, hozza azt a Bruce-féle nézést, hogy "mia#&@# van már megint?" :)

Az ex-hátvéd helyett használd az ex-quarterback vagy ex-irányító kifejezést. Ha idetéved egy fanatikus, szétszedi a bejegyzést emiatt, avagy cirkumveniálja a kritikádat :)
süti beállítások módosítása